neljapäev, 7. september 2017

Hüdriidsõda oli Euroopas juba 1939

Poola jagamine Hitleri ja Stalini vahel 1939. aastal, väljavõte ushmm.org veebist.

Täna räägitakse Venemaa puhul hübriidsõjast nagu oleks see mingi uus asi. Tegelikult pole selles midagi uut. Hübriidsõda, see on propagandaga miksitud sõjalisi operatsioone kasutasid juba sakslased 1930ndatel ja 1940ndatel aastatel ning kasutas ka Nõukogude Liit, ehk siis tänases tähenduses Venemaa. Poola alade annekteerimine 1939. aastal oli puhas hübriidsõda, sest ametlikult NLiit Poola vastu sõda ei kuulutanud, lihtsalt marssis sisse ja võttis oma osa. Nii nagu täna Ukrainas.

Nagu kaardilt näha, siis see Ukraina osa, mis täna pooldab aktiivselt liitumist Euroopa Liiduga, ehk Lvovi ümbrus oli varem üleüldse Poola osa. Samuti oli osa Poolast pool tänast Leedut, mille Leedu tänu venelaste invasioonile omale sai. Pole siis imestada, et leedukad on teise ilmasõja koha pealt hästi vaiksed ja rahul - nad said oma Vilniuse (poolapäraselt Vilna) tänu venelastele tagasi. Olgu lisatud, et Poola ihub nendele aladele jälle hammast, paljuski seetõttu on raskendatud Rail Baltica ja kõigi muude Balti-Euroopa ühenduste rajamine.

See osa Ukrainast aga, mis täna tahab eralduda ja Venemaaga ühineda, see on Kiievist ida pool asuvad alad aga on Põlis-Ukraina - endise Kiievi-Venemaa keskus enne mongolite sissetungi.

Kommentaare ei ole: