laupäev, 15. aprill 2017

Kus on enim naisi parlamendis?

Väljavõte ipu.org veebist.

Võiks arvata, et Skandinaavias, aga tegelikult mitte. Kõige rohkem naisi on Rwanda parlamendis, 61%. Järgnevad Boliivia (53%) ja Kuuba (49%).

Torkab silma, et kõige rohkem on naisi parlamendis mõnedes Aafrika ja Ladina-Ameerika ning kõigis Skandinaavia maades.

Kuuba on ilmselt kõige võrdsem ses osas. Aga Island on ka lähedane. Võrdluseks, Eestis on naisi parlamendis vaid 27%, millega Eestis on maailmas 60. kohal. Aga see on siiski hea tulemus võrreldes näiteks Araabia maadega, kus naisi pole üldse esinduskogudes.

Sõjakates riikides on naiste esindatus tavapäraselt väike. Ungaris on naisi 10% ja Ukrainas 12%, mis seletab nende maade sõjakust viimasel ajal. Venemaal on ka naisi ainult 16%, niisamuti Lätis. USAs on ainult 19% naisi parlamendis ja USA on samuti väga sõjakas.

Soomes on naisi 42% ja pole ime, et Soome on märksa vähem sõjakas kui Eesti. Üldse on palju naisi parlamendis Põhjamaades. Soome võib samas omale pehmomat juhtkonda lubada, sest Soomel nagu ka teistel Põhjamaadel pole vaenlasi. Eesti samas pole nagu Põhjamaad ja ei saagi olla, sest Eestil on suur vaenlane idas, millele peab vapralt vastu astuma ja vajadusel võitlema kuni elus on viimane põlvepikkune poisike. Naised on pehmod ja poleks selliseks ohvriks isamaa eest võimelised.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Rwanda ei ole jah sugugi agressiivne riik. Kui unustada ära, et 1995 lõid nad 10% oma elanikkonnast matsheetedega surnuks...

Inno ütles ...

Praegune naiste võim Rwandas ongi reaktsioon sellele koledusele - et mitte kunagi enam midagi sellist ei juhtuks. Pärast sõda kehtestati Rwandas muu hulgas sookvoodid. Eks Eestis läheb niisamuti, kui riik sõja hakklihamasinast läbi lastakse. Rwanda sõjas hukkus ligi 10% elanikkonnast, Eestis hukkub sõjas arvatavalt samapalju või isegi rohkem.

Anonüümne ütles ...

Mingit naiste võimu siiski pole. Parlament on dekoratiivne organ. Kogu võim on presidendil, kes määrab valitsuse ja ka osa parlamendi liikmetest. President on sama aastast 2000.
Hiljuti muide otsustati, et ka naine võib olla maa omanik ja naisel on õigus olla pärija. Progress, halleluuja! Aga naiste VÕIMUST ma tegelikult ei räägiks.

Inno ütles ...

No vat kus nüüd ütles! Kas Eestis siis pole parlament dekoratiivne organ? Aga erinevalt Rwandast ei lasta Eestis isegi sinna kummitemplisse naisi.