neljapäev, 15. märts 2018

Eestis unistati Euroopa 5 rikkama hulka jõudmisest. Nüüd on olukord väga nutune - Eesti on vaesemate hulgas

Eesti on jätkuvalt Euroopa vaesemate hulgas, väljavõte Eurostati veebist.

Kümmekond aastat tagasi räägiti Eestis, ja seda isegi usuti, et Eesti võib jõuda 15 aastaga 5 rikkama hulka Euroopas. Rikkus tähendab siis numbrites SKP-d elaniku kohta ja ostujõudu.

See oli aeg, mil räägiti, et Vene transiiti pole üldse vaja, piisab tihedatest suhetest Euroopaga ja Eesti saab imeväel rikkaks. Katkestati kõik suhted Venemaaga ja hakati arendama muid asju.

Nüüd on kaks kolmandikku sellest ajast, 10 aastat möödas ja nagu tabelist näha, siis pole Eesti edasi liikunud. Pigem on olnud tagasiminek, kui võrrelda Läti ja Leeduga. Kui veel 10 aastat tagasi oli Eesti oma lõunanaabritest pikalt ees, siis nüüd on lõunanaabrid järgi tulnud ja Leedu on ostujõu poolest isegi ette rebinud. Ja mis peamine: Eesti kuulub jätkuvalt Euroopa vaesemate, mitte rikkamate riikide hulka. Isegi Euroopa keskmisest ollakse veel väga kaugel. Viie rikkama hulka jõudmist ei paista kusagilt ja sellest isegi enam ei räägita. Sellest rääkijaid peetaks praegu poolearulisteks.

Samas aga Soome, kes hõivas Eesti asemel positsiooni ida-lääne sillana ja transiidikoridorina ning arendab aktiivselt suhteid Venemaaga, püsib kindlalt Euroopa rikkamate hulgas ning pigem võib Soome puhul uskuda, et jõuab kunagi Euroopa 5 rikkama hulka. Soome kuulutati maailma õnneindeksis 2018. aastal maailma kõige õnnelikumaks maaks, Eesti on alles 63. kohal, tagapool Lätist-Leedust ja isegi Venemaast.

Miks ja kelle huvides Eesti kõik oma šansid ja ühes sellega rahva heaolu maha mängis? Raske öelda. Kui aga arvestada sellega, kuidas Päts kunagi Eesti maha müüs, siis pole midagi imestada. Kui ajaloost õppust ei võeta, siis kõik kordub.

Ja mis kõige jaburam: suhete katkestamisel Venemaaga toodi põhjuseks vajadus parandada julgeoleku olukorda. Ent Eesti julgeoleku olukord on muutunud pärast seda palju kehvemaks. Rääkimata sellest, et rahva heaolu on samuti osa julgeolekust.

Teine tähelepanek veel: rikkamad on need ühiskonnad, kus sotsiaaltoetused on kõrgemad. Kogu maailmas räägitakse praegu sellest, kuidas rikkuse tagab üldine heaolu, mitte üksikute rikaste poputamine. See seletab, miks USA on mitmes valdkonnas jätkuvalt arengumaa tasemel, kuigi rikkust on küllaga. Suur kihistumine toob omakorda kaasa rahva rahulolematuse, mille üheks väljenduseks on koolitulistamised, mis USA-s on muutunud pea igapäevasteks. Rahva rahulolematuse kõige ehedam väljendus on Donald Trumpi valimine presidendiks. Trump pole mitte probleemide põhjus, vaid tagajärg, aga sellestki ei suuda paljud aru saada.

Eestisse imporditi samuti USA süsteem, mis algul töötas hästi, aga nüüd on ajale jalgu jäänud. Häda on aga selles, et USA süsteemist väljatulek saab olema väga valus ja kallis ning ühiskond võib mõneks ajaks veelgi rohkem kihistuda ja rahulolematuks muutuda. Eesti inimesed ei pruugi suure muutusega kohaneda ja neil on lihtsam Soome kolida, kus saavad kohe nautida heaolu, mitte näiteks 50-60 aasta pärast, mis arvatakse Eestil kuluvat Soome tasemele jõudmiseks.

13 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ma ka ei näe muud võimalust, kui Soome emigreerumine. Jõuab veel piisavalt Soomes töötada, et korralikku pensioni saama hakata. Olen mõtelnud, kas tuleksin siis kunagi 25+ aasta pärast Eestisse tagasi, aga ilmselt mitte. Pensionipõlve eelistaks veeta kusagil soojal maal, kas Hispaanias või siis ka näiteks Bulgaarias, kus kliima palju parem.

Anonüümne ütles ...

Ma vaatan, et ega teie armastatud ja kiidetud Portugaliga ka asjad eriti head ei ole. Mis sest, et see riik pole 50 aastat okupeeritud olnud ja alles 25 a tagasi ennast uuesti üles ehitama asunud.

Vaseliin ütles ...

Meie poliitikud pingutasid võõrvõimu ees pugedes natuke üle.
Sülitati Venemaa poole enne, kui selgus karm tõsiasi, et Lääne turg ei ole meist tegelikult huvitatud!

Anonüümne ütles ...

Kõik on suhteline ja mõtlemises kinni. Olles elanud Eestis ja kuus aastat elanud ühes teises Euroopa riigis, mis figureerib tabeli esikümnes, pean ütlema, jube lollilt kulutavad osad eurooplased oma raha. Eestlased on palju oskuslikumad, taibukamad, isegi tervislikumad. Paljud rikkad eurooplased vuravad terve nädalavahetuse ostukeskuste ja prügimäe vahet. Esimestest tuuakse ratastega korvide kaupa uut träni koju ja teise viiakse kodust täiesti korealikud asjad ära viskamiseks. Toidupoest väljub üjs pere 1-2 pilgeni täis ostukorviga, pea pool palgast viiakse terapeutidele ja eraarstidele. See ongi nende elustiil ja seda aastaid kõrvalt näha oli lihtsalt jube. Tunddin end oma eestlase nahas mõnusalt teadliku inimesena ja üllatavalt vabalt ning hästi. Raha teeb paljud paraku laisaks, lodevaks, lohakaks ja haigeks. Eestlastel on veel teravust, see on ainult hea, palun ärge igatsege seda lolli mugavuselu, see on jube. Paljud väljamaalsed mu listis postitavad tihti küll oma kallite kohtukäikude, küll haiguste kohta. Eesti inimesed samal ajal külastavad teatreid, loevad raamatuid ja käivad Balti jaama uuel turul. Mõnus erinevus.

Anonüümne ütles ...

"Eesti inimesed samal ajal külastavad teatreid, loevad raamatuid ja käivad Balti jaama uuel turul. Mõnus erinevus."

Jälle mingi "raha ei too õnne" stiilis targutus. Aga palun, loobu oma maisest varast ja hakka intelligentseks ja vaeseks. Tavaliselt loevad moraali ikka inimesed, kellel endal millestki puudust pole. Jube närvi ajab selline empaatiapuudelisus. Loome Eestist Hea Uue Ilma, kus inimesed on vaesed, aga riigitruud nagu Põhja-Koreas.

Mina pole sellist elu valinud. Eelistaks olla nende sinu poolt halvustatud lollide, aga muretute jõukate eurooplaste hulgas.

Anonüümne ütles ...

Jah, eestlased ongi töökad, tublid ja nutikad - sest elu sunnib neid pingutama. Ellujäämise nimel, elementaarse keha ülevalhoidmise nimel. Kuid paraku, kuna inimesele ona antud (üldjuhul) ka mõtlemisvõime, siis võib juhtuda, et ühel "heal" päeval saabub eksistentsiaalne ummikseis. Kuna inimene ei ela üksnes leivast, siis materialistist eestlane kannatab ränga puudujäägi käes. Ta ongi õnnetu - kõige õnnetum, arvestades neid karme, kaledaid ja depressiivseid näoilmeid, mida tänaval liikudes kohtad.

a.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, kui soomlased nii õnnelikud on, siis miks nad meiega võrreldes pöörastes kogustes antidepressante neelavad? Või äkki on nad neid juba nii täis topitud, et tunnevadki ennast õnnelikuna? Kõnnivad ringi, suud õndsalt kõrvuni, mitte nagu siin kellegi meelest eestlased - karmid, kibestunud ja depressiivsed.

Anonüümne ütles ...

Võib-olla sellepärast, et Eestis inimesed sooritavad enne suitsiidi, kui arsti juurde jõuavad, et "ennast antidepressante täis toppida"? Puhtprofessionaalsest huvist uurisin, kui pikad on järjekorrad psühhiaatri juurde Tartu Ülikooli Kliinikumis ja PERH-is (Seewald). Perhis polnud pakkuda ühtegi aega. Aegu lihtsalt ei ole ja kõik. Pole ka poole aasta pärast. TÜK-is oli paar aega 20. juunisse. Uuring tehtud E-patsiendi portaalide põhjal.

Nii et ära jaura Soomes nii ja Soomes naa. Soomes hoolitakse inimestest. Eastis aga üritatakse veel kaikaid kodarasse loopida, et inimesed mingil juhul hakkama ei saaks ja langeksid musta masendusse. Minu meelest on ülimalt iseloomulik näide selles osas Juuli mähkmete teema. Ja käru rent 30 eurot kuus? Ausalt, see kõik on hämmastav lihtsalt. Sünnitage aga lapsi, sest riik vajab töötegijaid ja sõdureid, aga kui mõne lapsega ei lähe nii hästi ja ta vajab rohkem abi, siis võtke see vajalik raha välja kustkohast ise tahate. Lapse toimetulek ei huvita süsteemi.

Anonüümne ütles ...

Juhtusin nägema BBC-s saadet Finlad Experiment, mis räägib nn kodanikupalgast töötutele. Mõte on et nad võivad €560/kuus elada, aga kui suudavad töö leida, saavad palga veel lisaks, seda raha ära ei võeta. Eesti on loomulikult valgusaastate kaugusel sellisest raha jagamisest. "Money for nothing" nagu saates nimetati, eestis ei suudeta isegi puudega inimeste eest hooolitseda, mis siis tervetest rääkida.
https://www.theguardian.com/inequality/2018/jan/12/money-for-nothing-is-finlands-universal-basic-income-trial-too-good-to-be-true

Anonüümne ütles ...

Inno, mis arvad sellest artiklist, selles räägitakse, et Eesti on vastupidi väga heal järjel: goo.gl/ZneMBR

Inno ütles ...

Seal võrreldakse Eestit Ida-Euroopa mahajäänumate maadega ja nendega võrreldes on Eesti tõesti olnud edukas, aga ainult selles osas, mis puudutab keskmise palga numbrit. Enamasti aga ei vaadata, et selle taga on Soome-tasemel hinnad, mis tähendab, et paljud inimesed elavad suures vaesuses, kuigi palganumber on justkui suur - Eestis on Euroopa üks suurem palgavaesus. Samuti puuduvad Eestis muud õnnefaktorid nagu lähedastega koos veedetud aeg ja inimeste tervis. Eesti meeste eluiga on väga lühike, pered on lahus, tarvitatakse palju alkoholi, seda juba laste hulgas, sündimus on väga madal ja inimesed lahkuvad.

Anonüümne ütles ...

Võiksid mainida ka seda, mitmendal kohal on Eesti Ida-Euroopa riikide hulgas ja palju on Ida-Euroopa riike kokku. Selles vaates on Eesti tulemus ju super, Ida-Euroopa riikide hulgas oleme ju kindlalt esiviisikus.

Inno ütles ...

Eks see oleneb ootustest. Mina näiteks ootasin, et Eesti jõuab 25 aastaga peaaegu Soome-Rootsi tasemele, mitte pole lihtsalt natuke parem kui Poola.