reede, 2. veebruar 2018

Eesti lonkav puudesüsteem. Mähkmeteks ei jagu, aga invakärudega priisatakse nagu jaksatakse



Eesti puudesüsteem on täiesti ligadi-logadi. Puuetega laste mähkmeteks ei jagu, soodushinnaga saab osta ainult kaks mähet päevas, aga mis puudutab näiteks invakärusid või -toole, siis siin paistab riigil raha olevat lausa jalaga segada.

Nimelt oli meie Juulikesel kuskil pool aastat tagasi vaja uut käru, sest talle viimati Amazonist tellitud Britaxi lapsevanker jäi väikseks. Vaatasime siis jälle Amazoni ja leidsime talle sobiva käru, Maclareni oma, mis maksnuks ühtekokku umbes 400 eurot. Kuna riik hüvitab käru maksumusest 90%, siis läksin kohe rõõmsalt sotsiaalkindlustuametisse uurima, kuidas see hüvitamine täpselt toimub. Et kas ette või tagantjärele.

Sotsametis selgus aga, et Amazonist seda käru tellida ikkagi ei ole võimalik. Vaatamata sellele, et see on seal poole odavam kui kohalike invavarustusega kauplevate firmade poolt pakutavad kärud. Asi selles, et invafirmad panevad tootele vahendustasu otsa ning teenivad nõnda kenakese kasumi. Nõnda kujunes meie Maclareni käru lõpphinnaks oma 800 eurot. Poole kallim kui Amazonist tellides. Riik maksis rõõmsalt 90% kinni ja invafirma sai ilmselt 400 euri vaheltkasu. Sama lugu söögitooliga, mis läks riigile maksma 600 eurot. Amazonist tellides oleks olnud poole odavam.

Kuna riik ostab invakärusid poole kallimalt, siis on selge, et ühel hetkel on sotsiaalkindlustuse rahad otsas. Ja tuleb hakata mujalt koomale tõmbama. Nagu nüüd mähkmete, niiskete salvrättide ja kreemidega juhtus. Selleni on viinud riigi enda vastutustundetu käitumine ja sotsiaalkindlustusele eraldatud rahadega priiskav ümberkäimine. Võitnud on vaid Eestis invavarustusega kauplevad firmad. Mõni ime, et osad neist on nii ülbeks läinud, et venitavad sulle vastuse saatmisega mitu kuud. Eesti riik on nad üle kullanud, nad ei pea enam iga kliendiga tegelema.

Miks invafirmasid nõnda nuumatakse? Kes seda teab. Võib-olla on mõnel tähtsal ninal seal osalus. Nagu Kadri Simsonil oma äiapapa seafarmis. Ajakirjanikel tasuks teemat uurida. Sest kui riigi rahadega nõnda tuulutatakse, siis peab keegi - riigi rahakotti kontrolliv isik? - sellest ka kasu saama.

Pildil Juulikese uus käru, Maclaren Elite.