esmaspäev, 27. veebruar 2017

Eesti riik puuetega laste vanematele puhkust ei võimalda



Üks kommentaator viitas tänases Õhtulehes ilmunud loole vaprast sügava puudega lapse emast Annest, kel lisaks sellele lapsele veel kolm last kantseldada. Lugesin selle läbi ja päris õudne hakkas.

Anne, on tubli ja saab kõigega hakkama, aga tunneb, et vajaks puhkust. „Ainus abi, mida Anne enda sõnul vajaks, oleks ajaabi,” kirjutab Õhtuleht. „Selleks, et ise emana puhata ja end laadida. Seda meie riigi sotsiaalsüsteem aga puuetega laste vanematele ei võimalda. Tõsi küll, puudega lapsele hoidja palkamist kompenseerib riik 3-4 euroga tunni eest, aga milline hoidja oleks nõus nii väikse raha eest kohale tulema? Ja kes maksaks kinni tema transpordi maakohta? Ja kes hoiaks ülejäänud lapsi?”

Anne räägib veel, et sotsiaaltöötaja soovitanud tal lapsed turvakodusse jätta, kui ta kodust ära puhkama soovib minna. „Sellistel hetkedel tunnen küll, et astuks sellest maailmast välja,” ütleb Anne.

Jumal küll, milline olukord. Milline riik. Aga mis seal imestada, kui isegi Riigikogu sotsiaalkomisjon ei hooli puuetega lastest. Meie küsimusele toetuse suurenemise kohta vastasid ainult komisjoni esimees Helmen Kütt ja liige Liina Kersna. Vastamata jätsid Monika Haukanõmm (Vabaerakond), Dmitri Dmitrijev (Keskerakond), Jüri Jaanson (Reformierakond), Tiina Kangro (IRL), Maris Lauri (Reformierakond), Marika Tuus-Laul ja Viktor Vassiljev (mõlemad Keskerakond).

Samas on riik ainult nii tugev, kui hästi hoitud ja kaitstud on selle riigi kõige nõrgemad kodanikud.

Puuetega laste toetusi oleks vaja tõsta juba kasvõi seepärast, et nende kurnatud vanemad saaks vahetevahel kuskil puhkamas ja ennast laadimas käia ning lapsele selleks ajaks hoidja palgata. On häbiväärne, et Soomes maksab riik sügava puudega lapsele 400 eurot ning meil 80 - täpselt sama palju kui raske puudega lapsele, kuigi sügava puudega lapse eest hoolitsemine on selgelt kurnavam. Juba selle pärast, et teda tuleb - nagu ka Anne loost välja tuleb - süles tassida.

Õhtulehele aga suur tänu ja tunnustus teema tõstatamise ja probleemile tähelepanu juhtimise eest.

Pildil sügava puudega lapse ema Anne, kellele Eesti riik - nagu ka kõikidele teistele puudega laste vanematele -  puhkust ei võimalda. Kujutis Õhtulehest.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Anne on üksikema, teie lastel on kaks vanemat, mõlemad kodused. Kas üks teist ei võiks tõesti minna kasvõi nädalavahtuseks Värskasse spaasse, kuni teine kodus lastega tegeleb? Või miks ei võiks Irja koos Juuliga mõnes vannis või basseinis mulistada - vaheldus seegi -, kuni Inno kodus Roosiga on. Ah pole raha spaasse minekuks? Inno võiks ju pikutamise vahepeal perele natuke teenida. Ja muide, alles kilkasite siin, et Võru linn maksab 200 euri - koos riigi 80-ga on seda vaid neljandiku vähem kui Soomes ju.

Irja ütles ...

Kallis inimene, ma ei räägi endast, vaid viitan probleemile üldiselt. Meie saame loomulikult üksteisele puhkust pakkuda ja Võru linna toetus teeb tõesti elu palju kergemaks. Aga mida peavad tegema need vanemad, kellele KOV närust toetust maksab? Tallinn annab ainult 70 euri AASTAS.

Anonüümne ütles ...

Anne on vahva naine. Ka fb grupi Meie Päikesed rajaja. Ja tal on hea töö, mis võimaldab töötada ka laste kõrvalt HNRK-s olles. Päris üksik ta ei olnud, aga pigem oli nooremate laste isa lisa lapse eest. Aga vb-olla ka nüüd lahus.
Igatahes edu ja imetlus talle ja aitähh ka teiste poolt et võitleb õiguste eest avalikult.

Triin ütles ...

4€ tunnis saab minu sõbranna lapse hoidmise eest oma kodus.
Teie sõbranna last hoiti ka selle summa eest tunnis.

Sellised need hinnad ongi. Tegu Tartuga.

Irja ütles ...

Anne sõnul ei ole võimalik sellise hinna eest ühtki hoidjat leida, keegi pole nõus tulema selle hinnaga.