teisipäev, 3. jaanuar 2017

Miks kooserdavad inimesed haigena väljas? Ja veel lastega???

Tulin just poest ja kohtasin seal vähemasti nelja rögastavat ja tatistavat inimest. Üritasin iga kord suunda muuta, kui mõni neist mulle vastu tatsas, aga no ühel rängalt köhival mehel paistis kogu aeg minuga sama trajektoor olevat :).

Mis mind kõige rohkem imestama pani - nägin lausa kaht ema, kel käekõrval ägedalt köhiv laps. Mis toimub? Miks haiged lapsed ei ole kodus teki all?? Miks neid taritakse poodi kaasa??? On ju selge, et esiteks jäävad nad sellest veel rohkem haigeks, sest organismil ei lasta puhata, ja teiseks nakatavad nad teisi.

Meie lapsed oli ka natuke aega tagasi nohus ja väikeses köhas. Paar päeva tubast puhkerežiimi ja said terveks. Mul ei oleks tulnud pähegi neid endaga poodi kaasa tarida.

Või mida teie arvate? Kas haiged, köhivad lapsed peaksid olema toas? Kas ise jätate haige lapse koju?

12 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

olen juba kaks nädalat haige olnud, enam-vähem on üle läinud, ruumis olles köhin, aga täna esimest korda üle hulga aja poes käies, sest söök oli juba paar päeva tagasi otsas, köhisin õues hoopis vähem kui sees. õues on tervem tunne. võib-olla nende lastega on ka nii.

Anonüümne ütles ...

Köha võib olla kuni 2nädalat, tervet seda aega ei pea ju toas istuma.
Perel on süüa vaja ja ja muud kohustused.

Irja ütles ...

Kuid miks lapsi kaasa vedada?

Anonüümne ütles ...

Äkki on üksikemal vaja apteeki minna ja last üksi koju jätta ei tihka? Eksmees on uute lastega hõivatud ja appi ei tule? Mis too ema tegema peab siis?

ann ütles ...

Palavikuga haigusega peab laps olema toas. Minu lapsepõlves oli reegel, et toas pidi istuma palavikuga päevad + esimene ilma palavikuta päev (et veenduda, et õhtul palavik enam ei tõuse). Peale seda tohtis minna õue jalutama.

Ise ka ei istu ju ilma palavikuta nohu v köhaga toas vangis - või kuidas? Lihtsalt õues rahulikult käimine ei takista ju mitte kuidagi nohu paranemist.

Muidugi, kui on võimalik, siis köhast /nohust last kaubakeskusesse mitte kaasa võtta.

Irja ütles ...

Küsimus on ju ka lapse enda heaolus - haiguse ajal ringi kooserdamine mõjub lapse tervisele halvasti ja aeglustab paranemist. Minu lapsepõlves pidi olema kaks päeva pärast palavikku toas, mu isa jutu järgi olnud selline reegel eesti ajal :).

Mina köha ja nohuga igatahes oma nina välja ei topi ja olen tähele pannud, et kui rahulikult toas põdeda, siis saab kiiremini terveks.

Anonüümne ütles ...

No aga ikkagi, Irja, mis see üksikema peab siis tegema, kui last üksi ei saa jätta?

Anonüümne ütles ...

Ja selline pere soovib Eestist ära kolida? Mujal Euroopas ei peeta köhimist ega tihti ka nohu üldse märkimisväärt lastehaiguseks, ragistavadki lastehoius köhida ning sellist numbrit ei tehta nagu Eesti emahurdakari teeb. Kõik lapsed läbivad need haigused ja kordi. Köha kestab kaks nädalat, olen küll oma lastega 9 aastat kodus olnud, siiski nüüd tööl käies ei saaks küll iga nohu pärast kahenädalast hoolduslehte võtta töölt.

Irja ütles ...

No aga kas see üksikema on siis nii üksik ja maailmaga tülli läinud, et tal ühtki sõpra, sugulast või naaritädi pole? Mina paluksin naabritädil lapsi vaadata, kui Inno juhtumisi ei saaks.

Irja ütles ...

Portugalis elades ei kohanud kümne kuu jooksul kordagi kaubanduskeskustes, metroodes või mujal avalikes kohtades köhivat last. Tõsi, täiskasvanud inimesed sahkerdasid küll haigetena ringi, aga lapsi hoiti haigena kodus. Ka mu sõber Miguel, kelle naine on arst, tühistas kohe meie kohtumise, kui ta tütrel väike nohu tekkis, ja hoidis teda pärast seda nädal aega kodus.

ann ütles ...

Õueõhus kooserdamine parandab mul nohuga enesetunnet (õueõhku on kuidagi kergem hingata) ja pole täheldanud, et see nohu paranemist aeglustaks.

Kaubakeskus on teine teema - see pole ju õuesolemine, vaid suur konditsioneeritud siseruum, mis on inimesi täis. Kui pere elukorraldus võimaldab, siis võib tõesti lapse koju jätta. Kui aga nohuse lapsega üksikemal on vaja toitu osta - no siis pole midagi teha, tuleb nohune laps kaasa võtta.

Anonüümne ütles ...

Portugalis on vist veidi soojem ka kui Soones, Rootsis, Norras, Taanis. Just neis riikides liiguvad köhivad ja nohused lapsed vabalt ringi ilma muust maailmast eraldamata.