neljapäev, 10. august 2017

Kust siis eestlased pärit on?

Eestlaste sugulaste praegune areaal Y-kromosoomi haplogrupp N põhjal, väljavõte Vikipeedia veebist.

Tänases Postimehes ilmunud artiklis jääb teadlase jutust mulje, justkui poleks selge, kust eestlased pärit on ja et praeguste teadmiste põhjal ei pea Lennart Meri teooria eestlaste pärinemisest Uuralite tagant paika.

Samas võiks Eesti teadlased ja ajakirjanikud tutvuda veidi muu maailma teadlaste uuringutega ning neist selgub, et Lennart Meri teooria peab vägagi paika. Eestlased on nii keele kui geneetika poolest pärit justnimelt sealt - Uuralite tagant. Praegugi elavad geneetilised sugulased veel seal, Siberis.

Veebis on toodud ära ka eestlaste genteetiline pärinemine:


3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei tahaks su entusiasmi teadusuuringute vastu kuidagi vähendada, aga kui viitsiksid vaadata, et kes nende viidatud rahvusvaheliste uuringute taga on, siis näeksid, et need on suuresti sellesama Eesti Biokeskuse teadlased, ainult et 10 aastat tagasi.

Anonüümne ütles ...

Noh tänapäeva eestis on ilmselgelt mõnedel piinlik tunnistada kasvõi seda tõsiasja, et tänastel eestlastel ja venelastel oli kunagi aastatuhandeid tagasi tõepoolest ühine algkodu, väga ammu kusagil tänapäeva India aladel, hiljem tänase VF aladel (Tartaaria). Muuseas on veel huvitav märkida vene ja sanskriti keele mõningaid sarnasusi ning eksisteerib ka teooria, et vene keel on väga pikka aega tagasi välja kujunenud sanskriti keele põhjal.
Kultuuriline lõhenemine tuli hiljem, venelasi mõjutasid Kuldhord ja veel mõned; eestlasi eesti kirjakeele kujunemise ajal aga baltisakslased. Milline oli maarahva poolt kasutatud märgisüsteem näiteks orduajal või muinasajal, sellest pole suurt midagi teada (või ei taheta sel teemal rääkida?).

Urmas Alas ütles ...

Mõlemad on õiged. Nii nagu Kalevi Wiik juba aastaid tagasi ütles, tulid eestlased lõunast, aga eesti keel idast. Meie geenide põhimass tuli tõesti Jamnajast, nagu näitavad viimased geneetilised, uuringud, aga keel Lõuna-Hiinast Siberi kaudu, nagu samuti viimased (geeni)uuringud näitavad, teel nendesamade indoiraani keelte keskel oluliselt moondudes ja nendega sarnastudes, nii et meie sõnavarast vaid õige pisut Uurali tagant pärit on. Aga kes meie lähimad sugulased on, neid saab Wikipediast järele vaadata. Viidatud lehekülje keskel on Euroopa rahvaste geneetilise läheduse/kauguse tabel. Mida väiksem number on ühe rahva rea ja teise rahva veeru ristumiskohas, seda suuremad sugulased need rahvad omavahel on, või vastupidi, mida suurem on see number, seda kaugemad need rahvad teineteisele on. Huvitaval kombel oleme kõige lähemalt sugulased poolakate ja venelastega. Keelesugulased soomlased jäävad geneetiliselt üsna kaugele.

https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_history_of_Europe