laupäev, 8. aprill 2017

Putinil oli õigus? NSV Liidu lagunemine oli katastroof

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Eestinen.fi vahendab Rootsi kolumnisti Wolfgang Hanssoni artiklit Aftonbladetis, milles autor kirjutab, et paljusid viimase aja terroriste seob Usbeki päritolu.

Usbekimaa omakorda on jäänud jänni pärast NSV Liidu lagunemist. Nõukogude ajal hoiti islamiste vaos, nüüd on nad valla pääsenud ja külvavad õudust üle kogu Euroopa. Mistõttu võib öelda küll Kesk-Aasia riikide seisukohast lähtuvalt, et NSV Liidu lagunemine oli suur geopoliitiline katastroof. Kusjuures neid on palju. Eestlased on harjunud mõtlema, et nad on oma 1 miljoniga maailma naba, aga näiteks Usbekis elab 32 miljonit inimest ning rahvaarv pidevalt kasvab:


source: tradingeconomics.com

Ja mis Venemaasse puutub, siis praegu hoiab Venemaa veel kuidagi islamiste vaos. Aga kui Venemaa kukub, nagu paljud soovivad, siis võtavad võimu suure tõenäosusega islamistid ja ma ei taha mõelda, mis siis edasi saab, kui mõni isalmist näiteks tuumanupu juurde pääseb. Seda ei sooviks isegi oma kõige suuremale vaenlasele.

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Mõtestada saab seda väidet kahtlemata mitmeti, aga üldiselt oli N.Liidu lagunemine muidugi katastroof. Tol ühiskonnal olid omad plussid ja omad miinused, aga miinustest hoolimata ta kuidagi siiski toimis. Lagunemine tõi üheksakümnendatel kaasa aga paraja anarhia terves endises idablokis - pankrotid, töötud etc. Ja muidugi ka avaliku korra tagamise otseses mõttes.
Ma isiklikult ei ihale mingit totalitarismi, kaugel sellest - aga saage aru, anarhia oleks vähemalt sama halb.