neljapäev, 12. jaanuar 2017

Eestis erivajadustega inimeste olukord ikka päris hull

Mihkel Kärmasele teeb vaimne puue nalja, kaader Pealtnägija saatest.

Vaatasin järele eilset Pealtnägijat. See kõneles vaimupuudega Antsla noormehest nimega Egon, kellega nii Antsla vald kui Tartu politsei kimpus on. Noormehel on nimelt, nagu ta ise ütleb, igav ja seetõttu korraldab ta kõiksugu „sigadusi” sotsiaaltöötaja ahistamisest pommiähvardusteni välja. Saates saavad sõna nii Antsla vallavanem Merike Prätz kui sotsiaaltöö peaspetsialist Vilve Lepik, kes üksteisevõidu Egonit laidavad, kui Tartu politseikapten Kert Kotkas, kes „vaesele sotsiaaltöötajale” kaasa tunneb. Saatejuht Mihkel Kärmas valab kogu kompoti varjamatu mõnuga vürtsise kastmega üle. Egonilt endalt, kelle tegemisi kajastatakse nii sõnas kui pildis, kommentaari ei võeta.

Ilmselt on Eestis palju paluda, et erivajadustega inimesi austataks samamoodi nagu täiesti tavalisi inimesi. Isegi kurjategijatelt võetakse kommentaar, kui neist saade tehakse, aga puudega inimestelt, tuleb välja, seda vaja võtta ei ole. Vallavanema ja sotsiaaltöö peaspetsialisti jutust jääb mulje, et vaimupuudega noormees on neile koormaks ja nad ei taha (viitsi?) temaga enam edasi tegeleda. Pealtnägija kasutas nende häda ära ja tegi saate, mille üle juba Facebookiski arutletakse.

Selline on ühe erivajadusega inimese elu Eestis. Loomulikult on tal igav, sest temaga ei tegeleta. Talle oleks vaja tegevusterapeuti, aga tegevusterapeuti ei ole isegi Võrus, Lõuna-Eesti haiglas. Antslas ammugi mitte. Seal on võib-olla terve valla peale üks-kaks sotsiaaltöötajat ja nende koormus mõistagi suur. Nii hüüdiski vald meeleheitlikult Pealtnägija poole (Puutepunkti enam ju ei ole), kuid jäi hüüdjaks hääleks kõrbes.

Kärmas võttis kommentaari sotsiaalkindlustusameti esindajalt, kes ütles lakooniliselt, et inimest ei saa panna kinnisesse asutusse ainuüksi seepärast, et temaga ei osata kontakti saada ja käituda. Õige! Aga kust võtab vald raha, et seda kõike korraldada? Ilmselt oli valla eesmärk Kärmase poole pöördudes just see - juhtida tähelepanu asjaolule, et OLEKS VAJA RAHA - , aga sellest probleemist libises saade mugavalt üle.

Üks nüanss veel. Kärmas nimetas Egonit saate alguses erivajadusega „tegelaseks”. Mitte inimeseks, vaid tegelaseks. Juba see näitab, kuidas Eestis erivajadustega inimestesse suhtutakse. Kui teise järgu inimestesse, keda võib silmagi pilgutamata „tegelaseks” nimetada. Ja kes viitsib mingilt tegelaselt kommentaari küsida, kas pole?

Mul on raske panna sõnadesse, kuivõrd mind kurvastab, et Eestis, kus erivajadustega inimestesse suhtumine lõhnab veel paljuski nõukaaja järele, teeb riigitelevisioon (!!!) sellise saate, kus pühendutakse mõnuga vaimse puudega inimese tümitamisele, veel võimuesindajate (Antsla vallavanem Merike Prätz!) osavõtul, talle enesele sõna andmata. Ma ei näe enam ausalt öelda võimalust, et Eestis võiks erivajadustega inimestesse suhtumine paremaks minna. See saade süvendas minus veelgi veendumust, et otsus Soome edasi liikuda on meie pere puhul ainuõige.

Inno kommentaar:
Mul tuli seda saadet vaadates sita maitse suhu. Minu meelest on täiesti uus tase Eesti ajakirjanduses see, et vaimse erivajadustega inimestest räägitakse sellises ilkuvas vormis. Muidu oli ikka kirjutamata reegel, et vaimse puudega inimestest ei kirjutata ega räägita või tehakse seda äärmiselt delikaatses vormis. Sisuliselt irvitati vaimse puudega inimese üle. Ajakirjandus peaks sellist inimest aitama, talle sõna andma, mitte teda kottima. Aga no ma ei imesta, Mihkel Kärmase jaoks pole ilmselt miski asi püha enam, ta on sedavõrd väärastunud mõtteviisiga. Mul on Kärmasest inimlikult kõige rohkem kahju. Samuti on kahju Kärmase kasvatajatest ja õpetajatest.

Laiemas plaanis näib, et Eesti ametkonnad on Euroopa Liidu regulatsioonile, näiteks erivajadustega inimeste konventsioonile elundi asetanud. Liitu astudes lubati puud ja maad kokku, aga nüüd mõeldakse ainult sellele, kuidas enda taskusse raha kühveldada, jättes võetud kohustused lihtsalt täitmata. Eestist ja eriti eesti inimestest on samuti väga kahju.

Taustaks veel: noormees, kelle üle Pealtnägija saates ilguti põeb sure tõenäosusega fasi-i ehk fetaalset alkoholisündroomi. Mis on väga levinud Eestis, kus alkoholi tarbimine on üks suuremaid terves maailmas. Fas on tõsine asi, millega kaasneb näiteks võimetus oma rahaasju korraldada, süvenemisraskused, rahutus. Eriti irooniline on see, et Eesti riik, kaasa arvatud riigitelevisioon elatub kaudselt sellest sündroomist, ehk alkoholist, mille pealt saadavatest maksudest peetakse televisiooni üleval. Juba seepärast pole ilus selle üle irvitata, ehk saagida oksa, millel istutakse. Telemehed peaks enne ise sügavalt peeglisse vaatama, kui selliste teemade üle irvitama hakkavad.

58 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minu meelest võiksite selle Egoni ära lapsendada ja temaga ise edasi "tegeleda". Tundute vägagi ühte masti tegelased olevat. Süûdimatud sellised.

Triin ütles ...

Egon ju sai sõna. Kärmas luges selle ette.
Too Egon on üks empaatiavõimeta tähelepanu vajav tegelane (jah, ütlengi nii), pätt võiks ka öelda. Ei ole ta miskit suure puudega, kerge vaimne alaareng ainult (kirjutas ju päris korralikult). Mida see tegevusterapeut temaga tegema peaks? Mis rakendust talle? Saatest oli ju näha, mis talle pinget pakub. On teil ehk mõtteid? Mina küll ei tea.

Triin ütles ...

Ja hea, et ETV näitas seda. Nüüd on nägu teada, keda Tartus kohata võib ja kes sind tüütama võib hakata :(

Inno ütles ...

Nagu Kärmas ütles, on selliseid Egoneid Eestis tuhandeid. Ma ei ütleks, et ta on pätt. Ta põeb fasi ehk fetaalset alkoholisüsndroomi ja need, kes teda selles süüdistavad, on ise mingi hälbega. Tegelikult on see Eesti karm reaalsus, olematu alkoholipoliitika tagajärg. Selle kohta on öeldud, et turg paneb kõik paika, nagu AIDS, kus Eesti on samuti maailmas esirinnas, Euroopas kindel liider. Eestis on alkoholi tarbimine üks suuremaid kogu maailmas, seda eriti naiste hulgas. Maapiirkondades on iga teine selline Egon, kahjuks.

Triin ütles ...

Jah, eks ta on ka süsteemiohver. Miks teda mööda lastekodusid väntsutati? Kas tõesti polnud beebile lapsendajat? (ka välismaal). Raske uskuda.

Triin ütles ...

Ei ole pätt? Vaatasite saadet ikka korralikult? Tegi FB-sse olematu müügikoha ja kasseeris inimestelt raha sisse.
Kust info, et tal FAS sündroom (ma päris algusest ei näinud, vanust ka ei tea)? Sain aru, et ema vaimselt haige.

Anonüümne ütles ...

Sellised hälvikud nagu see Egon peaks olema kõik kinnises asutuses kes ühiskonnale kahju teevad. K.a. see tapjamutt kes 2 inimest juba tapnud on ja taas vabadusse lasti.
Ei saa lasta et puudega skisod kes sigadusi korraldavad saaks võimu normaalsete inimeste üle, et neile antaks eelis aktsepteerida neid enamuse turvalisuse arvelt.

Anonüümne ütles ...

Ma ei märganud küll mingit saatejuhipoolset ilkumist ja ülevalamist. Kuidas oleks pidanud siis probleemi menetlema? Probleemi tõstatus oli: mida teha Egoniga, kelle puhul ükski meede ei tööta? Millised on teie ettepanekud? Oleks hea siit lugeda.

Anonüümne ütles ...

Poisijuss põeb fataalset TEGEVUSETUST. Selline loogika, et "meie firma teeb kõik asjad ära teie eest" ei kõlba kassi saba alla kah.
Iga inimeseloom peab olema vastavalt kondi tugevusele täiega hõivatud. Kui ise ei oska tegevust leida, hakkab seda tegema mida kätte näidatakse.

Irja ütles ...

Egon ei saanud sõna, temast mängiti lihtsalt ette videokatkeid.
Kui vaimse alaarenguga inimene nii käitub, siis ei ole see kunagi tema süü, vaid temaga tegelenud - õigemini mitte tegelenud - inimeste ehk sotsiaaltöötajate süü. Sotsiaaltöötajatest on äärmiselt küüniline tulla oma hoolealust meediasse materdama. Häbi!

Irja ütles ...

Ei ole Soome kanalites kunagi selliseid saateid näinud, kuigi vaatan neid iga päev. Erivajadustega inimestest räägitakse seal alati kaasatundvas, mõistvas ja aidata soovivas vormis.

Irja ütles ...

Minu hinnangul peaks tal olema tegevusterapeut, kel on temasarnase inimesega kogemus ja kes hoiaks tal kogu aeg, igapäevaselt silma peal. Valla probleem on ilmselt see, et abivajajaid väga palju ja nende kõigu vahet peab, keel vestil, silkama paar sotsiaaltöötajat. Kinnine asutus pole mingi lahendus. Olen nõus sotsiaalkindlustusameti esindajaga, kes ütles saates väga õigesti, et me ei saa paigutada inimest kinnisesse asutusse pelgalt seepärast, et ei oska temaga tegeleda.

Arvan, et vald peaks leidma Edgonile inimese, kes tegelebki ainult temaga. Vajadusel palkama selle mujalt.

Triin ütles ...

Egon sai sõna! Peale saatelõigu näitamist luges saatejuht stuudios ette Egoni vastuse.
Kus leida selline inimene väiksest Eestist, kel kogemused temasugustega? Tuhandete eest ka ei läheks ma sellisele tööle, mis töö? - see oleks 24/7 valvamine.
Ei saagi teda aidata, kui inimene ei taha. Kaua sa kaasa tunned? Aga need inimesed, kes pahaaimamatult temalt kaupa tellisid. Neile ei tunne kaasa? Mina tunnen ka politseinikkudele, sotstöötajatele, päästjatele jne kaasa, kes peavad selles palaganis osalema. Ka tema lihane ema ju kannatab, kui Egon teda terroriseerib.
Jah, kuskil asutuses peab ta elama - muud lahendust ei näe.

Rohujuuretasanadil oleks pidanud ta beebina normaalsesse keskkonda lapsendama, oleks ehk kasvanud normaalseks inimeseks. Siin näen riigi süüd.

Triin ütles ...

Ja kust ikkagi väide, et suure tõenäosusega on tal FAS sündroom? Ootan vastust :) Ma FAS sündroomile iseloomulikku välimust ei näinud. Kerge vaimupuue ei tähenda FAS-i.

Irja ütles ...

Ükskõik kui tüütu temataoline inimene kaaskodanikele võib tunduda, riik on kohustatud teda aitama - kui tahame olla riik euroopalikus mõttes. Ja siin vist valikut pole - oleme Euroopa Liidu liige. Riik hoolitseb puudega inimeste eest, sest nad ise ei ole võimelised enda eest hoolitsema. Kinnine asutus on "hoolitsemine" Nõukogude Liidu või mõne muu totalitaarse riigi mõistes. Euroopalik riik integreerib Egoni ühiskonda ja tagab talle just sellise abi nagu ta vajab.

Valikut ei ole, sest Eesti on Euroopa Liigu riige ja täpselt samamoodi nagu me oleme kohustatud võtma vastu pagulased (kuigi ei taha ja raha pole jne) ning tegema kulutusi riigikaitseks, oleme kohustatud aitama erivajadustega inimesi samamoodi nagu kõik teised Euroopa Liidu riigid. Euroopa Liit on võtnud suuna kinniste asutuste kaotamiseks, Soomes kaovad kõik asutused aastaks 2020. Nii et tuleb midagi muud välja mõelda Egoni jaoks.

Anonüümne ütles ...

See on raske teema. Kõike oleks tulnud teha varem, praegu paraku polegi muud teha kui kinnine rehabilitatsiooniasutus, enne kui keegi tõsiselt viga saab.

Irja ütles ...

Selles ei ole ju süüdi Egon, et kõik varem tegemata jäeti. Teda ei saa selle eest karistada.

Kinnised rehabilitatsiooniasutused on minevik, isegi Eesti riik leiab seda. Erivajadustega inimesed tuuakse inimeste keskele elama ja integreeritakse ühiskonda, tahate seda või ei taha. See on Euroopa Liidu suund ja Eesti suund samuti.

Mõned nõukaaegse mentaliteediga inimesed lihtsalt ei taha sellega leppida ja sellest ka see saade. Aga parem harjuge ära - varsti elab kõigi meie läheduses mõni Egon ja me peame õppima temaga arvestama :).

Irja ütles ...

Mainiks veel seda, et Eesti inimesed ei olnud ka homosuhete legaliseerimiseks valmis, aga näe, ära tehti nagu naks. Sama lugu nüüd soovahetuse lihtsustamisega. Eestlaste enamik, tõeline maa sool, on kindlasti vastu. Pagulastele ja kreeklaste abistamisele oldi ka häälekalt vastu. Ikkagi tehti ära. Nüüd tuleb alla neelata vaimupuudega inimeste kõrval elamine :).

Anonüümne ütles ...

Kui puudega inimene on teistele (lastele näiteks!) ohtlik, siis ei pea keegi temaga harjuma. Kinnisesse asutusse ja kõik! Mul on ükskõik kuidas sina, Irja, seda nimetad. Normaalsete inimeste turvalisus peab olema ka kuidagi tagatud.

Irja ütles ...

Mul on sulle uudis - sinu arvamus ei huvita mitte kedagi. Eesti teeb nii nagu Euroopa liidust kästakse. Nii et harjuta end juba mõttega, et varsti elab ka sinu naabruses mõni Egon :). Welcome to Euroopa Liit!

Anonüümne ütles ...

See su viimane kommentaar kõlab nii kahjurõõmsalt: kannatage kõik, tropid, meie ju Juulikesega kannatame :).

Irja ütles ...

Kahjurõõmsalt või mitte kahjurõõmsalt, selline on reaalsus, nii et harjuge ära :).

Anonüümne ütles ...

No vaatame, mis selle Egoniga meie kandis tehakse. Üks keretäis peksa teeb tast ehk palju normaalsema ja kaob ta siit ka imekiiresti :). Ja sinu arvamus ei koti tõesti kedagi. Mida sina ka tead, istud nelja seina vahel ja muudkui lälised.

Anonüümne ütles ...

A vot ei harju. Teie ju ei harju, hoopis teise riiki põrutamisest unistate :). Las ma ütlen sulle: pole teil seal Soomes oma "Egonitega" parem ühti. Siga leiab alati pori ja tähismaa mille kallal viriseda :).

Irja ütles ...

Sellisel juhul leiad end üsna varsti kinnimajast :). Puudega inimese suhtes toime pandud kuritegu on raskendav asjaolu ka :).

Irja ütles ...

Soomes selles mõttes ongi parem, et vaimupuudega inimesed on ühiskonda integreeritud ja neid tänaval või naaberkorteris kohata pole mingi kurioosum. Pigem normaalsus.

Ära muretse, kui sa ei harju, siis pannakse harjuma :). Neelasid alla homoseaduse ja muud, neelad ka egonid alla :).

Anonüümne ütles ...

Ega mina teda ei puutu siis :). Meie piirkonda a ei sobi, meil selliseid pahatahtlikke lällajaid ei sallita. Pealegi ta vaid poeb selle puude taha, et kergemat karistust saada. Keretäiest õpib isegi koer! Aga no vahva saab teil siis Soomes olema, kui kõrvalkorteris mingi puudega inimene karjub ja märatseb ja takkapihta teie Juulile liiga teeb. Vaatame, mis juttu siis räägite :) ja kui soojalt tolereerite.

Inno ütles ...

Vaat siis, et Egon on lastekodu kasvandik. Aga lastekodud pidid ju olema praegu superasutused, kus pädeva kaadri juhendamisel ainult inglid ellu astuvad. Kuidas Egoniga siis nii nihu läks?

Anonüümne ütles ...

Egon oli ilmselt lastekodust tulles normaalsem, aga see kuradi nunnutamine ja pelk näpuviibutamine ongi tas tekitanud tunde, et ta on karistamatu ja oma puude tõttu suuremate õigustega kui teised. Ta saab ju aru küll, et nii ei käituta.

Irja ütles ...

Keegi ei küsi teie käest, kallis inimene, kas teile sobib või ei sobi. Sobivad piirkonnad valib välja riik või kohalik omavalitsus.

Triin ütles ...

No kui teda mööda lastekodusid väntsutati, siis see ei ole normaalne. Peresüsteemis ta ju polnud. Mis statement see on, et lastekodud superasutused? Mina seda küll ei väida. Homode vastu pole mul midagi, aga pätid mulle ei meeldi. Karistamatuse tunne on hirmus :( Kes ei oska ühiskonnas käituda, peab olema erivalve all.

Inno ütles ...

Ma ise seda ei väida, aga on väidetud, et et lastekodude süsteem on superhea, et seal saab laps sotsialiseeruda, leiab sõpru jne. Et päris kodu polegi vaja. Umbes nii, et päris kodus pole parem kui lastekodus.
Egoni puhul aga on selge, et temaga tuleb rohkem tegeleda. Las need tegelevad, kes teda lastekodus kasvatasid - kus NEED TEGELASED on?

Irja ütles ...

Ega mullegi pätid meeldi :), aga Egoni puhul tuleb aru saada sellest, et ta on vaimse puudega ega saa oma tegude tagajärgedest täiel määral aru. Sama probleem võib tekkida agressiivse autistiga, keda kasvatab Silja Suija. Ma arvan, et lahendus ei ole nende noorte isoleerimine, vaid nende parem juhendamine. Kindlasti vajab selline noor inimest, kes tegeleks temaga intensiivselt ja oleks tema jaoks kogu aeg olemas. Selline isikliku abistaja tüüpi inimene. Kui vallal selleks raha pole, siis saaks äkki riigilt juurde taotleda, kasvõi eurorahadest.

Anonüümne ütles ...

"Egonil võiks samuti elukaaslasest abi olla. Eriti hea oleks, kui elukaaslane on terve mõistusega".

Kas Tähismaad ise ka aru saavad mida nad siia kokku kirjutavad? Mis puudutab lastekodusid, siis võiksid sealse tööga ennast kurssi viia ning küsida kui paljud neist töötajatest on sellisest pingelisest tööst saanud omale parandamatud terviserikked või lausa insuldi.
ntx. Tallinna Lastekodu Maarjamäe Keskuses suri üks kasvataja/pereema lausa kohapeal.
Aga tümitada töötajaid on ju hea oma blogis, eksju?
Kas teile meeldiks kui selline Egon tuleb teile naabriks? Meeldib insulti saada?

Triin ütles ...

Laps sotsialiseerub ja leiab sõpru sugulastega, lasteaias, huviringides, koolis. Asenduskodud peaksid olla olemata, iga laps peaks kasvama peres.

Egon peab tööle minema, siis oleks tegevus ja ei jääks lollustele aega. Füüsiline töö väsitab ka. Tuleb ju suur reform, pole siis talle rakendust või? Käed-jalad terved, rammu ka paistis olema.

Või peab tugiisik teda mööda lõbustusi vedama: täna bowling, homme piljard, ülehomme kino? Vahepeal jookseme-joonistame-meisterdame? :)

Irja ütles ...

Iga inimene ei sobi igale tööle, järelikult on need lastekodutöötajad endale lihtsalt vale töö valinud.

Triin - jah, nõus, Egon peaks tööle minema, aga just selleks olekski talle vaja inimest, kes temaga tegeleb, too aitaks tal ka tööd leida ja tööellu sisse sulanduda.

Anonüümne ütles ...

Irja, ilmselt kõik, kaasa arvatud need pahad sotsiaaltöötajad, arvavad, et Egon peaks tööle minema. Samas on rohkem kui tõenäoline, et ta ise seda ju mitte ei taha, sest töö on tüütu ja raske. Ja puudega inimest vägisi tööle sundida ei saa, seda teab ka see Egon väga hästi.

Irja ütles ...

Sotsiaaltöötajad peavad hakkama saama ka selliste raskete juhustega nagu Egon ja leidma talle sobiva rakenduse. Kui ei saa hakkama, siis on vale töö valitud.

Irja ütles ...

Kurb reaalsus ilmselt ongi see, et kuna Eestis makstakse sotsiaaltöötajatele ja ka lasteaiakasvatajatele niivõrd närust palka, siis on ametisse jäänud põhjakiht, kes ei saa probleemsete noortega hakkama. Kes peaksid endale teise töö otsima, aga kuna kedagi asemele võtta ei ole, siis tiksuvad edasi. Ja karjuvad aeg-ajalt appi, et ei saa hakkama.

Anonüümne ütles ...

Mul üks tuttav õpetaja läks tööle Tln laste tugikeskusesse ja pidas seal vastu vist pool aastat. Ütles et olgu see raha kasvõi 10-kordne tema närvid ja turvalisus on talle tähtsamad. Seega raha ei ole ka alati motivaator selliste allumatute imbetsillidega tegelemsieks. Või peabki seal vastu inimene kellele meeldib vägivald, sest teisiti nedne noortega seal töötada polnud võimalik. Sest nagu ta väitis proovis esimesed kuu-kaks heaga aga sellest ei tulndu midagi välja.
Kui hakkas ka jõuvõtteid kasutama, nt käsi väänama ja maha suruma, siis lapsed enam- vähem taltusid. Sest füüsilit valu üldjuhul kardetakse, heaga ainult irvitati näkku.

Irja ütles ...

Ju siis ei olnud pädev inimene. Ja tarvitas veel LASTE kallal vägivalda? Eestis on laste kallal vägivallatsemine kriminaalkorras karistatav, seega pani su tuttav toime kuriteo. Vaadake ikka, Tallinna laste tugikeskus, milliseid inimesi tööle võtate!

Triin ütles ...

Sotsiaaltöös on vaja ka ikka meeskonnatööd ja kahepoolset huvi. Ehk siis - inimene peab ise ka vastu tulema ja huvitatud olema, muidu ei ole tulemust. Sotstöötaja võib kasvõi pea peal käia, kui ikka klient (nimetatakse vist nii nüüd) sõrgi vastu ajab, siis... jah...teate isegi - resultaat on null.

Ei ole imeinimesi :)

Irja ütles ...

Okei, Triin :). Ma saan su pointist aru, aga ma jään siiski arvamusele, et ka selliste inimestega nagu Egon tuleb tegeleda ning ka temale tuleb leida inimene, kes suudab temaga hakkama saada. Vajadusel selline inimene välja koolitada.

Triin ütles ...

Jah, õige Irja, aga Egon peab ise ka vastu tulema ja tahtma.

Anonüümne ütles ...

Paljud nendest psüühilistest haigetest ei soovigi omale tugiisikut, sest ilma tugiisikuta saab rohkem pättusi teha, valetada, vassida ning teiste peal liugu laskmist nimetavad nad oma õnneks. Töö tegemine on nende jaoks välistatud.

Irja ütles ...

Või siis ei ole lihtsalt saanud oma varasema tugiisikuga kontakti ja on seepärast nende suhtes negatiivselt meelestatud? Igaüks ei kõlba igaühe tugiisikuks, tuleb proovida mitmeid variante, kuni õnnestub.

Anonüümne ütles ...

Nagu juba varem mainitud, ega sellised "egonid" ei olegi päris puupead. Nende ajusopid teatud asjades töötavad suurepäraselt ja just selles osas, kuidas inimesi kavalalt petta. Seetõttu loobuvad nad ka nende jaoks kasvõi eraldi ja spetsiaalselt väljakoolitatud tugiisikutest.

Irja ütles ...

Mida siis ise Egoni puhul lahenduseks pakud?

Anonüümne ütles ...

Ikka sedasama mida nii sina kui ka mõni teine kommenteerija on välja pakkunud - nende koht ei ole tavainimeste keskel vaid teatud puudega inimeste asutuses. Pealegi ta ju ise soovib kinnisesse asutusse, sest "seal on kõik ette-taha ära tehtud ja ka toit on valmis". Arvad et see on julm? Ei ole julm, sest nende eest seal ju hoolitsetakse ning ka mingid käsitööringid on neil olemas kus nad õpivad algeliselt tööd tegema. Kuid riik on teinud vastupidise otsuse ja pillutab puudega inimesed hoopis üle ilma laiali ning kogu see "tugiisikute" süsteem lükatakse kenasti tavainimeste kaela, sest sellega hoiab riik oma raha kokku.
Kui saad omale sellise "egonist" naabri, küll sa siis mõistad ja oma sõnad tagasi võtad.

Irja ütles ...

Aga Eesti riik ei saa ju ujuda vastassuunas Euroopa Liiduga, mis on otsustanud kinnised asutused ära kaotada?

Anonüümne ütles ...

Meie omad võtavad Soomest eeskuju, kuid Soome on samuti läinud raha kokkuhoiu suunas ning tõmbab igalt poolt otsi kokku. Sellest siis ka erihooldekodude laiali peksmine. On kuulda olnud et paljud erihooldekodud ongi juba ärimeeste poolt ära ostetud. Võid sa siis ette kujutada nende enesetunnet, kes pillutatakse oma turvalisest keskkonnast (kus-kõik-on-ära-tehtud) laiali kuhugi kärarikkasse linnamajadesse teiste keskele, kus nad muutuvad abituteks. See jutt et neid õpetatakse välja pliiti ja pesumasinat kasutama ning süüa tegema ja tööl käima, on nonsenss, just sinusuguste hellakeste rahustamiseks. Võidakse õpetada, kuid ükski tugiisik ei hakka nende juures 24/7 olema ja sa ei saa kunagi kindel olla, millal neil mingi kiiks peale tuleb.
Sina hakkad oma naabruses elamisega olema nende "tugiisik". Mingi protsent nendest kohaneb, kuid karta on et suurem protsent ei kohane iial.

Irja ütles ...

Soomes ehitatakse neile praegu selliseid spetsiaalseid maju, kus on 24/7 olemas ka tugiisikud. Neil on seal oma korter, kuid vajadusel saavad nad alati pöörduda majas parajasti valves oleva tugiisiku poole. Yle's tehti ka sinna elama kolivate inimestega intervjuu ja nemad olid igatahes väga rahul, et saavad olla ühelt poolt iseseisvad ja teisalt on abi alati vajadusel olemas. Sellised majad ehitatakse Helsingi keskusesse. Minu meelest on see väga hea lahendus - nad elavad eraldi majades, kus neil on olemas vastava koolituse saanud abilised, aga samas on nad ka inimeste keskel. Turvalisus pluss iseseisvus ja intergreerumine ühiskonda. Eestis võiks samamoodi teha.

Anonüümne ütles ...

Ega egoni sugune ei muutuks ka Soome taolises keskuses, vaid petaks inimesi edasi. Tal on see juba veres. Tema varajasem turvaline koht oli lastekodu, kus kõik-tehti-ette-taha-ära ja nüüd peab ta oma turvaliseks kohaks arestimaja, kus ka kõik-tehakse-ette-taha ära. Loodame et ta sinna sattumiseks mõnda inimest maha ei löö. Ega psüühilisi haigeid on ju igasuguseid.

Irja ütles ...

Ma ei usu, et ühelgi inimesel mingi asi "veres" on, see on natuke inkvisitsioonikohtulik seisukoht, umbes nagu et mõnel on nõidus veres :). Tema puhul on ikkagi tegemist süsteemi vigadega, mis ta selliseks muutnud. Nüüd on süsteemi asi teda aidata.

Anonüümne ütles ...

Kõik algab kodust, mitte süsteemist. Kui Roaldi saadet lastekodulastest vaatasid, siis seal mainiti et aastas paigutatakse lastekodudesse 400-500 last. Mitme aasta kohta tuleb see number lausa hirmutavalt suur. Väga paljud lapsed ei soovinudki enam oma vanematega suhelda.
Kas süsteem õpetas neid sellisteks vanemateks? Tehakse vastutustundetult lapsi ja siis visatakse nad süsteemi kasvatada, et hiljem saaks süsteemi süüdistada, miks nad just sellised on.

Irja ütles ...

Kuid milles on siis nende laste süü, kes on süsteemi visatud? Nemad ei ole ju selles süüdi, et neil sellised vanemad on, ja neid ei saa selle pärast karistada. Kogu ühiskond peab võtma solidaarse vastutuse, kui nii on juhtunud, ja neid lapsi aitama.

Anonüümne ütles ...

Egonile on ju pakutud tugiisikut, kuid ta ei soovi seda. Ilmselt on temaga tohutut vaeva nähtud ka lastekodudes. Mis aga puutub süsteemi, siis ega süsteem ei saa sellistele lastevanematele uusi ajusid kasvatada, vaid nad peaksid ka ise pingutama et nende järglastest tuleksid kuivõrd-niivõrd täisväärtuslikud kodanikud.
Väikese Eesti kohta aga on lastekodudesse sattunute laste arv lausa hirmuäratavalt suur, kusjuures osa lapsevanemaid isegi ei huvita oma laste käekäik. Karta on, et lastakse sama lõdvalt ka siis kui lasteraha suureneb.

Irja ütles ...

Okei, aga mida sa siis näeksid lahendusena ikkagi? Arvestades, et kinnised asutused kaotatakse?

See aga on tõesti kummastav, et nii palju lapsi lastekodudesse satub. Karta on, et põhjuseks on vanemate alkoholism või narkomaania. Huvitav oleks teada, kas tegemist on eestlaste või teisest rahvusest inimeste järeltulijatega.