pühapäev, 7. jaanuar 2018

Mis on reeturi palk? Ehk kas eestlasi tabab sama saatus mis liivlasi?

Läti rahvuskangelane Lacplesis - karutapja.

Läti eeposes Lacplesis on kujutatud väga negatiivses valguses liivlasi ja nende juhti Kaupot, kes võtsid vastu ristiusu, sõlmisid sobingu Rooma paavstiga ja seeläbi reetsid lätlased ning meelitasid kohale võõramaised vallutajad.

Saatuse irooniana hävitasid need vallutajad, kelle liivlased kohale kutsusid liivi rahva. Laiemas plaanis on õigus eestlastel, kelle rahvatarkuse kohaselt on reeturi palk surm.

Nüüd aga tuleme uuema aja juurde. Eestlased armastavad küll pidada end teise ilmasõja puhul ohvriteks, aga 1939. aastal olid just eestlased need, kes soomlased reetsid, sõlmides soomlaste selja taga sobingu venelastega.

Saatuse irooniana hävitasid sisse lastud venelased suure osa eesti rahvast.

Eestlased on arvu poolest samuti hääbumas nagu liivlased. Ei taha kohe mõelda, et see ongi reeturi palk.

9 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Täpselt ei tea, ise pole kohal olnud, aga niipalju kui olen lugenud ega siis lätlased kah väga nende siia tulnud sakslastega ei sõdinud. Lätlased võtsid kergelt ristiusu vastu ja hakkasid sakslaste liitlasteks niisamuti kui ka liivlased.

Anonüümne ütles ...

Ei koti, kui aus olla, tark inimene kinnitab oma hinge tänapäeval kõrgemate asjade külge, kui seda on maine rähklemine.

Anonüümne ütles ...

Kusagilt lugesin ühe Inno kunagise kolleegi arvamust: Inno ei provotseeri, vaid usubki siiralt neid jaburdusi, millest kirjutab. Küllap on see ka ajalooliste faktide tõlgendusega nii. Aga ääremärkuse korras - Eesti juhtkond käis enne 39. septembrikatastroofi soomlastega kõnelemas ja pakkus sõjalist liitu. Paraku ei soostunud hõimuvelled sellega.

Inno ütles ...

Mis kuradi iba see nüüd on? Eestil oli sõjaline liit Soomega, millest Eesti otsustaval hetkel lahti ütles, kokkulepet alatult murdis. Soome laht oli mineeritud, Vene laevad poleks kuhugi pääsenud. Venemaa sai eestlastelt teada miinide asukohad, Eesti sadamaid ja lennuvälju kasutati Soome ründamiseks. Eesti oli kõige reeturlikumal kombel Venemaa liitlane Talvesõjas Soomes vastu. Soomlased pole seda Eestile nina alla hõõrunud, kuna Eesti sai hiljem oma vitsad kätte, aga see ei tähenda, et seda ei olnud.

Anonüümne ütles ...

Eesti läkski käest kuna töölisklass tegi venelastega koostööd vihast kõrgklassi vastu. Vaadake Tuulepealset maad.

Anonüümne ütles ...

Muide seesama asi juhtub väga kergelt jälle. Eesti niinimetatud eliit on järjekordselt nii ära tõusnud, et selliseid võiks vabalt natuke rookida. Teate ikka, palju sellisele ideele tegelikult toetajaid on?

Anonüümne ütles ...

"Vaadake Tuulepealset maad."

"Tuulepealne maa" on sama nagu ameeriklaste "Me olime sõdurid", venelaste "Seitseteist kevadist hetke" jne. Mis neid filme kõiki ühendab, selles osas tee järeldused ise.

Ma siiski arvan, et ajaloost on õpitud ja 1939. a. enam ei korduks.

Anonüümne ütles ...

Mina ei tea kas Hambahaldjas toob Innole ajaloo sõnumeid või Bremeni linna moosekandid. Eesti ja Soome vahel pole iialgi olnud sõjalist siduvat liidulepet. Kuigi võib olla kellelegile meeldiks mõelda, et oli. Sõbrad jah, tsiviilasjus koostööpartnerid. Aga mingit siduvat sõjalist liitu pole meie riikide vahel olnud iialgi.
Saaremaa lennuvälju kasutati Helsingi pommitamiseks, aga miilised olid Eesti võimalused selle peatamiseks. Nei polnud.

Anonüümne ütles ...

Liivlaste reetmine toimus kõrgeimal tasemel, s.t. Kaupo oli ka vaimne juht (peamaag). Eestluse reetmised on toimunud isehakanud eliidi tasemel, mis ei ole nii fataalne. Nõiad hoiavad veel eesti egregori nähtaval.