esmaspäev, 12. juuni 2017

Savisaare protsess! Kohviku kommentaarid!!

Väljavõte Delfi veebist.

Nagu lubatud, asub Kohvik agaralt Savisaare protsessi kommenteerima. Mitte kellegi käsu peale, aga oma äranägemisel ja tingimustel :). Nõndaks. Mida öelda äsja lõppenud esimese istungi kohta?

Kõigepealt tuleb öelda seda, et protsessi peakangelane Savisaar nägi kohtusse saabudes välja väga muretu. Sellises muretus, isegi kergelt hooletus suvises riietuses, näol poolmuie. Mõjus reipalt, kuigi istus ratastoolis, nii et kaitsja Oliver Nääsi jutt „haigest inimesest” on hülge möla (aga ok, ma saan aru, see käib teatri juurde). Võib-olla on ka ratastool lihtsalt aksessuaar, et näida cool'im. Hakkan seda üha enam kahtlustama. Et Savisaar võiks vabalt kõndida, aga ta lihtsalt ei taha. Esiteks äratab toolis istumine kahjutunnet ja teiseks on nii ka šefim. Kõik teised peavad kohtuniku saali astudes püsti tõusma, aga Savisaar ei pea. Talle see sobib, sest nõnda ei pea ta ka kohtu suhtes austust üles näitama. Nii et Savisaarele esmamulje põhjal kümme punkti - attitude on tal õige, selline couldn't care less, ja õige attitude on pool võitu. Olen üsna kindel, et ka Kenderile tõi võidu just õige attitude - ta on nelikümmend viis, aga käitus kui viieteistaastane. Savisaarel on lihtsalt teine stiil - selline cool summer style. Ses mõttes on Edgaril muidugi tohutult vedanud, et protsess just suvel toimub - talvevammuses oleks raske stiilne näida. Tavaliselt käib Edgar talvel ringi vene stiilis paksu kasuka ja läkiläkiga ning see ei ole üldse cool. Teeb teda vanaks, aga kohtus edu saavutamiseks on vaja just nimelt noor - või nooruslik - välja näha (ja mida noorem, seda parem - vt. Kender!). Kohus miskipärast vanu ja vanana mõjuvaid inimesi õigeks ei mõista, panin seda juba prokuratuuris töötades tähele. Nii et kui tahate, et teid kohtus süüdi mõistetaks, siis minge sinna ülikonnas. Kõige parem, kui tumedas. 

Nii. Nüüd prokurör. Samuti väga nooruslik stiil. Lahe edev vest. Ilmselt ei saanud Steven-Hristo Evestus Savisaarele alla jääda ja andis samuti endast kohtuistungiks riietudes parima. Võimalik, et kasutas isegi stilisti abi, näeb sedamoodi välja. 

Teised kohtualused otsustasid igava vanainimesestiili kasuks ja mõistetakse seetõttu ka ilma igasuguse kahtluseta süüdi. Kõige masendavam oli vaadata Villu Reiljanit, kes paistis kui matustele saabuvat. No kas oleks olnud raske otsida välja mõni lilleline või havai stiilis särk? Kõik oleks ahhetanud ja ohhetanud ning temast oleks jäänud mulje mitte kui kurjategijast, vaid kui mehest, kes oleks pidanud asisele koosolekule saabumiseks lõbusa puhkuse katkestama. Nüüd on selge, et ka Reiljan mõistetakse süüdi. 

Savisaar on selles suhtes palju nupukam. Oli endale kohtumajja isegi lilleneiu orgunninud. Kutsus Facebooki kaudu toetajad kohale jne. Ainult üks asi jäi puudu. See võidu märk kahe sõrmega! Seda oleks Savisaar ka pidanud tegema, siis oleks täiskomplekt olnud. Õnneks istungeid on veel palju ees, jõuab.

Veel üks tähelepanek. Kofkin ja Pilv on vist äsja lõunamaalt saabunud, näevad teistega võrreldes väga pruunid välja. Kofkini puhul on see selge miinus, sest kohtunikud on ka inimesed ja oma rikkusega lehvitavatesse tegelastesse hästi ei suhte. Ses mõttes oleks võinud kasvõi näole valgendavat kreemi määrida. Süüdimõistev otsus on kindel mis kindel. 

Nii palju siis selleks korraks!

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Minule isiklikult jääb arusaamatuks, kuidas Savisaare pealt enim teeninud Sõõrumaa uurimise käigus puhtaks pesti? Ka tema muudkui annetas ja toetas ning sai selle eest vastutasuks häid diile ja soodustusi aga tema puhul oli kõik seaduspärane. Kuidas küll?

Inno ütles ...

Ilmselt läks Sõõrumaa võimudega koostööle, tavaliselt sellisel juhul vabanetakse süüdistusest.

Anonüümne ütles ...

kui sõõrukas erakondi toetas, siis tavaliselt kõiki korraga. kas on veel küsimusi?
ja siis mõni arvab, ma olevat küünik...

Anonüümne ütles ...

Pilv on aastaid sama (ebaloomuliku) jumega. Solaarium või porgandimahl?

Inno ütles ...

Pigem on siis maks haige.