esmaspäev, 27. märts 2017

Vabadusvõitluse hind. Jüri Kukest, Jüri Luigest, minu isast ja Inno vanaisast



Soovitan teil kindlasti lugeda tänasest Õhtulehest Arvo Uustalu artiklit „Vanglakaaslane legendaarsest vabadusvõitlejast: Jüri Kukk suri näljastreigi ajal, kuid see oli teadlik samm tema kõrvaldamiseks”. Seal jagab koos Kukega tsoonis olnud Võru ettevõtja Jüri Luik oma mälestusi kunagisest vanglakaaslasest ja avaldab ka arvamust, mis Kukele saatuslikuks võis saada.

Hetkel peab Jüri Luik Võrus Paju tänaval legendaarset Pommionu poodi ning tegeleb ilutulestikuäri ja helindamisega. Mõni aeg tagasi tekkis tal mõte lüüa kaasa ka kohalikus poliitikaelus ning lõi ühes Võru kirikuõpetaja Jüri Palloga valimisliidu „Võru eest”. Üsna varsti pärast seda tegi Luik Innole etpaneku olla selle valimisliidu Võru linnapea kandidaat.

Jüri Luik istus kinni okupatsiooniarmeesse minemisest keeldumise pärast, mida ma ausalt öeldes seni ei teadnudki. See tõestab veelkord, et vabadusvõitlejatest on vaja rohkem rääkida. Need mehed ja naised, kes ohverdasid aadete nimel oma vabaduse, väärivad meie sügavat austust.

Nii minule kui Innole on vabadusvõitluse ja eriti vangis istunud vabadusvõitlejate teema väga südamelähedane, sest minu isa Georg Vaher istus kaheksa aastat Vorkuta vangilaagris metsavenna varjamise (tol ajal nimetati seda banditismile kaasaaitamiseks) eest ja Inno vanaisa Eduard Tähismale määrati banditismi (tegelikult Omakaitse, tänapäeva mõistes Kaitseliidu liikmeks olemise) eest 25+5 aastat, millest ta jõudis Irkutski vangilaagris ära istuda viis aastat. Inno vanaisa suri vangilaagris ega jõudnudki tagasi kodumaale. Minu isa isa Gustav Eduard Vaherit üritati samuti poja pärast Irkutskisse viia, aga vanaisa tuli poole maa pealt tulema, astudes küüdirongi pealt maha ja sõites lühimaarongidega läbi Venemaa koju Osulasse tagasi. Minu isale mõisteti kümme aastat, aga ta pääses koju tagasi pärast Stalini surma, olles ära istunud kaheksa aastat.

Küll on tore, et on neid, kes vastu pidasid ja tagasi tulid, mõtlen ma nüüd. Tänu neile saame rohkem teada neist, kes ei tulnud, ja mõistame, mis on vabadusvõitluse tegelik hind.

Siin veel üks vaade tänase Õhtulehe loole:

Kommentaare ei ole: