pühapäev, 25. juuni 2017

Mul on krooniline põskkoopapõletik

Põskkoopapõletikule tüüpiline näoilme.

Paljud on küsinud, miks mul on nägu paistes, kuigi ma alkoholi ei tarbi. Põhjus on lihtne: mul on krooniline põskkoopapõletik ehk sinusiit. Tallinnas lapsena üles kasvanutel on see väga paljudel, sest Tallinnas on niiske ja külm kliima. Sama lugu on Helsingiga - enamikul mu Helsingi tuttavatest on krooniline põskkoopapõletik, mis tähendab, et nad tatistavad kogu aeg, eriti talvisel ajal. Põskkoopapõletiku üks tunnus on see, et pea on paks, kogu aeg tuleb ninast tatti, vahel kollast, vahel valget. Tativoolus ja röga on põskkoopapõletliku peamised tunnused. Aga ka see, et nägu on paistes. Soomlaste kohta öeldakse, et nad on sellised ümmarguste nägudega muumid, et see on rahvustunnus - tegelikult on neil lihtsalt näod paistes - sest neil on krooniline põskkoopapõletik.

Põskkoopapõletik on erinevalt paljudest teistest põletikest selline, mis võimaldab ära elada, palavikku ei pruugi olla, aga loomulikult tekitab see vaevusi nagu kõik teised põletikud - ebamugavustunne, veresoonkonna haigused. Pea valutab ja olek on jõuetu. Silmaalused on sinised. Õiget ravi ei ole. Antibiootikume võib võtta, aga see aitab lühiajaliselt. Pikal antibiootikumide tarvitamisel on veel hullemad kõrvalmõjud, sest seedimine läheb tuksi. Minuga ongi nii juhtunud, kuna väikselt sõin pea iga kuu kangeid antibiootikume, mida Tallinna rajooniarstid välja kirjutasid.

Minuga on nii, et iga kord kui ma lähen kuhugi lõuna poole, kus on soojem, kasvõi lühiajaliselt, siis kaob põletik ära, ja kui tagasi tulen, siis tuleb kohe tagasi. Eestis olen tuvastanud ainult Võrumaa, kus kliima on enam-vähem selline, et põletik annab järele. Ent kui näiteks Tallinna lähen, on kohe põletik tagasi. Kõige hullemad kohad ongi Tallinn ja selle ümbrus, samuti Soome. See on üks põhjusi, miks ma ei taha Tallinna või Soome elama minna - sest ma tean, et seal läheb tervis käest ära.

Minu jaoks on lahendus elada Võrumaal või siis minna elama kuhugi lõuna poole. Iga kord kui Tallinna tulen, siis tunnen, kuidas põletik ägeneb.

NB! See on tõsi,  ma ei tee nalja. Ning hoiatus kõigile, kes oma pere, eriti lastega Tallinna elama lähevad - seal tekib peaaegu 100-protsendiliselt krooniline põskkoopapõletik.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ära puhu paskaa! Portugalis elades olid samasugune muumi ju, ehkki seal pidi see sul ära kaduma?

Oleme mitmendat põlve tallinlased, mitte kellelgi pole kroonilist põskkoopapõletikku.

Anonüümne ütles ...

Rumalus. Põskkoopapõletik on tuvastatav vereanalüüsist CRV ehk põletikunäidu määramisega, mis tõuseb ca 50-60 juurde. Raviks antibiootikumikuur. Talvel külma ja niiske ilmaga olev vesine nohu ja aevastamine on allergiline nohu ehk riniit. Neil inimestel on tavaliselt ka heinanohu, st tekib nohu ja aevastamine erinevate taimede õitsemise ajal. Tavaliselt kevadel ja varasuvel, kui õitsevad erinevad puud ja heintaimed. Nii et kui sul praegu on "krooniline põskkoopapõletik", siis arvatavasti on tegemist ikkagi heinanohuga. Katseta 1 nädala jooksul võtta iga päev 1 loratin või claritin, peaks aitama.

Miks nägu paistes on? Ilmselt ealine iseärasus. Võimalik, et põhjus ka neerudes vms. Alati võib lasta teha perearsti juures ka üldise tervisekontrolli, sest haigekassa kindlustus on kõigil, kes Töötukassas arvel. Kui ei ole Võrus perearsti, siis tuleks kohalikele arstidele helistada ja küsida, kellel on nimistus vabu kohti. Siis minna kohale ja kirjutada avaldus. Nii saabki endale perearsti.

Inno ütles ...

Mul ongi põletikunäit kõrge olnud ja muudkui määratud antibiootikume. Aga antibiootikumid keeravad pikaajalisel tarvitamisel seedimise tuksi. Heinapõletik see ei saa olla, sest ilmade soojenedes ehk praegu hakkab see põletik just ära kaduma. Igal suvel on Eestis nii, et kaob ära, ja sügisel tuleb uuesti tagasi. Clatirini olen võtnud, see tapab pikaajalisel tarvitamisel südame ära.

Ma ise tundsin lapsena, millest see tekkis. See oli Tallinna väljakannatamatu külm ja niiskus. Selline kombinatsioon on tappev. Tagajärg on äge põskkoopapõletik või reuma. Küsige ükskõik kelle käest, kes on elanud Tallinnas kauem kui 20 aastat.

Anonüümne ütles ...

Olen elanud Tallinnas kauem kui 20 aastat. Kõik sugulased ja tuttavad ka. Tagajärgi - põskkoopapõletikku või reumat - pole kellelgi. Seda, et Tallinnas on väljakannatamatult külm, kuulen esimest korda. Niiske - jah, vahel küll, aga samas on see igatahes meeldivam kui kuiv kuumus kuskil soojal maal, mida põhjamaalasel on tõesti raske taluda. Ise ju räägite, kuidas Irja Portugalis kogu aeg minestama kippus ja sina talle vett pähe valasid. Nii et hala terviseks oma tervisehädadaest, aga ära neid jälle kõigile üldista, nagu sul ikka kombeks - et kui sinul või sinu teada on miski asi nii või naa, siis nii ongi ja kõigil ja igal pool. Eks mida rohkem inimene oma elupäevi põhiliselt nelja seina vahel veedab, seda kergemini see ainult-mina-tean suhtumine süveneb.
Üks paistab aga olevat selge - suure suuga lubadustele, vaata et lausa ähvardustele vaatamata mingit vahmiiliga Soome kolimist teil ei tule (kellele teid seal vaja?), aga nüüd olete siis leidnud hea põhjenduse, mis sellest asja ei saa - Inno kehv tervis. Njah, Irjale ei sobi Portugal, us küll kõik nii odav ja sõbraluik teie enda jutu järgi, Inno sureks Soomes pikalt ja piinarikalt väljakannatamatu kliima tõttu, nii et tulebki oma elu Võrus 40 ruutmeetri peal õhtusse veeretada. Kaunist päeva, aga ärge te jumalapärast õue minge, vist lubab vihma, ja vihm - see on ju niiskus!

Inno ütles ...

6:32 anole: Siin on ennegi neid tervisekuulutajaid olnud nagu üks Reet, kes ütles, et on terve, aga aga pärast tuli välja, et asjad pole sugugi roosilised. Reedal on selgelt nägu pundunud ja seda pundumist põhjustab just sinusiit. Tallinn on tervise seisukohast üks kõige ebameeldivamaid kohti elamiseks Eestis, eriti vanematele inimestele.

Inno ütles ...

Kusjuures see Reet ise väitis, et on terve kui purikas, terve tema vahmiil takkaotsa ja pani endast kellegi teise pildi, veebist varastatud, ehk siis pettus kuubis. Nii võib igaüks väita mida iganes. Fakt on aga see, et Tallinn teeb haigeks, ma sain sellest juba lapsena aru. Isegi sõjaväelased kurdavad, et Tallinna noormehed on kõige haigemad.

Anonüümne ütles ...

Reuma ja liigesehaigused tekivadki sageli just väljaravimata krooniliste põletike tagajärjel. Aga kui ennast ravida ei taha, antibiootikume võtta ei taha, allergiaravim tapab südame ja vaktsiinid on saatanast, siis pole mõtet ka arsti juurde minna. Ei ole mõtet minna arsti vastuvõtule, kui pole kavatsust täita arsti soovitusi.

Anonüümne ütles ...

Paar kuud tagasi kirjutasid, et oled Irjaga Võrus elades terve kui purikas, isegi peenis olla kasvanud. Mis siis nüüd hakkas jälle?
P.S haigused pidid ju putsis suhetest tulenema?!?

ann ütles ...

Ah mis sa räägid - enamus minu tuttavatest elabki Tallinnas v. Harjumaal (noh, pole ka üllatus), mitte kellelgi pole kroonilist põskkoopapõletikku ega muidu paistes nägu.

Põhjuseks pole mitte Tallinn, vaid isiklik iseärasus.

Muidu mul on harva nohu ja põletikuks see pole läinud. Aga raseduse ajal oli tõesti nii, et nohu jäi venima ja tekkis põskkoopapõletik. Olin juba üsna nukker - antibiootikume nagu ei tahaks raseduse ajal, samas on väljaravimata põletik ka ohtlik. Leidsin soovituse loputada nina askorbiinhappe e. C-vitamiini lahusega (ja siis puhta veega üle, sest pikemalt ninnajäämisel on nina limaskesta ärritav). Niisiis, C-vitamiini tablett lusika peal puruks, vett juurde ja hapu lahus nina kaudu kurku tõmmata ... siis puhta veega (v. meresoolalahusega) üle loputada.

Ja tuligi pööre! Juba esimesel C-vitamiiniga lobistamise päeval, kui olin paar korda loputanud, muutusid põskkoopad märgatavalt vähem valusaks ja paari päevaga oli põletikutunne täiesti kadunud. Igaks juhuks jätkasin veel loputamist meresoolalahusega.

Nii et kellel põskoopapõletik krooniline pole, lihtsalt juhuslik, siis tasub C-vitamiini proovida enne kui raskerelva ehk AB kasuks otsustada.

Inno ütles ...

Siis olete küll õnneseen. Kui vaadata Tallinnas inimesi, kes tänaval kõnnivad, siis 90%-l näod vähem või rohkem paistes ning rögastavad ja tatistavad mis kole. Kõik bussipeatused ja kõnniteed on täis rögastatud, tatilärakaid täis.

Anonüümne ütles ...

Jppenpuhh, see ei ole põskkoopapõletik, see on allergia, Hr. Inno Zyrtecit hakka võtma ja marss allergoloogile, paraku, tean mida räägin.

Anonüümne ütles ...

Soomlastel ongi komme koguaeg tatti sisse tõmmata.

Lohutaja ütles ...

Praegu on põskkoopapõletik, kui vanaks saad, asendub see liigesepõletikuga!