pühapäev, 26. veebruar 2017

Martin Helme ütles hästi: see on prill-laua soojendamise valitsus

Martin Helme ütles hästi aastapäevaballi käigus improviseeritud debatil Viktor Vassiljeviga, et praegune Eesti valitsus on prill-laua soojendamise valitsus.

Väga tabav paralleel!

Helme pidas küll silmas seda, et praegune valitsus hoiab tegelikele peremeestele koha sooja, aga võib mõelda ka nii, et Eesti riik ja rahvas on teel alla demograafilisest vetsupotist ja valitsus soojendab prill-lauda. Et minek libedam oleks.

Ühelt poolt naljakas, teiselt poolt piinlik ja häbi.

14 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Sa Inno võiksidki keskenduda pigem poliitilistele- ja majandusteemadele.
Olen sinu arvamustega enamjaolt siiani nõus olnud ja need tunduvad argumneteeritud ja loogilised.
Aga need imelikud doktori- ja tervise- ja seksiteemad võiksid sa ära jätta, need on tobedad, ajuvabad ja pealegi igavad ka :)

Inno ütles ...

Paljudele meeldivad need seksiteemad, see on nagu suhkruvesi, mille peale herilased kohale lendavad, ja siis loodetavasti loevad ka midagi majandusest ning poliitikast. Muidu poliitika ju inimesi ei huvita eriti. Nagu Playboy on tegelikult sügavasisuline poliitika-ajakiri, aga sel oleks vähe lugejaid, kui seal poleks paljaste naiste pilte.

Anonüümne ütles ...

Noh, äpud, armastate siin kangesti üles panna viiteid - selle artikli tänases Õhtulehes vaikite otse loomulikult maha. Ei kuulu ju kuidagi kokku teie elustiiliga, kus kaks täies jõus täiskasvanut ei jaksa midagi muud teha kui kodus vedeleda ja vinguda, sest "sügava puudega lapse hooldamine on täiskohaga töö". Ei vaidle vastu - aga kas Annel ei ole?
-------
Täpselt samasugune elujaatavalt toimekas on ka ema Anne, kes oskab viimased neli aastat üksinda nelja last kasvatades 24tunnisest ööpäevast iga minutit imekombel ära kasutada – jõuab hoolitseda Astridi eest, korjata päeva jooksul oma lapsed kokku koolidest, trennidest, teraapiatest ja mahutada selle kõige vahele ka palgatöö. Kuskilt, näiliselt olematust ajatagavarast oskab Anne napsata veel aega ka imeilusa käsitöö tegemiseks – koob Haapsalu salle, kaunimustrilisi sokke ja sinna hulka kõike muud, mida tema ande imetlejad vahel tellivad.
Peale Astridi on Tartumaal elaval Anne Pirnil veel 17aastane keskmise liikumispuudega tütar Mirjam, seitsmeaastane Aaron ja kuuene Rafael.

Irja ütles ...

Kindlasti on maailmast võimalik leida ka seitset - või rohkemat! - puudega last üksinda kasvatav naine, kes vapralt kõigega ise hakkama saab ning riigi pakutavaga nõus on, deklareerides isegi, et toetust võiks olla kordi vähem :D See ei tähenda, et see normaalne oleks ja et kõik sellega leppima peaksid. Eesti inimesed on väga vähenõudlikud ja lasevad endale pähe istuda. Selle tulemuseks on kurnatus ja läbipõlemine ning varajane surm.

Mind valdab seda lugu lugedes õud. Jah, praegu inimene veel jaksab, aga mis on temast saanud kümne aasta pärast? Iga inimene, isegi kui ta seda ise eitab, vajab puhkust. Ei ole imeinimesi, kes seda ei vaja. Mingi aeg on võimalik oravarattas ja autopiloodil pöörelda, aga selle kõige eest tuleb tulevikus maksta lõivu tervisehädadega.

Puudega laste toetusi on vaja tõsta kasvõi selleks, et vanemad saaks vahetevahel lihtsalt laiselda ja näiteks spaasse minna. Või reisile.

Sellist ennast mitte säästvat eluviisi ei ole küll mõtet kellelegi eeskujuks tuua.

Margus Kiis ütles ...

Aga mida siis tahate? Mida radikaalset peaks siis tegema, et te rahule jääksite? Mõni ettepanek ehk?
Huvitav, et te toetate Trumpi, kes hävitab seda vähest USA sotsiaalsüsteemi mis seal praegu on ja propageerib isolatsionismi ja individualismi, samas Eestis nõuate rohkem toetusi.
Martin Helme on ka aastaid propageerinud sotsiaalsüsteemi likvideerimist. Segadusse ajab ehk see, et Mart Helme samas ei propageeri. Selle tõttu ongi EKRE programmis segamini suuremad teotused ja sotsiaalsüsteemi likvideerimine.

Anonüümne ütles ...

Hästikasvatatud talutüdruk teadis juba maast-madalast, et käed rüpes istuda on põlgustväärt. Juba emapiimaga anti edasi teadmine, et käed peavad kärmed olema. Pidevalt. Me ei soovi ega nõua midagi. Tänavatel on vaikus. Sest ise peab ju tubli olema. Muidu saab veel mõisa tallis vitsa.

a.

Irja ütles ...

See on nii vale mõtlemine ja üks, mis mind eestlaste puhul NII närvi ajab. Võib-olla on asi selles, et minu esivanemad ei olnud orjad. Isapoolne vanavanavanaisa oli vaba mees ja lükkas hoopis mõisniku ühes hobusega kraavi, kui too tee peal vastu tuli. Aga ta oli ka Venemaalt pärit, uhke hingega.

Margus Kiis ütles ...

Jätkuvalt küsimus. Mida te siis tahate: rohkem ameerikalikku individualismi nagu Trump/Martin Helme või rohkem sotsiaalsust, rohkem abirahasid??? Otsustage ükskord ära. Kahte korraga ei saa.

Irja ütles ...

Ma ei ole EKRE programmiga nii täpselt kursis. Saatsin natuke aega tagasi Martin Helmele küsimuse, mida nemad puuetega laste toetuste tõstmisest arvavad - kuivõrd EKRE ei ole Riigikogu sotsiaalkomisjonis esindatud - , aga ei ole siiamaani vastust saanud. Kindlasti ei saa ma toetada erakonda, kellel puudub puuetega inimeste osas seisukoht.

Hetkel meeldivad mulle kõige rohkem sotsiaaldemokraadid, kellele läheb puuetega inimeste heaolu kõige rohkem korda. Trump meeldib mulle ainuüksi seepärast, et ütleb, mida mõtleb. Ma ei salli silmakirjalikkust. Pealegi ei ole Eesti Ameerika. Kuna siin - erinevalt Ameerikast - on ülioluline rahvaarvu tõsta ja hoida IGA inimest, siis siia loomulikult Trump ei sobi.

olge ise ka tublid ütles ...

Kiisi peas on kõik täielikult segamini nagu näiteks ka Ossinovskil.

- "te toetate Trumpi, kes hävitab seda vähest USA sotsiaalsüsteemi mis seal praegu on"

USA sotsiaalsüsteemi keeras täielikult pea peale siiski Kiisi iidol Obama, kes hakkas massiliselt toetusi jagama lihtsalt vegeteerivale rahvarämpsule, parasiitidele ja päevavarastele. See andis väga suure hoobi ausatele töökatele inimestele, eelkõige USA keskklassile, kes nüüd peavad arstiabi ja muud sotsiaalteenused pea täielikult ise kinni maksma.

Sama on juhtunud paljudes Euroopa lääneriikides, kus viimasel ajal võimul olnud sotsid. Riik ja selle normaalne toimimine on lihtsalt pea peale keeratud. Kõige markantsemad näited on muidugi Rootsi ja Prantsusmaa, mõlemas riigis käib hetkel sisuliselt juba kontrollimatu kodusõda.

- "ja propageerib isolatsionismi ja individualismi"

Propageerib täpselt sedasama, mida kõik kainelt mõtlevad poliitikud (Farage, Orban, Wilders jt) Euroopaski propageerivad. Et igal riigil on õigus ise kontrollida, keda ta oma riiki laseb, kaitsta oma riiki muuhulgas keskaegsete kommete järgi elavate maniakkide eest - muide, seda tehti kogu eelmine sajand, oma piiride kaitse oli iga riigi peamisi ülesandeid, kuidas sellest äkki nii suur poleemika on tekkinud? Kaitsta oma riiki ja oma riigi väärtusi on iga riigijuhi kohus, millest me üldse räägime?

(NB! Ma ei ole Trumpi fänn, Trump on tegelikult poliittankist nagu iga teinegi, eelkõige aga USA suurpankade ja Iisraeli käpik.)

Margus Kiis ütles ...

Selliseid mida-sülgsuhu-toob plähmijaid on Eestis küll ja veel. Ei ole neist midagi kasu. aga kui pidevalt halvustate neid, kes midagi teevad, siis ei jõua küll kuskile.

Anonüümne ütles ...

Noh, Soome loodetavasti lähiajal ikka jōuavad.

ann ütles ...

Hästikasvatatud talutüdruk teadis juba maast-madalast, et käed rüpes istuda on põlgustväärt. Juba emapiimaga anti edasi teadmine, et käed peavad kärmed olema. Pidevalt. Me ei soovi ega nõua midagi. Tänavatel on vaikus. Sest ise peab ju tubli olema. Muidu saab veel mõisa tallis vitsa.
----

Kulla inimene, asi polnud selles, et "mõisatallis saab vitsa". Meie siin, tagumik mugavatel arvutitoolidel, ei kujuta lihtsalt lihtsalt enam hästi ette, kui palju käte ja muu liigutamist nõudis tööstuseelsel ajastul Eesti looduslikes tingimustes ellujäämine ühelt taluperelt!

Miks tüdruk käed rüpes ei istunud? Kuna teati, et lapsesaamiseas abielunaisel, kes on majapidamise perenaine ja kellel sünnivad lapsed, LIHTSALT POLE ENAM aega käsitööga tegeleda! Seega pidi kõik hmm, kuidas öeldagi... käsitöötooted juba tüdrukuna valmis tegema, et abielunaisena sul oleks nad võtta, et oleks midagi endale, lastele. Kui sa mitte midagi ei teinud, siis sul lihtsalt polnud midagi võtta ja see oli halb. Järgmine soodne aeg käsitöö tegemiseks oli vanema naisena, st. kui lapsed juba suuremad ja neid enam juurde ei sündinud. Eks memmed panustasid ka, aga ega nüüd tööd vähe ega aega ülearu olnud siiski ühelgi talupere liikmel. Ja jah, lisaks mõisas teol tuli kah käia.

Meil siin, kes me enam paljusid töid ise ei tee, ei tasuks oma esivanemate "käte käimise" suhtes nina liiga püsti ajada. Oleme oma elektri, tööstuskaupade jm. mugavustega harjunud, aga võiks nats ennast naturaalmajanduslikku olustikku kujutleda osata.

Inno ütles ...

Puuetega laste ja täiskasvanute puhul on Eestis probleem selles, et ei täideta konventsioone, millega on liitutud, kuna taheti astuda Euroopa Liitu. Ehk siis: juhid on saanud tänu Euroopa Liidule oma hästi makstud ametikohtadele, aga näiteks puuetega inimesed, kellele peaks olema loodud teistega võrdsed tingimused, on jäetud täiesti tähelepanuta. Ehk siis Euroopa Liiduga liitumine on olnud Eesti puhul valikuline: need asjad, mis juhtidele tähtsad, on ära tehtud, aga vähem tähtsad asjad jäetud tegemata. Ja kuna Eesti on imepisike, siis keegi ei tunne väljastpoolt ka huvi, mis toimub.

Tegelikult on halenaljakas ja lausa traagiline see, et selleks, et saada koheldud nagu Euroopa Liidus ette nähtud, pead minema elama Soome või mujale. Ja see ei puuduta ainult puuetega inimesi. Soome põllumehe toetused on Eesti omadest 5 korda suuremad, kuigi elekter, kütus, väetised ja põllumajandustehnika on sama hinnaga. Pole siis ime, et Eestis müüakse Soome kurki palju odavama hinnaga kui kodumaist.

Eesti juhid tormasid ummisjalu Euroopa Liitu, et paremat palka saada, aga rahva jätsid maha.