teisipäev, 4. juuli 2017

Üks majanduspoliitiline küsimus Innolt

Kogu aeg on räägitud sellest, et Eesti on majanduslikus mõttes palju konkurentsivõimelisem kui Soome.

Millega aga seletada seda, et inimesed massiliselt Eestist Soome liiguvad?

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Võiksid vahelduseks tutvuda rändestatistikaga. Mingit massilist väljarännet Soome pole enam ammu, vastupidi, inimesed pöörduvad Eestisse tagasi. Näiteks koristajad, kes läksid sinna juba paarkümmend aastat tagasi - enamjaolt nüüdseks vanemaealised naised, sageli üksikud, kes on säilitanud kogu aeg elukoha Eestis ja nüüd, olles teenindud Soomes välja korraliku pensioni, pöörduvad tagasi. Ja miks nad ei peaks seda tegema, kui Soomega võrreldes on elu siin odavam, pealegi saavad nad elada OMA koteris, mitte seda üürida Soomes Soome hindadega, rääkida emakeeles, suhelda sugulastega jne. Ja lähematel aastatel tuleb selliseid tagasipöörduvaid järjest juurde. Teine asi on muidugi noorematega, kes on läinujd sinna koos perega, lapsed Soome kooli pannud jne, vaat et usinasti tööd tehes kinnisvaragi soetanud. Aga selliseid peresid pole kunagi olnud "massiliselt" ja veel vähem tuleb neid "massiliselt" juurde.
P.S. Mis seisus teie enda Soome kolimine on?

Inno ütles ...

See rände statistika ei näita paraku midagi kasulikku. Rohkem räägib tööturul hõivatute arv ja see on Eestis pidevas languses vaatamata sellele, et tööturule oleks pidanud jõudma laulva revolutsiooni põlvkond. Selle suure hulga inimesi lasi Eesti lihtsalt käte vahelt minema.

Soomes elab ja töötab juba hinnanguliselt 150 000 eestlast. Ametlikult elab Soomes 50 000 eestlast, ehk mitme maakonna jagu. Need numbrid kogu aeg kasvavad. Võrus näen oma silmaga, kuidas inimesi jääb kogu aeg vähemaks ja kui küsin, kuhu nad lähevad, siis on põhilise vastus: Soome. Paljud elavad ametlikult veel Eestis lihtsalt selleks, et mitte Soomes makse maksta, aga tegelikkuses loovad omale Soome kodu. Tagasipöördujad on väga üksikud ja nemadki ei jää Eestisse kauaks, sest neil on väga raske harjuda 4-5 korda väiksema palgaga.

Vahepeal oli tagasipöördujaid rohkem, sest Soomes olid koondamised ja tööd oli vähem. Eestis oli samal ajal väike tõus - Eestis ja Soomes on majandustsüklid veidi erinevad. Aga ka siis oli minejaid rohkem kui tulijaid isegi statistika järgi. Soome majandus on nüüd langusest üle saanud, suured projektid on käsil ning nüüd läheb alles ralliks lahti. Eesti majandus on aga stagneerunud. Soome ehitustele otsitakse töötajaid juba 4-5000 eurose palgaga ja minu arust on lollid kõik need eestlased, kes sellise võimaluse jätavad kasutamata.

Minu kolimine on praegu režiimis „on hold” ja niipea kui võimalus avaneb, siis tuld! Lapsega, eriti aga erivajadusega lapsega pole Eestis kahjuks midagi teha, kui just ise pole korilane-põlluharija, kes ise toitu kasvatab ja varub endale. Poest toitu ostes aga Eesti sissetulekute juures enam hakkama ei saa.

Eestisse tullakse ehk kunagi tulevikus tagasi pensionipõlve veetma, aga peale sõda Rootsi läinud soomlaste puhul olid tagasipöördujad mõned üksikud, seda vaatamata asjaolule, et Soome ja Rootsi erinevus on palju väiksem kui Eesti ja Soome erinevus. Eesti liigub praegu selgel väljasuremise kursil ja see juhtub kõige hiljem 150 aasta pärast. Minu hinnangul Eesti riik praeguse kursiga jätkates aga enam 200. aastapäeva ei näe. Sellest on väga kahju, aga nii see kahjuks on.

olge ise ka tublid ütles ...

Väikesed valed, suured valed ja statistika. Milleks ehitati mõned aastad tagasi miljoni elanikuga riigikesse täiesti pompöösne hoone riiklikule statistikaametile!?

Üksnes totalitaarsetele riikidele omases hiidhoones töötab tuhandetel ruutmeetritel sadu ametnikke, kes toodavad ja töötlevad ennastsalgavalt miljoni elanikuga riigi metaandmeid, klassifikaatoreid, indekseid, tabeleid, raporteid jne. Kuigi väidetavalt on arvutiajastu ja e-riik ning sisuliselt peaks need asjad lihtsamalt käima?

Ei minda ainult Soome, minnakse ka mujale. Soome lähevad umbes pooled välismaale suunduvatest eestlastest:
1) need, kes ei valda inglise keelt ja/või pole võimelised ära õppima muid vajalikke võõrkeeli ehk valdavalt ehitajad ja koristajad,
2) need, kes ei saa minna liiga kaugele oma Eestisse jäänud peredest/lähedastest.

Vahemikus 100 000 kuni 150 000 eestlast Soomes ongi, kipub olema pigem selle viimase numbri lähedane. Ning teist samapalju mujal Euroopas ja mõned tuhanded ka mujal maailmas, kes lahkunud pärast Eesti taasiseseisvumist.

Ise elasin eelmise kümnendi teise poole UK-s ja kavatsen sinna peagi tagasi minna. Sest Eestis näiteks väikeettevõtjana normaalselt äraelamiseks sa pead üksinda ära tegema mitme inimese töö. Mingis riigiametis võltsilt/poliitkorrektselt lömitades vegeteerida-parasiteerida, enamasti täiesti mõttetut tööd tehes, kui selle eest ehk isegi saaks veidi paremat tasu, on isiklikult täiesti vastuvõetamatu. Nii et ei näe enam mõtet Eestis ennast mitme eest rabades tööga tappa ja lahkun lähemal ajal uuesti siit, teen selleks juba ettevalmistusi.

Kui midagi väga kardinaalselt lähiaastatel ei muutu, siis enam ka sellist rumalust ei tee, et siia tagasi tulen. Isegi kui teatud lootus on, et EKRE ehk suudab võimule saades teha muutusi, mis Eesti elu- ja majanduskeskkonda parandavad, siis reaalsus on see, et enamus Eestisse jäänud eestlasi on masohhistidest lambad, kes valivad ikka ja jälle võltse ja üdini korrumpeerunud kartelliparteisid, kes kõik ajavad ühte ja sama globalistlikku, väliskorporatsioone soosivat poliitikat.

Anonüüm ütles ...

Nii loogilisi ja mittevastatavaid küsimusi ei tohi esitada ...või muidu: http://epl.delfi.ee/news/eesti/politsei-vottis-blogipostitusest-alguse-saanud-kriminaalasjas-blogipidajalt-arvutid?id=78768482