neljapäev, 5. oktoober 2017

Kurbade valimiste aasta


Nende valimiste ajal võiks mõtiskleda sellegi üle, et need on kurvad valimised. Alanud haldusreform liidab vallad ning sulgeb nii maavalitsused kui paljud vallavalitsused. Väga paljud inimesed üle Eesti jäävad töötuks. „Mis mul muud üle jääb kui lähen Soome bussijuhiks,” ütles Innole üks Võrumaa vallavanem, kui Inno talt päris, et mis ta siis peale hakkab, kui enam kokku liidetud valdade volikokku ei pääse.

Täna saime linnas kokku ühe inimesega, kes rääkis sama - kui ta Võrulinnavolikokku ei pääse, siis läheb ära välismaale. Kuidagi väga kurb oli seda juttu kuulata. Naersime, aga kurb oli. Mehe silmadest oli näha, et ega ta tegelikult minna ei tahaks. Mis seal salata - eks meiegi oleme sama mõelnud. Et teeme veel viimase katse Eestisse jääda ja kui see ei õnnestu, siis...

Võib muidugi kelkida, et see või teine inimene ongi loll ja tema ei loe, aga kui inimesed tajuvad, et neist ei hoolita, siis nad lähevadki päriselt ära. Ega tule enam kunagi tagasi. Kelle üle hakkavad siis kokku pandud omavalitsuste juhid valitsema? Ühel hetkel muutuvad ka nemad ebavajalikeks ja tuleb keegi, kes kustutab nendegi jaoks tule.

Jah, need on kurvad valimised ja mul on juba praegu ette kahju kõikidest neist inimestest, kes valituks ei osutu. Ükskõik, millised need tulemused ka on, rõõmustada on väga vähese üle. Sest nende järel lahkuvad Eestist väga paljud inimesed. Küsimus on, kas me tahame seda peatada, oleme valmis nende inimeste eest võitlema? Sõnaga - kas meie inimesed on meile olulised?

Mina arvan, et mitte ühtegi inimest ei tohiks niisama lihtsalt ära lasta ja kellelegi ei tohiks rõõmsalt järele lehvitada. Kuna meil on inimesi niigi väga vähe, siis võiks hoida ja austada iga viimast kui üht. Ka neid, kes ühest kõrvast ei kuule või ühest silmast ei näe, kelle maailmast arusaamisel ja liikumisvõimel on piirid. Mitte kedagi ei tohiks naeruvääristada ja igaühele tuleks leida koht ning jõukohane ja talle meeldiv töö selles kogukonnas, milles ta elab. Ma arvan, et see võikski olla nende valimiste kõige olulisem sõnum ja eesmärk. Mõelda laiemalt ning mõtiskleda juba praegu selle üle, kuidas väärtustada ja hoida neid inimesi, kelle lootused neil valimistel purunevad.

Pildil väike Roosi suvel Tamula ääres. Võib-olla viimast suve.