reede, 22. september 2017

Kas puudega last hooldav vanem on töötu?



Täna nimetas Võru sotsiaaldemokraatide nimekirjas kandideeriv Silja Suija mind Facebookis „töötuks.”

Jäin selle üle mõtlema ning sain aru, miks ta mind mõni päev tagasi Juulikese haigevoodi kõrvalt tööle minna käskis. Sotside silmis ei ole ilmselt ööpäevaringset hoolitsust vajava lapse eest hoolitsemine töö, vaid lihtsalt vanema eralõbu või naljakas kiiks ning sellise eralõbude eest ei pea loomulikult midagi maksma. Seepärast ka Silja seisukoht, et toetusi ei tuleks mitte suurendada, vaid peaks hoopis vähendama. Ja ega uus valitsus, kuhu kuuluvad lisaks sotsidele Keskerakond ja IRL, olegi puuetega laste toetusi suurendanud. Nii raske kui sügava puudega laps saab riigilt ainult 80 eurot kuus ning lisaks sellele seda, mida kohalik omavalitsus talle oma armust (sest kohustust pole) maksab. Kuna peredel, kus kasvab haige laps, on isegi raske ja vanemad on sageli vaimse murdumise äärel, siis on selliseid mõtteavaldusi, mis nende vanemate tööd millekski ei pea, iseäranis kurb lugeda. Eriti sotside suust, kes enda sõnul just nõrgemate eest väljas.

Lugesin hiljuti üht huvitavat artiklit, see oli vist ajakirjas „Pere ja Kodu”, kus märgiti, et erivajadustega lapse eest hoolitsemine on sama raske kui kuue tavalise lapse eest hoolitsemine ehk kuus korda raskem. See on tõsi, need vanemad teevad tõesti oma lapse nimel tohutuid jõupingutusi ja  see, mida nad teevad, ON TÖÖ. Lihtsalt Eestis ei ole selle töö eest veel väärilist tasu kehtestatud. Õnneks on muutused õhus, viimases, mulle äsja postkasti potsatanud ajakirjas „Puutepunktid” oli juttu, et Maailmapank soovitab Eestil omastehooldajatele inimväärset elu võimaldavat tasu maksta.

Loomulikult VÕIB lapse hooldamise kõrvalt ka muud tööd teha, kuid just VÕIB, mitte ei PEA. Kui vanem seda jaksab (puhata on ju ka vaja - ärgem unustagem, et ööpäevaringset hoolt vajava lapse vanem hoolitseb oma lapse eest ka öösel) ja lapse heaolu seetõttu ei kannata. Künismi tipp on nõuda, et vanem peaks minema tööle lapse krambihoogude ajal. Jällegi meenuvad millegipärast bolševikud ja küüditajad, kes ei halastanud isegi vanakestele ja sülelastele.

Ja - ma ei ole mitte mingi kategooria järgi töötu. Olen Roosiga lapsehoolduspuhkusel ning Juulikese hooldaja.

Pildil mina ja Juulike, kui Juuli oli veel päris pisike