laupäev, 2. september 2017

Kuidas Eesti jõuab viie rikkama hulka?

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Eestinen.fi vahendab tänases väljaandes Helsingin Sanomat ilmunud põnevat sissevaadet Soome viimase kümne aasta arengusse.

Alustuseks olgu öeldud, et Andrus Ansipil oli õigus, kui ta kümme aastat tagasi kuulutas, et Eesti jõuab 15 aastaga Euroopa 5 rikkama hulka. See oli tõesti võimalik. Samas ei arvestanud Ansip sellega, et Eestil oli vähe selles osas kaasa rääkida, kuna kõik sõltus Soome arengust. Soomest oleks võinud saada maailma jõukaim riik. Ja Eestist seal kõrval paratamatult üks jõukamatest.

Aga päris nii ei läinud. Soome (ja koos Soomega ka Eesti) tammus viimased 10 aastat paigal. See kõik tulenes ühest pealtnäha väiksest, aga tegelikult olulisest otsusest, kus Soome majanduse mootor ja lipulaev Nokia lükkas oma ülbuses kõrvale soomlaste poolt loodud alustava sotsiaalmeedia ettevõtte Jaiku ja tänaseks maailma populaarseima mobiiltelefonide tarkvara Androidi. Nokia, mis tollal oli maailma juhtivaid tehnoloogiafirmasid ja tõi Soome aastas maksudena sisse üle miljardi euro, kaudselt veel mitu korda rohkem, väitis, et saab ise kõigega hakkama. Aga ei saanud. Tänaseks pole Nokiast midagi alles jäänud, aga Jaiku ideed ellu viinud Facebook ja Android on maailmas tipus.

Mida see näitab? Ühelt poolt seda, kui suur ja valus võib olla kukkumine. Teiselt poolt aga seda, et Eesti suurim õnn ja õnnetus on Soome. Kui Soomel läheb hästi, läheb hästi ka Eestil, ning vastupidi. Seetõttu on Eesti jaoks ülioluline, nimetagem seda Eesti Nokiaks, kui lubate, seetõttu on Eesti Nokia heade suhete hoidmine Soomega. Seda esiteks.

Teiseks on oluline Eesti ja Soome vaheliste ühenduste arendamine. Raudteed pole vaja mitte Tallinna ja Varssavi, vaid Tallinna ja Helsingi vahele, kui piltlikult väljenduda. Ja mitte lihtsalt raudteed, vaid hyperloopi. Kiiret ühendust. Ideaalis võiks kiire ühendus kulgeda kahe ülikoolilinna Tartu ja Tampere vahel, sinna vahele jääksid Helsingi ja Tallinn. Kus Tartust Tamperesse oleks võimalik sõita poole tunniga.

Kas ja kuidas jõuab Eesti viie rikkama hulka? See sõltub sellest ja ainult sellest, kui kiiresti need ühendused valmis saavad. Ja kui kiiresti Eesti ja Soome omavahel integreeruvad.

Mis soomlastesse puutub, siis kui nad suutsid olla 10 aastat tagasi olla maailma IT-valdkonna tipus, siis suudavad nad seda ka tulevikus. Nad on kümme aastat toimuvat kõrvalt jälginud ja nüüd on aeg uueks hüppeks. Kõik eeldused on Soomes selleks olemas. Eesti ülesanne on mitte lollusi teha (sõda?!) ja kindlalt Soome tuules püsida.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Soome on väärt riik. Võib-olla seal ei õnnestu alati kõik nagu esialgu plaanitud, aga mulle meeldib, kuidas Soomes inimestesse suhtutakse. Eriti suhtumine lastesse - lapsi ei tohi lüüa, lapsed pole vanemate omand, vaid täisväärtuslikud inimesed jne.

Eestis kiputakse inimest materdama seadusandluse abiga, tööandjate, ametnike, riigi poolt nii kaua, kuni inimene läheb Soome või Lääne-Euroopasse ära ja siis imestatakse, et näe, läkski minema ja hakatakse koostama jaburaid kampaaniaid teemal "Talendid koju" vms. Või hakatakse meedias avaldama propagandajutukesi teemal, kuidas Soomes on väga halb elada, jääge ikka Eestisse. Millele kommentaarium tuliselt vastu vaidleb, kuni ära blokitakse.

Anonüümne ütles ...

Hyperloobi haipimine on täielik nonsenss, pole veel prototüüpigi valmis saadud aga juba pajatatakse selle võtmisest arengukavadesse. See saab olema inimestele ohtlikum kui lennuk ja kaupade saatmiseks ebamugav.