pühapäev, 18. juuni 2017

Appi! Seal, kus elasime, põlevad metsad!



Kui me aasta tagasi oma portugallastest sõpradele sealse palavuse üle kurtsime, ei saanud nemad aru, millest räägime. Palavus oli nende silmis ikka nii 40 kraadi, aga meile tegi liiga juba 30. Juuni oli seal eelmisel aastal küllaltki jahe. Mäletan, et esimestel öödel Sierra da Estrela lähistel hoidsime radiaatorit sees, sest öösel oli ainult kümme kraadi ja me elasime suures kivimajas. Päeval oli kahekümne ringis.

Nüüd on kõik aga justkui pea peale pööratud. Meie endises elukohas on päeval 38 ja öösel 27 kraadi! Ja vaid viiskümmend kilomeetrit Oliveira do Hospitalist, meile lähimast linnast on puhkenud tohutud metsatulekahjud. Hukkunuid on juba neljakümne* - inimesed on metsateedel oma autodesse lõksu jäänud ja elusalt ära põlenud.

Hirmuvärinad tulevad peale, kui sellele mõtlen. Jalutasime sagedasti õhtuti mööda metsateid poest kodu poole... Eelmisel aastal nii palav ei olnud. Okei, paaril päeval küündis temperatuur ka 37-38 kraadini (minul ja Juulil hakkas siis päris paha), aga seejärel läks jälle jahedamaks ja sai kergemalt hingata. Enne meie äratulekut oli 36 kraadi. Metsatulekahjusid polnud või vähemasti mitte selliseid, mis oleks uudistekünnise ületanud.

Küll olid Portugalis metsatulekahjud siis, kui ma seal 2003-2005nda aastani esimest korda elasin. Mäletan, kuidas istusime mu tollase elukaaslase Joáoga Cascais'i rannarestoranis ja meie juurde tuli nõgise näoga Fred, Joáo parim sõber, kes oli just naasnud oma Kesk-Portugalis Castelo de Vide'is asuva maja juurest. Tal oli õnnestunud sõita läbi kahel pool teed lõõmanud metsatulekahju ja pääseda eluga (mis nüüd paljudel inimestel ei õnnestunud). „You know, it was like hell,” ütles ta kergelt väriseva häälega. „Like hell all over.”

Ma kujutan ette, et see võib olla päris jube tunne, kui sa sõidad mööda kitsast metsateed ja kummalgi pool sind lõõmab tulekahju. Mis võib iga hetk üheks suureks tulekahjuks paisuda. Mis veel siis, kui see paisubki ja sa jääd oma autosse lõksu...

Portugali peaminister Antonio Costa juba ütleski, et tegemist on suurima katastroofiga viimaste kümnendite jooksul. Eriti traagiliseks teeb asja see, et inimesed ei osanud seda oodata. Tavaliselt Portugalis juunis nii palav ei ole. Siis on seal tavaliselt kõige rohkem 32-34 kraadi. Suur palavus tuleb alles juulis ja augustis, kui Castelo de Vide'is võib temperatuur tõusta isegi üle 45 kraadi. See tulekahju, mida mida mäletan, oli augustis, kui Portugalis on kõige palavam.

Nüüd on aga juba pikalt üle kolmekümne kraadi. Panin seda tähele, kui sõbrad Joáo ja Tozé hakkasid Facebooki rannapilte postitama. Küsisin nalja pärast, et kas siis Portugalis on tõesti juba nii palav. Tavaliselt algab portugallaste rannahooaeg juulis. Tuli väljal, et Lissabonis on juba praegu 37-38 kraadi, aga Cascais'is ainult 31 ja seepärast on nad ajutiselt sinna kolinud :).

Igal juhul loodan südamest, et tulekahjud saadakse kiiresti kontrolli alla. Ja et nad mu sõprade maakodudesse ei leviks. See suvi tuleb Portugalis ilmselt väga palav, palav kui põrgu.

Siin veel mõned pildikesed, mis tehtud 17-18. juunil Sierra da Estrela lähistel asuvas külakeses, kus me mu sõbrale kuuluvas maakodus kuu aega elasime:



Inno ja Roosi köögilaua taga õhtust söömas.



Lapsed mängivad elutoas.



Hommikusöök. Leivamees on just värsked saiakesed ukse taha toonud :).

*Praeguse seisuga on hukkunuid juba 62 ning arvatakse, et tuleb juurde :(

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Oh issake! Te pääsesite siis ju, tänu Jumalale, otse surmasuust!

Anonüümne ütles ...

Kuulge, pange vaba kommenteerimise võimalus sisse tagasi! Lugesin siin vanu kommentaare: Liispett ja Marina ja Kädi Lakk- no nii head teksti tootsid lihtsalt!

Irja ütles ...

Seda ei saa teha, sest on hulle kommentaatoreid, kes vaba kommenteerimise võimalust kurjasti ära kasutavad. Sellest probleemist on rääkinud ka Mallukas ja Printsess. Vaba kommenteerimine on siin kõigil, kes oma nimega esinevad, nt Margus Kiis. Kui julged oma nime all kommenteerida, siis on sul ka kommenteerimise täielik vabadus - kõik su kommentaarid avaldatakse. Kui ei, siis eriõigused ei laiene.

Anonüümne ütles ...

Oma nime all? Ma ei saa, tuttavad hakkavad mõnitama. A eks te siis pidage oma ebopopulaarset blogikest edasi.

Irja ütles ...

Hulludel pidi jah oma nimega probleem olema. Nad nimelt ei tea sageli, mis nende nimi üldse on :).

Maret ütles ...

Lausa nii hull lugu siis hulludega?Postimees enam kommenteeerida ei lase..(vähemalt mind mitte).Isegi oma õige nime alt muide. Teatab mulle viisakalt, et sellist meiliaadressi ei eksisteeri. Olen nüüd mina (oma õige nime all)hull või nemad?

Irja ütles ...

Huvitav, et oma nimega ei saa. Minu meelest võiks kõik, kes oma nime all kommenteerivad, vabalt kommenteerida. Sul äkki poliitiliselt ebakorrektsed arvamused, pagulaste vastu ;)?