neljapäev, 19. oktoober 2017

Miks Savisaar hävis?

Räägitakse Savisaare hävingust ning arvatakse, et tema aeg on otsas. Jah, vene valija ütles neil valimistel selge häälega, et ei toeta Savisaare jätkamist poliitikas, ja nagu intervjuudest kõlama jäi, siis puhtalt seepärast, et Savisaar on nende nägemuses haige inimene, kes võiks puhata.

Kuidas selline nägemus tekkida sai? Piisab, kui meenutada Savisaare enda käitumist tema üle peetaval kriminaalprotsessil, kust ta lasi end suvel dramaatiliselt kiirabil kanderaamiga ära viia. Kõik ahhetasid: „Vaene Savisaar, mida temaga ometi tehakse.” Võimalik, et isegi kohtuniku südametunnistus liigatas: „Kas on ikkagi õige nii haige inimese üle kohut pidada?”  Savisaare eesmärk end võimalikult hädisena näidata, kohtuistungit venitada ning rahva poolehoidu pälvida sai igal juhul täidetud. Kõik tundsid talle kaasa, ma arvan, et isegi ta vaenlased. Suudame ju kõik endale ette kujutada, kuidas tundub elu ilma jalata. Ja justkui sellest veel vähe (äkki kõik ei usu veel, et ma olen NII nõrk?), tuletas Savisaar nädal enne valimisi Päevalehe LPle antud intervjuus taas meelde, KUI nõrk ta ikka on, rääkides üksikasjalise põhjalikkusega teda pidevalt piinavatest valudest, mida õnnestub vaid väheke leevendada kangete rohtudega.

Ehk Savisaar panustas nõrkusele, nõrkusele ja veelkord nõrkusele. Üks-jalg-hauas nõrkusele, sent-surmale-võlgu nõrkusele, hing-paelaga-kaelas nõrkusele. Protsent-laibast-puudu nõrkusele. Nüüd jäi küsimus, kas valija ostab selle mõtte ära, et ka peaaegu laip võib olla linnapea. 

Selgus, et ei ostnud. Valijal oli küll Edgarist kahju, aga see kahjutunne tähendas seda, et öeldi: „Ole nüüd hea mees, istu maha ja puhka.” See tingiski Savisaare rekordmadala häältesaagi. Ja tema ise oli selle arhitekt.

Kui Savisaar tahtnuks teha neil valimistel isikliku rekordi positiivses mõttes, siis tulnuks tal käituda vastupidiselt. Ajada end püsti, teha kõvasti trenni ning mis peaasi - kõndida ise kohtusse. Kasvõi karkudega, aga kõndida! Mitte lasta end kellelgi lükata. 

See olnuks võimalik, kui ta oleks seda tahtnud. Aga ilmselt olid tal halvad nõuandjad, kes soovitasid mängida nõrkusele. Need peaks Edgar nüüd lahti laskma, kui ta uuesti poliitikasse naasta tahab. Poliitikas järgneb nõrkusele häving. Tüür vajab tugevat, mitte värisevat kätt, sinna ei ole midagi teha.

Inno täiendus: Eriti jabur oli see, kuidas Sõõrumaa ja Mõis käitusid Savisaare kõrval suurte ässadena, umbes nagu kaarnad laiba kallal. Kes olid Eesti poliitika legendi, grand old mani justkui kaaperdanud. Ja see lõppes muidugi nii Sõõrumaale kui Mõisale täieliku fiaskoga. Selle tõttu kaotasid Savisaare liitlased ja mõttekaaslased üle terve Eesti.

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis ta nii vägi ikka kaotas, kolm pool tonni häält Teie 9 ääle vastu kahe peale.
Sai isikumandaadi ja puha.
Mina aga panin ennast järjekorda Võru linnapea jutule ja seal kõik võõrad. Sain tünga.
Aga ma ei kanna kauna, ole mõnusad.

Anonüümne ütles ...

kommenteerige seda kõrgemäe asja kah,ei tea kes tegevpoliitikutest ta teenuseid kasutas.

Anonüümne ütles ...

Hästi pointi tabatud jälle. Savisaar otsustas rõhuda valijate kaastundele, aga unustas ära, et inimene on ürgne karjaloom, kes valib juhiks tugevaima alfa. Nõrk juht nõrgestab ka karja ja temale ei saa kriisiolukorras loota. Seega ajagu Savisaar ennast tõesti karkude najale püsti ja näidaku ennast tugeva ja tahtejõulise juhina. Vanust tal ju pole ollagi, keskealine inimene, jõuab-jaksab veel küll, kui tahab.

Anonüümne ütles ...

Imeilus hõbedane kleit (eelmist blogisissekannet ei võimaldata kommenteerida).

Anonüümne ütles ...

see on ülikõva pilt https://scontent-sea1-1.cdninstagram.com/t51.2885-15/s480x480/e35/c70.0.610.610/12328249_813770558751575_1613973303_n.jpg?ig_cache_key=MTE5NjI2MTM0MjgxMDYyMTQ0Mw%3D%3D.2.c

skandalistlik nelik, ei teagi kes keda häbenema peaks.