neljapäev, 18. jaanuar 2018

Lühikirjeldus sellest, kuidas Eestit tegelikult ei huvita IT

Eestis räägitakse, kui oluline on IT, aga tegelikult on need ainult sõnad. IT ala ei huvita tegelikult eriti kedagi, seda näitab hästi ID-kaardi jamade ajal avalikkusse lekkinud siseinfo otsustajate tegelike teadmiste ja huvide kohta. IT on Eestis lihtsalt asi, millega poliitikud armastavad rahvusvahelisel areenil uhkustada, aga tegelikku huvi või sisu ei ole.

Võtame sellise lihtsa asja nagu IT koolitus. Eestis räägitakse, kui oluline see on ja sinna pumbatavatest rahadest. Töötukassa pakkus võimalust osaleda IT-koolituse programmis Vali-IT, mida rahastatakse Euroopa Sotsiaalfondist. Ehk siis Euroopa Liidu raha. Võtsin ühendust ja soovisin osaleda. Selleks aga pidi minema testi tegema NB! Tallinnasse. Ehk siis Võrust Eesti teise otsa, 250 km kaugusele. Keegi seda kinni ei maksnud - ise pidi ostma pileti. Lihtsalt selleks, et teha ära ühes Tallinna vanalinna arvutiklassis üks väike arvutitest ja 15 min vestelda.

Testi tegin ära ja sain positiivse tulemuse. Edasi oli vestlus ja sealt tuli välja, mullegi üllatusena, et IT-spetsialiste vajatakse ainult Tallinnas, muu Eesti on IT koha pealt tume maa ning seetõttu toimub koolitus ainult Tallinnas ja praktika samuti Tallinnas ning edasi on võimalik töötada ainult Tallinna ettevõttes. Kui tahad omaette kuskil metsa sees töötada, siis tuleb enne seda Tallinna firmas 7-8 aastat  kella 9-17 kontoritööd teha ja ennast tõestada, või umbes nii.

Kuivõrd see Euroopa Liidu maksumaksja poolt kinni makstud koolitus toimub AINULT Tallinnas, siis tuleb ise leida 3,5 kuuks Tallinna elamine, mida keegi kinni ei maksa. Ja koolitus pole mingi väike kursus nädalavahetustel või õhtuti, vaid igal tööpäeval tihe programm hommikust õhtuni higistamist. Nõnda 3,5 kuud järjest.

Mis oli minu jaoks ausalt öeldes kerge šokk, sest ma sain aru, et IT on just selline valdkond, kus saab töötada eemalt, võrgus ning kus on vaja loomingulist keskkonda, näiteks Lõuna-Eesti kaunite kuplite vahel. Ja kus saab töötada paindliku graafiku alusel. Vähemalt Soomes on see nii, kus IT-töökohad on üle maa laiali. Kadunud IT-guru Steve Jobs ütles, et kood on kunst, looming, aga tuleb välja, et tegelikkus on kaugel sellest - see on tuim nühkimine kahekast viieni mingis Tallinna kiviaguli umbses kontoris.

Ja mis ma veel kuulsin. Kui lootsin, et IT-spetsialistide palgad on ikka vähemalt keskmine ja üle selle, siis Vali-IT programmis osalenutele (pärast mitu kuud kestvat praktikat ettevõttes) pakuti miinimumpalka.

See näitab, kui vähe tegelikkuses Eestis hoolitakse IT-st. Ja ma ütlen ausalt: kogus see Eesti IT on üks tühi kest, seetõttu pole Eesti projektid mujal maailmas kuhugi jõudnud, sest need pole muud kui bluff. Seda näitab hästi ID-kaardi jama, või õigemini suur saamatus ja asjatundmatus, mis kogu seda asja saatis. Eesti e-teenused jooksevad pidevalt umbe ja pole mõeldud inimeste jaoks, nagu näitas hästi Heidit Kaio kolgata tee e-ehitisregistri kasutamisel.

Kui vaatan, mis mujal toimub, siis ausalt - Eesti mahajäämus on juba päris suur. Eesti küll alustas kiiresti, kuna varem valitses tühjus, aga saamatuse ja asjatundmatuse, ehk siis vähese hariduse ja koolituse tõttu on mahajäämus suur. Ja koolitust, nagu välja tuleb, sisuliselt ei pakutagi.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Eesti poliitikud ja ametnikud suudavad ükskõik millise hea idee perse keerata. Kas sa Inno tahad IT wärki õppida we? Progemist? Aga palun! Nett on täis nii maa- kui ka muukeelseid õppematerjale, enamasti täiesti tasuta. Näiteks:
https://www.codecademy.com/catalog/
https://teamtreehouse.com/tracks
https://www.datacamp.com/
http://codingbat.com/
Maakeelset wärki leiab nt http://programmeerimine.ut.ee/ aga nemad alustavad algajate asjadega ainult igal sügisel. Youtubes on võimalik leida eesti progejate tehtud õppevideosid.
Samas ütleme ka otse välja, et progemist kaugeltki igaühe pea ei võta ja väljalangevus kursustelt on üsna suur. Just sellepärast progejatest nii suur puudus ongi ja see jääb ilmselt igaveseks sedasi. Teisalt kui sa ikka reaalselt midagi progeda oskad, siis sa reeglina mingisuguse töö ka saad (iseasi millise), ei vahi neid diplomeid ITs suurt keegi.
Rahaliselt on kasulik kohe algusest peale välismaa tellijaid püüda.

Inno ütles ...

Tahaks küll jah õppida ja ma tean neid veebi võimalusi ka, aga mõtlesin, et alustuseks läbiks sissejuhatava kursuse, et üldse saada aimu, mille järele on nõudlust ja mis suunas liikuda.

Anonüümne ütles ...

Nõudlust on kõigi tõsiste programmeerimiskeelte järele. Kui sa tahad teada, kas su pea võtab seda wärki, siis õpi näiteks pythonit, see on lihtsam kui c/c# või java või ruby, samas ikkagi üsna võimalusterohke programmeerimiskeel.
Näe eksperimenteeri natuke tasuta ja avaliku staffiga. https://courses.cs.ut.ee/2017/eprogalused
pythoni ametlik dokumentatsioon välismaa keeles https://docs.python.org/3/
Sul vaba aega peaks jaguma, kui asjal on jumet, küll sa jõuad mõnele statsionaarsele kursusele ka minna. Kui sa seda siis enam vajalikuks pead.

Anonüümne ütles ...

Päris elus loeb kokkuvõttes ikkagi see, mida sa programmeerimiskeelega iseseisvalt ja mõistliku aja jooksul teha oskad, selles mõttes ma arvan, et tõeliselt head progejad tulevad pigem iseõppijate seast.
Ei maksa muidugi unustada seda, et ilmselt kõige väärtuslikum oskus on enda oskused ka rahaks keerata.

Inno ütles ...

Tänan nõuannete eest. Ma kindlasti kasutan neid võimalusi.

Anonüümne ütles ...

Tere
mina sain küll vastuse, et koolituse kuus nädalat toimuvad Tallinnas aga praktikale saab ka Tartu. Kus aga saite need palgasummad ,mida neile programmi lõpetatutele pakutakse? Just ise kaalun seda programmi, sain ka sinna sisse aga kaalun, kas see tasuks end ära. Kas töötukassa sõidutoetust ei maksnud testile minekul või te pole töötuna registreeritud?

Inno ütles ...

Palkadest kirjutas üks inimene, kes selle programmi on läbinud. Ja seda olen ka teistest allikatest kuulnud, et IT-firmad võtavad programmeerijaid tööle miinimumpalgaga. Ilmselt sellest ka soov väljastpoolt Eestist neid sisse tuua, sest kohapealsed inimesed pole nõus sellistel tingimustel tööd tegema. Töötukassa testile minekuks sõidutoetust ei pakkunud, jutt oli, et kõik on oma raha eest, ainult koolitus ise on tasuta. Töötukassaga on veel see lugu, et kõik sõidud ja asjad tuleb kõigepealt endal oma raha eest ära teha ja toetus tuleb tagantjärele. Kuivõrd ainuüksi Võrumaal on kõrgharidusega töötuid üle 100, siis võiks neid teste ja koolitusi kohapeal teha, aga ma saan aru, et IT-härrad Tallinnast ei viitsi end kaugemale eriti liigutada. Nii see Eestis on: kogu elu on koondunud Tallinna ja järjest enam kõike tsentraliseeritakse, põhjuseks soov kulusid kärpida, aga tegelikult kulud ei vähene, sest Tallinnas on kõik palju kallim.

Anonüümne ütles ...

Aga kas koolitusel osaledes töötukassa üldse maksab sõidutoetust, kui ollakse töötu või sellel see ei kehti? Vali-ITl pidi infotund töötukassa esindajaga olema aga see toimus samal päeval, kui vastava emaili sain ning kuskilt selle kohta infot välja ei loe.

Inno ütles ...

Mina sain aru, et sõidutoetust makstakse. Aga mis summas ja ulatuses, seda muidugi ei tea. Kas nad maksavad selle arvestusega, et iga päev on sõit edasi-tagasi Tallinna, kui tegelikult sõitmist ei toimu - ei oska öelda. Seda peab töötukassa konsultandilt küsima, ma arvan.