esmaspäev, 15. jaanuar 2018

Kaja Kallas kui üks täitsa tavaline turumutt

Kui enne arvasin Kaja Kallasest palju, pidades teda isegi keskmisest targemaks naisterahvaks, siis pärast möödundnädalase Ekspressi läbi lugemist, kus ta süüdistab Hanno Pevkurit tema „ära kabetamises” ja kirjeldab, kuidas Pevkur talle hilisõhtul sms-i saatis, võib igasuguse kahtluseta nentida, et tegemist on täitsa tavalise turumutiga. Ekslik mulje sellest, et tegu on targa naisega, tekib ilmselt seetõttu, et selle konkreetse turumuti isa oli kunagi tähtsa koha peal, aga kui lähedalt vaadata, siis on ikka turumutt mis turumutt. Kes plätrab välja asju, mida talle on usaldatud isiklikes vestlustes, ja käitub nii, nagu tal jääks sealjuures veel õigust ülegi.

Nüüd on siis see turumutt teatanud, et tahab Reformierakonna esimeheks saada. No ja Eesti esimeseks naispeaministriks vist ka. Eks ta ole. Turumuttidel on ikka suured ambitsioonid olnud - enesehinnang on hirmus kõrge, isegi kui muud isikuomadused järele ei tule. Kallasel jääb kõige enam puudu taktitundest ja lihtsast inimlikust tagasihoidlikkusest. Väärikusest ka. Kuid just neid omadusi on lausa hädasti vaja ühe erakonna esimehel, vahet pole, mis soost ta on. Pevkur paistab temaga võrreldes selles loos sada korda sümpaatsem ja sobib seetõttu ka Reformierakonna esimeheks palju paremini.

Õieti on Reformil palju paremaid esimehekandidaate kui Siim Kallase tütar. Jürgen Ligi näiteks - terav, aga samas alati taktitundeline. Mitte kunagi labane nagu Kaja Kallas nüüd Hanno Pevkuri kallal hambaid teritades. Isegi Keit Pentus-Rosimannus oleks parem kandidaat, kui tingimata naisesimeest tahta. Yoko Alender oleks superkandidaat - tark, tagasihoidlik, väärikas. Isegi vana hea Gräzin ajaks asja ära. Liina Kersna, Maris Lauri - jälle väga targad ja samas väärikad naised. Nimekirja võiks jätkata.

Kallas tegi aga end selle Ekspressile antud looga täiega täis. Kahjuks. Aga paraku on see nii. Midagi ei ole teha, vaata siit otsast või sealt otsast.

Kommentaare ei ole: