neljapäev, 18. jaanuar 2018

Inno mure Eesti pärast - vaja oleks riigireformi, mis on reform

Eesti praegune olukord.

Mind paneb Eesti puhul muretsema asjaolu, et eestlaste endi säästud, see on pensionifondide raha viiakse Eestist välja. See näitab, et eestlastel endil pole Eesti majandusse usku.

Pensionifondid on muidugi vaid üks tegur ja indikaator, aga nende maht ligi 4 miljardit eurot on küllalt suur Eesti mõistes.

Fondiraha väljavool näitab, et majanduslikus mõttes Eesti põleb. Nüüd üritatakse seda tulekahju lappida mingite kaltsudega, et see tuli eriti välja ei paistaks, aga maja põleb edasi. Et põleng kustutada, tuleks riigi kulutusi ja makse kõvasti vähendada, aga keegi seda teha ei julge. Seni on kärbitud vaid kosmeetiliselt, ja küllalt ebaeetiliselt, see tähendab erivajadustega inimestele mõeldud toetuste kärpimist ning maapiirkondade väljasuretamist. Saadud võit on marginaalne, kuna Eestis on sotsiaaltoetused niigi Euroopa madalaimad ja maapiirkonnad vaesed - kus midagi pole, sealt ei saa ka midagi võtta. Samas on tõusnud kõrgustesse kõikvõimalike ametnike palgad, kelle põhitöö on paberite liigutamine ühest hunnikust teise, maksude administreerimine jms.

Tegelikult tuleks kärpida tervet riiki, vähendada neid paberite liigutajaid, ja unustada ära see jutt, et oma riik ongi kallis pidada. Ei pea olema kallis, kui oskuslikult teha. Eriti veel IT-ajastul. Ja mis peamine, lõputu maksustamine ei vii pikas perspektiivis kuhugi, eriti Eesti puhul, mis on vaene. See on vaesuse ühest taskust teise tõstmine, mis ei anna midagi juurde. Maksustamine annab efekti ainult mõnes rikkas riigis, kus pole 200 aastat olnud õiget sõda ja kus inimestel on raha ning vara, et makse maksta. Eestis kannatavad vaesuse ringitõstmise tõttu kõik, kaasa arvatud näiteks riigikaitse, mis sõltub otseselt majanduse arengust, sest riigikaitsekulud on seotud protsendiga SKP-st. Kui SKP püsib madal, püsivad ka kaitsekulutused madalad - nii lihtne see ongi. Eesti pole saanud osta tanke, sest SKP seisis ligi 10 aastat paigal. Ja vastupidi, kui makse alandada, siis kasvab majandus ja saab kasvada ka kaitse-eelarve. See tundub pealtnäha uskumatu asi, aga nii see on.

Mis aga Eesti jaoks peamine - Eesti-suguses väikses riigis saab majandus kasvada ainult ja ainult läbi ekspordi, sest siseturg praktiliselt puudub. Eksport on aga otseses sõltuvuses investeeringutest. Kui aga Eestis pole oma majandusse usku, nii et isegi oma inimeste pensioniraha investeeritakse mujale, siis mis me räägime teistest riikidest pärit investeeringutest. Kui oma inimestel pole Eestisse usku, siis pole seda teistel.

Üks on selge - usk tuleb taastada ja tulekahju kustutada. Seda saab teha ainult läbi karmide maksukärbete, millega peavad kaasnema kärped kulutustes. Eesti tee rikkusele on läbi riigi õhemaks lihvimise - muud varianti lihtsalt pole. Vastasel korral ootab Eestit ees Ukraina saatus - see on üsna kindel. Ja sellist tulevikku, mu sõbrad, ei soovi ma isegi vaenlasele.

Üks asi veel: Eesti jookseb tühjaks, sest inimestel pole kuskil elada. Selle välistamiseks ja inimeste tagasi toomiseks tuleks käivitada üle-Eestiline elamuehitusprogramm, mida on võimalik rahastada laenuga. Euroopast lausa pakutakse raha 0-intressiga. Kui soomlased seda teevad ja seeläbi omale eestlasi elama meelitavad ja majandust arendavad, siis miks ei võiks Eesti sedasama teha, et oma inimesed tagasi tuua? Kui samal ajal majandus kasvab ja raha juurde tuleb, pole laenude tagasimaksmine mingi probleem. Eestlased ei saa jääda igaveseks amortiseerunud pindadele virelema - see oleks kuritegu tulevaste põlvede, laste suhtes. Tuletan meelde, et 1980ndate lõpus, mil Eesti iive lakke kerkis ja oli kaks korda kõrgem kui praegu, oli käimas elamuprogramm, kus igale perele ehitati uus korter. Ja see mõjus, isegi nõuka ajal. Mõjus nii, et hakati laulma, kuidas maa tuleb täita lastega. Eesti on nüüd vaba ise tegema ja otsustama: tehkem siis nii, et lauluisu tagasi tuleks!

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

...Tuletan meelde, et 1980ndate lõpus, mil Eesti iive lakke kerkis ja oli kaks korda kõrgem kui praegu, oli käimas elamuprogramm, kus igale perele ehitati uus korter.
Inno, mis sa oled ennast nüüd veel rohkem segi kamminud kui sa niigi oled?! IGALE PERELE uus korter???? Ehk siiski vaevud täpsustama, kuhu ja kellele need korterid ehitati.

Inno ütles ...

Üle Eesti igale poole ehitati: Tallinnas Lasnamäe, Õismäe, Mustamäe, Tartus Annelinn, Pänus Mai rajoon jne. Enamik eestlasi elab siiamaani nendes majades, mis tookord ehitati.

Anonüümne ütles ...

Ehitama hakati Tallinnas (ja ka Tartus jm) massiliselt 60ndate alguses, Mustamäelt läks lahti. 70ndatel kerkis Õismäe, siis võeti ette Lasnamäe. Elamuehituskombinaat vorpis paneelmaju teha, töötajad toodi sisse Venemaalt jm liidust ja nemad said ka esmajoones korteri. Ehk et ehitasid suurel määral iseendale. Eestlased võisid saada küll korteri samasse majja, aga eraldi trepikodade kaupa olid kooperatiivkorterid (elasin ise ühes sellises Õismäe tiigi juures). Ja ka nende peale oli järjekord aastaid. 3-toal kooperatiiv maksis ntx 70ndate lõpus 12 000 rubla, palk samal ajal ntx inseneril 120. raamatukogutöötaja sai 70. Ja 80ndate lõpuks polnud korteririndel mitte midagi muutunud. Aga vahet pole, sina ajad ikka oma joru, mis siis et "igale perele oma korter" eksisteeris ainult partei ja valitsuse hüüdlausetes 1. maiks.

Inno ütles ...

Eesti pole ainult Tallinn. Mujale ehitati ka väga palju ja põhiliselt eestlastele. Ja see on ka jama jutt, et Tallinnas ehitati ainult venelastele. Paljude minu koolivendade ja -õdede, see on eestlaste pered said omale uued kõigi mugavustega korterid just 1980ndatel. Enne seda olid nad elanud sisuliselt avariipindadel.

Inno ütles ...

Ja see, et tookord ehitati venelastele korterid ei tähenda, et nüüd ei tohi enam üldse ehitada. See on täiesti väär arusaam. Vastupidi, nüüd tuleks just ehitada, sest seda saab teha eestlastele. Või mis? Soomes käib praegu massiivne korterite ehitustegevus ja ma pole kuulnud, et keegi nuriseks.

Anonüümne ütles ...

Kas keegi on siin kommentaarides öelnud, et ei tohi ehitada praegu kortereid? Ma küll nagu ei näe, aga ju sul siis on ka silmanägemine (või hoopis lugemisoskus?)teistsugune kui teistel- nagu kõik muugi).

Inno ütles ...

Siin oli väide, et korterid ehitati nõuka ajal ainult venelastele, eestlased pidid omale ise ehitama või ostma.