neljapäev, 22. juuni 2017

Nagu öö ja päev: Soome noored teevad tööd endale, Eesti noored teistele

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Eestinen.fi vahendab infot 13-aastaste Soome ettevõtjate kohta, kes vallutavad oma voodimajadega maailma. See on Soome ettekujutus noorte töötegemisest, millele kogu ühiskond kaasa aitab.

Eesti ettekujutus noorte töötegemisest, mille nimel kogu ühiskond eesotsas poliitikute ja tööinspektsiooniga on viskunud ambrasuurile on aga see, kui juba 7-aastased lapsed on rakendatud kohaliku meediaoligarhi Hans Hašš Luige juurde orjatööle. Lapsi nähakse kui odavat ja lihtsasti ärakasutatavat tööjõudu, mis aitab Luigel füüri lasta, kasumit teenida ja poliitikuid oma suva järgi õlitada.

Eesti ja Soome on ikka nagu öö ja päev. Seda just arusaamade poolest elust ja olust.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

No voihan vittua! Painukaa jo sinne Suomeen sitten?

ann ütles ...

Jälle teate suurepäraselt, mida Soomes tehakse, aga ei tea, et Eestis tehakse juba ammu täpselt sama ehk ärgitatakse lapsi tegema oma ettevõte ja lahedaid tooteid välja mõtlema. Neid laste ettevõtteid nimetatakse Eestis õpilasfirmadeks ja neist on meedias ka juttu olnud.

Näiteks üks õpilasfirma (Jätsi) kooliõpilased tegid õpilasfirma raames mahekitsepiimajäätist - perekond ise kasvatatas kitsed ja laste firma tegi ja müüs suviti jäätist. Seda pere isegi tean isiklikult.

ann ütles ...

Valemivihikud tulevad ka meelde - ka õpilafirma oli nende taga.

Anonüümne ütles ...

eks me kõik tahame rohkem, kõigeparem oleks kui üldse ei peaks töötama

Anonüümne ütles ...

Te põete tänaseks raskekujulist soomismi, siit tagasiteed ei ole, sõltuvus on paisunud liiga suureks ja soovitan teil esialgu alustada reise Soome neli korda kuus nädalavahetuseti, Helsingisse siis esialgu, et te näeksite oma silma ja kõrvaga ära, et Soomest on saanud suurem Venemaa kui seda Eesti on, vene keel kõlab igal nurgal. Kui see ravidoos teid ei aita, soovitan lõplikult siirduda Soome elama, et lõplikult veenduda selles - maailm peegeldab meile vaid ja ainult seda, kes me ise oleme.

Btw, mis see Luik Innole kurja teinud on minevikus, andestust, ma pole kursis kogu teie saagaga?

Anonüümne ütles ...

No mis ignorantsus. Õpilasfirmadest oled ikka kuulnud? Puidulipsud ja spoony näiteks? Ja palju muudki.

Anonüümne ütles ...

Neid õpilasfirmasid on väga-väga palju, üks ägedam ja edukam, kui teine. Kui ma ei eksi, siis hetkel väga edukas naine alustas kooliajal samuti õpilasfirmaga, mis tegi pehmeid helkureid. Tundub, et loete oma tellitud ajakirjandust väga valikuliselt, et positiivseid asju tähele ei pane.

Inno ütles ...

No aga mis siis kiunutakse, et lapsed midagi ei tee?! Las teevad oma õpilasfirmasid ja müüvad enda toodangut, mitte mingite täissöönud isahanede ülehinnatud asju.

ann ütles ...

Nagu täiskasvanuid, on ilmselt ka lapsi mitmesuguseid - mõned on juhtivamad ja ettevõtlikumad ja võtavad kergesti tuld, kui "tee oma firma" idee välja pakutakse, mõnele sobib rohkem palgatöö, mõned ei taha kumbagi.

Anonüümne ütles ...

Teiegi peres võiks väike konkurents olla - kes teeb enne oma firma, Juuli või Irja. Inno ei saa, sest tal ju kohtutäitur kukil.

Anonüümne ütles ...

Kuulge, mis te kolimisplaanidest siis saanud on? Pidite ju suved Soomes ja talved Portugalis veetma, aga no ikka olete veel siin?

Anonüümne ütles ...

Tss, laske tissidega Tähismaal romaan ära lõpetada. Kui ta teeb soomekeelse lõpu, ei saa ta sest muhvigi aru !

Anonüümne ütles ...

Kamoon, kas keegi tõesti usub, et ta seda raamatut kirjutab? Veelgi enam- et see raamat ja kunagi ilmub?!?