esmaspäev, 30. aprill 2018

PR-mees juba Äripäevas ehk kuidas Janek Mäggist sai Ühispanga asepresident

Väljavõte Äripäeva veebist.

Kuivõrd Janek Mäggi ütles, et kui ikka peaminister palub, siis tuleb ministriks hakata ja Keskerakonda astuda. Selle peale ärkas minus ajakirjanik, kes ei saa jääda sellistes asjades kõrvaltvaatajaks.

Kui ma Äripäeva 1996. aasta sügisel tööle läksin, siis oli seal üks terane noormees, kes meie tutvuse esimestel minutitel tegi selgeks, et elus tuleb kõike teha ainult raha pärast. Ja töötada tuleb selle heaks, kes sulle rohkem maksab.

See noormees oli Janek Mäggi. Ta kadus Äripäevast suhteliselt ruttu ja maandus Ühispanga asepresidendi kohal. See oli kõigile suur üllatus. Nagu ta ise ütles, siis palka talle seal eriti ei pakutud, aga see-eest oli positsioon vinge.

Aga veel huvitavam on lugu, kuidas Mäggi asepresidendiks sai. Ta istus Äripäevas kohe minu kõrval,  mistõttu olin sunnitud olema tunnistajaks tema tegemistele. Ma pole sellest varem kirjutanud, kuna pole nagu põhjust olnud. Mäggi oli muidu tore poiss. Aga nüüd, kui asi on vabariigi valitsuse liikmes, siis võiks olla inimestel võimalus teada, kellega on tegemist. Kuna ta hakkab haldama suuri rahasid, miljoneid eurosid.

Nimelt oli Mäggi Äripäevas pangandusreporter. Ja kirjutas huvitavaid lugusid Tallinna Panga kohta. Tallinna Pank oli omakorda andnud laenu firmale TH Ferries, mis oli soetanud laeva Vana Tallinn. Janek pommitas agaralt nii laevafirmat kui panka, nii et Tallinna Panga juht, kadunud Guido Sammelselg oli väga närvis. Nimelt oli Janek kusagilt teada saanud laevafirma kehva majandusseisu ja see ähvardas viia kaasa ka panga. Info pärines, nagu hiljem selgus Tallinna Panga konkurendilt Ühispangalt. Ma kuulsin ise pealt, kuidas Janek lubas telefonis kellelegi Tallinna Panga kohta ridamisi esiküljeuudiseid. Hiljem tuli välja, kes see „keegi” oli - Ühispanga juht Ain Hanschmidt - see oli see mees, kes tol ajal kogu aeg naeris. Siis käis Janek toimetaja juures, rääkis, kui vinge info tal Tallinna Panga kohta oli ja tõesti ilmusid ridamisi lood Tallinna Panga kohta. Janek täitis oma lubaduse.

Tallinna Panga ja laevafirma TH Ferries tümitamine oli vajalik Ühispangale, et saada omale laev - sellest sai alguse laevafirma Tallink, ning võtta üle Tallinna Pank. Tänutäheks nende artiklite eest saigi Janek Mäggist panga asepresident. Janek seda isegi ei varjanud - et tegi pangale ajalehes positiivset PR-i ja sai selle eest hea töökoha. Ajakirjanduseetika reeglid tol ajal Eestis ei kehtinud, või neist ei peetud eriti kinni. Mitmed Äripäeva ajakirjanikud tegid firmade kohta positiivseid lugusid, ning hiljem asusid tööle neis firmades. Janekul oli lihtne, sest tal polnud ka mingit ajakirjandusalast haridust, ta polnud kursis mingite eetiliste normidega. Ta oli keskkoolipingist saanud kohe ajakirjanikuks. Ta käis õhtuti õppimas Õigusinstituudis. See oli õppeasutus, kus diplomeid sai raha eest osta.

Janeku tähelend pangas ei kestnud aga kuigi kaua. Panga omanikud pöörasid omavahel tülli. Janek hoidis Ühispanga nõukogu esimehe Aare Urmi poole, kes aga pangast välja puksiti. Janek hiljem kurtis, et jäi ka rahast ilma, ehk tal tõmmati nahk üle kõrvale. Teda oli lihtlabaselt ära kasutatud.

Pangast lahkudes oleks Janekul olnud võimalus naasta ajakirjandusse, teda isegi kutsuti tagasi Äripäeva, aga seda ta ei teinud. Nagu Janek ütles, siis PR-mees teenib ühe PR-artikli kirjutamise pealt 5000 krooni, samapalju oli ajakirjaniku kuupalk. Ta oli hea elu peal, korter Tallinna eksklusiivses kortermajas, kus tema naaber oli Jüri Mõis. Võrreldes ajakirjanikega suplesid PR-töötajad tollal raha sees. Nagu öeldud, ühe artikliga teenisid kuupalga. Ajakirjanik pidi selle raha eest kirjutama 20 artiklit või isegi rohkem.

PR-töö on kokkuvõetuna ajakirjanikele ja sellega avalikkusele oma tahte peale surumine, raha eest udu ajamine. PR-firmade kliendid on suured firmad, aga ka näiteks poliitikud. Need, kellel on raha. PR-töötajad „kodustavad” ajakirjanikke, kes nende laulu laulavad. Selleks tehakse ajakirjanikele aeg-ajalt välja, joodetakse ja söödetakse ajakirjanikke, et nood kirjutaksid, mida vaja. See pole raske, sest Eestis teenivad ajakirjanikud närust palka ja on nõus vähese eest tegema seda, mida vaja.

42 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inno,

Hea ja õigeaegne artikkel. Näete, siis, milline limukas. Paljud, kes Mäggiga kokku puutuvad, aga laiem avalikkus ei tea. Sest Mäggi on alati üritanud endast "meeldivat" muljet jätta. Ülbe esinemine koos klanitud rõivastusega - mis, kui lähemalt vaadata, on pärit Tallinna Kaubamajast ja Helsinki Eteläsatama lähedastest rõivapoodidest - seega mitte just tippkohtadest.
Teis on seda, mida pole ei Janek Mäggil ega ka valdaval enamikul teie kolleegidel Äripäeva päevilt - ajakirjanduslikku talenti. Riisalu ja Mäggi taoliste klounide kasutamine on märk Keskerakonna mandumisest. Aga parem Mäggi taoline kloun, kuid mõni sõja- vm hull. Mäggi kasutatakse muidugi taas ära. Aga ta saab uue pintsaku osta ja meedias ohtralt tähelepanu. Ja see on Mäggi jaoks peamine.

Priit

Anonüümne ütles ...

Kõva lugu! Kahju, et peavoolumeedia on Innole veto pannud.

Anonüümne ütles ...

Üldistades ütlen, et te mõlemad olite kõvad ajakirjanikud omal ajal ja omas ajas. Ühed silmapaistvamad Äripäevas sel ajal. Kuid nii nagu Janek sai uue ameti tänu ajakirjanikutööle, said ka sina. Kui sa Irjat kohates enam Äripäeva ei ilmunud (kuna polnud aega), siis töö rahandusministeeriumi PR mehena said sa ka tänu eelnevale tööle ja sidemetele. Lisaks, Janek ei olnud ära ostetud. Ta kirjutas väga paljudest muudest tegemistest lisaks Tallinna Panga jamadele. Jah, ta oli auahne ja tahtis esikaasi. Noorele poisile oli see loomulik. Meenutan, ta ei mõelnud neid lugusid ise välja, vaid oli vahendaja. Kui mitte tema, oleksid sina see meedium olnud. Kas oled ehk alateadlikult kade, et sinu abi selles loos ei vajatud? Ajakirjanikud vahendavad tegusid ja sündmusi, mitte ei mõtle neid välja. Praegune Janeki mustamine on äärmiselt nõme. Keegi ei meenuta tema heategusid, vaid urgitsetakse mingites vanades lausetes. Janek ja Janek, tal on eriline huumorisoon ja samas soe süda. Nagu ka sinul, Inno, kusjuures. Ka see on teil ühine omadus.

mahlapress ütles ...

Suurepärane artikkel üle pika aja!

Anonüümne ütles ...

"Janek ja Janek, tal on eriline huumorisoon ja samas soe süda."
No seda põllu peal sünnitamist küll huumoriks ei saa nimetada. Kui keegi sellise "huumori" peale naerab, siis on naerjal midagi kahe kõrva vahel viga. Või südamesoojusega. Võigas "huumor" ilmale tuleva abitu lapse ja sama abitu ema vastu.

Anonüümne ütles ...

12:49, aitäh, need on huvitavad hinnangud. Andres Bergmann oli siis juba langenud? Ja toimetuses valitses Igor Rõtov? Rõtov oli vist lõpuks Tähismaale keelu panemisel üks osalisi.
Ei usu, et Inno Janek Mäggi peale kade võiks olla. Mäggi oli selline noore pioneeri või skaudi tüüpi, käis baptistide - või olid need nelipühilased - kirikus noortesektsioonis. Kirjutas usuteemalisi vemmalvärsse.
Pigem võiks Inno olla kade Kalle Muulile. Muuli on muidugi palju vanem mees ja nüüdseks lavalt juba ära. Aga oli siiski päris kõva kaarega.
Neid, kellele Tähismaa kade võiks olla, on teisigi. Edu ja raha mõõtmes.
Ühes on Inno aga ületamatu. Irja võib uhke olla, et tal on mees, kellel diivanil lesimine nii hästi käpas.

Jevgeni

olge ise ka tublid ütles ...

Facebookis kirjutati:

Ma hindasin Janek Mäggi siiani, kui tublit vabatahtlikku ja head kolumnisti, aga peale tema Ringvaates esinemist, ma lausa vihastasin. Ma ei räägi siin kohal nendest põllulsünnitamistest, mida ta AK-s välja purskas ja mille kohta ta hiljem väitis, et temast on valesti aru saadud ja laused kontekstist välja rebitud. Ma räägin sellest, kuidas ta Ringvaates Reikopi otsestele küsimustele vastamise asemel kukkus taas udutama ja selgeks tegema, kui loll see eestlane ikka on, kui temast aru saada ei oska. Aga lõpetas ta oma jutu sellega, et mitte ainult eestlane ei rumal, vaid ka kõik need ministrid ei ole normaalsed, kes hetkel valitsuses. Kuidas muud moodi saab seda tema lõpulauset tõlgendada.

"Aga teisest küljest, kui sõnas on Eesti Vabariik ja sa tahad, et see siiski oleks natukenegi normaalsem, siis võiks olla mõni normaalne minister ka."

Seega, praeguses valitsuses saab tema olema ainuke normaalne minister.
Kuulasin täna hommikul lausa mitu korda selle lõigu uuesti üle ja hea on, et seda lauset pole sealt intervjuust välja lõigatud, mis ei anna Mäggile enam ka võimalust väita, et taas on teda valesti mõistetud või lause kontekstist välja rebitud.
Kuna Ratase valitsuse ministritel on kombeks ametit pidada, nagu poes käimist(suts poodi ja kohe koju tagasi), siis ennustan, et ka Mäggi ministriks oleku aeg kujuneb sarnaseks. Pärast muidugi jälle kogu see eestlane süüdi, et ei osanud ühte ja ainsat NORMAALSET ministrit hinnata.


Siit leiame aga järgneva kommentaari:
Kopeerisin sõbra seinalt Mäggi kohta - "Rahvuskangelase" kooliajast teatatakse: äärmiselt tülinoriv, konfliktne tegelane poole klassiga vähemalt. Varastas teiste tagant postmarke.
Ühte klassikaaslast lõi tööõpetuse tunnis noaga näkku, veri väljas...

Lauri ütles ...

MÕtlesin juba, et keegi ei kaevagi seda vana lugu välja, sest lihtsalt ei mäleta. Aga näe, endine kolleeg ikka tegi ära. Jõudu, Inno!

Mattis, 46 ütles ...

Kes ikka, kui vanad sõbrad.
Kui mõelda - milline tohutu vahe.
Ühelt poolt depressiivses idapiiriäärses linnas blogiv, sotsiaaltoetustest ja toidupakkidest elav endine ajakirjanik.
Teiselt poolt riigihalduse minister. Riigihalduse minister!
Sotsiaalse redeli ülemine ja alumine pulk.
Ometi alustasid mõlemad koos. Mõlemad olid noored, andekad ja andsid lootust. Mõlemad!

Inno ütles ...

Selle kohta ma ütleksin, et olen küll rahaliselt vaene, aga vähemalt aus. Eestis pole raske vahendeid valimata ministriks saada.

Anonüümne ütles ...

"Kui mõelda - milline tohutu vahe.
Ühelt poolt depressiivses idapiiriäärses linnas blogiv, sotsiaaltoetustest ja toidupakkidest elav endine ajakirjanik.
Teiselt poolt riigihalduse minister. Riigihalduse minister!"


Kas oled kunagi ka mõelnud sellele, milliste võtetega ronitakse ametiredelil ülespoole, et olla majanduslikult kindlustatud? Ma vastan sulle: kui vaja, siis vahetatakse nagu kameeleon oma värvi. Kui vaja, tehakse üks pank pihuks ja põrmuks, et teises pangas kõrgepalgaline tööots saada. Kui vaja, siis vahetatakse usku nagu sokke - alustatakse Elu Sõnast, sealt edasi pressitakse Oleviste Kirikusse ning maandutakse eliitide Toomkirikus, kus käivad äärimehed. Et panna rahvast oma "hea inimese sisusse" uskuma, kindlustatkse oma taust heategevuse fondide nõukogudes olemisega.
Kuid ma küsiksin - KUI palju on Janek Mäggi ISE annetanud oma rahakotist vähihaigete jaoks, haigete laste jaoks, või kasvõi Narva kiriku jaoks. Selle asemel tegeldakse hoopis annetuste korjamisega, kuid oma rahakott hoitakse lukus ja elatakse deviisi all: "Anna/maksa nii vähe kui võimalik, ja nii palju kui vajalik."

Anonüümne ütles ...

Ekspressis avaldatud artikli põhjal oli Janek Mäggi oma ministriameti kohta öelnud: "Pulli peab ka saama..."
Kui üks eelnev tobuke tegeles kitsedega, siis nüüd tuli poliitikarattale uus tegelane, kes tegeleb pullidega.
Eks me siis varsti kuuleme tema "pullidest" ja "härjavõitlusest".

Anonüümne ütles ...

Kas tast siis saigi pede ?

Anonüümne ütles ...

Kui vaja, siis vahetatakse usku.. või ka seksuaalset orientatsiooni. Tundub, et Elu Sõna jj usuliin on Janek Mäggi kujunemises ja karjääris määrava tähtsusega. "2018. aastal asutasid Mäggi, Indrek Laul, Väino Kaldoja ja Urmas Viilma sihtasutuse EELK Toetusfond, ", https://et.wikipedia.org/wiki/Janek_M%C3%A4ggi. Siit jõuame ehk ka lähemale küsimusele kes on tegelikult Janek Mäggi selja taga.

Anonüümne ütles ...

Siit edasi, milline roll on riigihalduse ministri Mäggi positsioonil usuorganisatsioonidel - EELK-l, aga seal on kitsam ring või isegi mitu - EELK Fond jms?
Teie, Inno, kirjutasite blogis, et Eesti presidendivalimistel oli igal parteil oma kandidaat, lisaks oli igasugu suurematel ja väiksematel mõjurühmadel igaühel oma kandidaat. Eesti intelligence community-l oli ka oma kandidaat. Väga terane leid. Ajakirjanik-vahendaja selle peale ei tuleks.
Kas meil riigihalduse ministri varjus on pooleldi usuasjade minister? Kas Janek Mäggi PR-fassaadi tagant aimuvad peapiiskop Viilma kõrvad?

Anonüümne ütles ...

Mis fond see veel on aastast 2013.
http://www.eestikirik.ee/toetusfond-kuulutab-valja-avaliku-konkursi/

Elu Sõna oli tol ajal hea hüpe välismaailma. Ükski Mäggi poolt nõustatud presidendikandidaat (või kandidaadid) aga ju ei võitnud. Või oligi selline nõustamine niiviisi mõeldud, et hoopis seesama "must hobune", kellest Kerro ennustas, tuleks lavale?

Anonüümne ütles ...

Ta on hüpiknukk suuremate malendite käes. Ja talle meeldib oma roll, sest sellega täidab ta oma auahnuse lõputu karika ning ka raha tuleb.

Anonüümne ütles ...

20% valitseb 80% üle ja sinna vahepeale kuuluvad kasulikud idioodid.

Anonüümne ütles ...

Kuhu vahe mahub, sada on juba täis, seega järeldan, et kasulikke idioote pole. Valida on kas 20 või 80. Ma arvan, et ta oli valiku juba ammu teinud.
Mis selles halba on kui inimene teeb valiku mitte vireleda, sellest ongi saanud paljud edulood alguse. Iseasi, on see eetiline, sest tavaliselt käib see üle laipade või läbi voodi. Tihti mõlemad koos.

Anonüümne ütles ...

Veelkord: mis vahe on nendel kahel EELK toetusfondil? Selle artikli järgi üks tegutses juba 2013 aastal ja teine, sihtasutuse EELK Toetusfond, asutati 2018 aastal.

http://www.eestikirik.ee/toetusfond-kuulutab-valja-avaliku-konkursi/

Anonüümne ütles ...

aasta rongaisa, vanus tüdrukul selline et ema ei saand vaid raha peal väljas olla http://epl.delfi.ee/news/lp/oleg-grossi-tutar-iris-isa-ei-andnud-mulle-kunagi-voimalust?id=81978545

Anonüümne ütles ...

Et ühe fondi negatiivsetest aktivatest (võlgadest) vabaneda, võimalik, et sulgemise teel?
Et vara ühest fondist teise kantida?
Et mitme fondi vahel raha edasi-tagasi liigutada, peites nii raha allikaid ja/või lõplikke benefitsiaare?
Muud ei tule pähe.

Priit

Anonüümne ütles ...

Toetusfond on Kiriku pank ja Janek Mäggi on selle asepresident. Ei saa teisiti järeldada. (isegi pangapresidendid on natuke sarnased). Inno, teil on isiklik kogemus, kus Janek Mäggi avas teile oma elufilosoofia - raha ja selle teenimise. Töökoht ärilehes, suurte äride kajastamine, lõpuks ise pangas mängu- aga siiski asepresident. Usutluses värske ministriga tõstab teie kolleeg pealkirjaks sama asja: Janek Mäggi ei näe rikkuse teenimises midagi halba, vastupidi toetab. Kuidas käib see kokku kõrgel positsioonil tegutsemisega usuorganisatsioonides? EELK peapiiskopi Urmas Viilma fondipartneriks ei saa igaüks. Siit ei saa järeldada muud, kui ei Kirikul on majanduslikke huve - ja miks neid peaks olema? Vatikanil on ka pank. Itaalias ei peeta seda imelikuks. Janek Mäggi sobib asepresidendiks, olgu siis Kiriku või muu pank suurepäraselt: põhimõteteta, raha pärast valmis end kasvõi Kuradile (Keskerakonnale) müüma.

Anonüümne ütles ...

Veel paar štrihhi Mäggi psühholoogilise portree juurde. Ülalpool kirjutab lugupeetud kommentaator, Mäggiga lähemalt kokkupuutunud inimene, et sisemiselt on Mäggi hea südamega. Tõenäoliselt see nii ongi. Sügasisemuses on inimene hea. Miks ta siis tihti sigatseb ja lõpuks kõigile närvidele käib?
Janeki puhul on põhjus tohutu sisemine ebakindlus. Eraelulise, sh seksuaalelulise külje võime täiesti kõrvale jätta. Janeki tüüpi meeste - kui neid meesteks saab nimetada, nad jäävad elu lõpuni ebakindlateks noorukiteks - puhul on määrav sotsiaalne redelipulk.

Professionaalselt on Janek teist, Inno, nõrgem. Ta ei suuda kirjutada nagu teie. Janeki õnnetuseks - erinevalt paljudest teie endistest kolleegidest, Inno, saab ta sellest aru.

Ebakindlust tulen maandada. Kust saaks turvatunnet? Nõrgad inimesed otsivad turvatunnet inimrühmas. Mida eksklusiivsemas, seda parem. Sellised inimesed suunduvad ususektidesse, hakkavad tegelema esoteeriliste hobidega (J.M puhul kabetamine), üritavad pääseda salateenistuste koostööisikuteks. [Kas teie värbaksite Janek Mäggi salateenistuse agendiks? Auahne, terava ja kiire mõtlemisega, külma kõhu ja poleeritud välimusega, samas massis üsna silmatorkamatu. Suurepärased agendiomadused. Kuid pigem siiski mitte, sest selline mees vahetab peremehi nagu sokke.] Kiriku ja üldse usuorganisatsioonide puhul tuleb arvestada, et mõnigi kirik on lähemal vaatlusel kihiline. Suure organisatsiooni sees on tihti veel üks või mitu väiksemat. Need toimivad paralleelselt, tihti ka organisatsiooni piire ületavalt ja eelistavad jääda varju. Katoliiklaste Opus Dei on ehk tuntuim näide.

Ja nagu ikka, avaldub suur sisemine ebakindlus väliselt rõhutatud enesekindla, nahaalse ja väljakutsuva käitumisena.

Anonüümne ütles ...

"Et ühe fondi negatiivsetest aktivatest (võlgadest) vabaneda, võimalik, et sulgemise teel?
Et vara ühest fondist teise kantida?
Et mitme fondi vahel raha edasi-tagasi liigutada, peites nii raha allikaid ja/või lõplikke benefitsiaare?
Muud ei tule pähe."



Siis on ju võlts teha Janek Mäggile reklaami et tema oli 2018.aastal asutatud EELK Toetusfondi asutajatest, samas kui sarnane fond oli juba varasemalt olemas. Ei saa asutada sarnast fondi, mis on juba asutatud.

Anonüümne ütles ...

"Et ühe fondi negatiivsetest aktivatest (võlgadest) vabaneda, võimalik, et sulgemise teel?
Et vara ühest fondist teise kantida?
Et mitme fondi vahel raha edasi-tagasi liigutada, peites nii raha allikaid ja/või lõplikke benefitsiaare?
Muud ei tule pähe."



Siis on ju võlts teha Janek Mäggile reklaami et tema oli 2018.aastal asutatud EELK Toetusfondi asutajatest, samas kui sarnane fond oli juba varasemalt olemas. Ei saa asutada sarnast fondi, mis on juba asutatud.

Anonüümne ütles ...

Ei tea, kas neil Ratta Jüriga üks Jeesuke ?

Anonüümne ütles ...

Minu meelest oli ja on Inno andekas analüüsiv julge ajakirjanik. Kahju et ta oma avalikule karjäärile punkti pani. Nüüd punnitab siin blogis kirjutada aga ma arvan et teie loetavus on ikka väga väike. Eestineni küll kasutatakse vist päris tihti allikana aga ikkagi.
Tahaks Inno poliit- ja majndusartikledi lugeda nt delfist, õhtulehest, äripäeva veebist jne.
Mõtle selle peale või sulgusid sinu ees mineviku poriloopimisega kõik uksed...

Anonüümne ütles ...

kas teile ei tundu et jaanus on kuidagi vanaks jäänud ja väheseid allesjäänud juukseid kammin nigu krieger https://www.flickr.com/photos/ev100/40984427555/in/photostream/

https://ev100.postimees.ee/4483448/100-aastat-eesti-luuret-ja-vastuluuret-sugav-pilk-saladuslikku-eriteenistuste-maailma?_ga=2.72071120.293547682.1525522095-459838146.1505317537


https://kultuur.postimees.ee/4479628/jarelvaadatav-ivo-juurvee-esitles-raamatut-100-aastat-luuret-ja-vastuluuret-eestis?_ga=2.77225686.293547682.1525522095-459838146.1505317537

Anonüümne ütles ...

See, et keegi ei loe ei tähenda, et keegi ei loe. "Inno & Irja Kohviku" loetavus võib olla suurem kui võiks arvata. Siiski ei ole õige, et keegi ei loe. Loevad mõttekaaslased. Loevad vaenlased - ja neid pole vähe. Loevad salateenistused siin- ja sealpool piiri - see on juba nende ametikohustus. Loevad endised kolleegid - kes kadedusest, kes selleks, et õppida ja ideid ammutada.
Kuid keegi ei taha avalikult tunnistada, et loeb.
Loetavusest tähtsamgi on mõju. Kaplinskit ei loe ka keegi. Täielik p*sk. Rein Müllersoni ei loe keegi. Teaduse viigilehe taha varjuv ideoloogiline solk. Ometi ei saa väheloetavate kirjameeste Kaplinski, Müllersoni ega ja Tähismaa mõju nulliks pidada.

Inno, paar põhimõtteliselt küsimust:
- kas Kirik peaks kasutama PR-teenuseid?
- kas Jeesus Kristus vajaks PR-i?
- kas apostlid olid PR-mehed?

Inno ütles ...

Eks PR võiks olla igal organisatsioonil, aga see peaks olema võimalikult läbipaistev. Jeesus ilmselt PR-i ei vaja ja eks apostlid olid muidugi ka PR-mehed. Kristus ja apostlid olid täielikult läbipaistvad mehed, seetõttu nad kannatasid, aga tänu sellele teavad neid kõik.

Anonüümne ütles ...

Kirikule eestkostjat vaja.

https://leht.postimees.ee/4485971/varske-minister-maggi-jai-riigikogu-turmtule-alla

Aksel ütles ...

Kinnitab mõtet, et Mäggile on antud kindel ülesanne. Ja Mäggi on andnud lubaduse ülesanne täita. Okupatsioon tekitas Kirikule nii materiaalset kui ka vaimset kahju. Ja kõik see tuleb huvitada. Saamameheks on EELK kõrval EAÕK. Viimane teatavasti on kannatanud ka Moskva Patriarhaadi alla hoidva Eesti Õigeusu Kiriku tõttu. Õigemini, kiriku, s.t vaimses sfääris okupatsioon kestab! Mis tähendab, et kahjusumma ei ole lõplik, vaid numbrid jooksevad. Ainuüksi Aleksander Nevski katedraali hüvitamine jne.

Mäggi üritab jätta elegantse moemehe muljet. Kuid lähemal vaatlusel, kas tema ülikonnad ikka on tipprätsepfirmadest?

Anonüümne ütles ...

Inno, mis saab, kui Joao äkki välja ilmub?

Teie blogi lugedes jääb mulje, et kas just kannate kauna, aga teie "eks" on teil sageli meeles. Joao-sse aga paistate suhtuvat ükskõikselt. Võite vastate Lõunaeestlase veergudel.

Priit

Anonüümne ütles ...

Ja ongi käes hetk, kus:

"Valitsus tegi kirikule pakkumise, et anda Eesti evangeelsele luterlikule kirikule ja Konstantinoopoli kanoonilises alluvuses olevale Eesti apostlikule-õigeusu kirikule raha omandireformi reservfondist. Fondist, mis loodi omandireformiga oma kodudest ilma jäänud üürnike kannatuste leevendamiseks, neile uute kodude ehitamiseks. Paljud üürnikud maksavad siiani üüratut pangalaenu, mis riigi poliitika tulemusena neile kaela langes."

https://www.ohtuleht.ee/877067/heimar-lenk-kas-kirik-toesti-votab-vaeste-raha-vastu


Ning fakt kus sm Mäggi pole oma rahakotist mitte essugi annetanud:

"Vähiravifondil on tuhandeid püsiannetajaid, kuid Janek Mäggi nende hulka ei kuulu."

https://radar.postimees.ee/4485044/radar-janek-maggi-ma-ei-arva-enda-mainest-absoluutselt-mitte-midagi


Ainult tiitlid ja klantsprofiil.

Aksel ütles ...

Innole - kes nii peentes maailmapoliitilistes telgitagustes matsu eriti ei jaga (kuigi kiiduväärselt võtab neil teemadel päris tihti sõna - tõsi küll, "seinast seina" kõikides - kord meeldib Innole natsiriik, kord tahab ta inimestest hoolivat sotsiaalriiki) - tausta paremaks mõistmiseks: Eestis kanda kinnitanud Konstantinoopoli patriarhaat (KP) on väga vana organisatsioon. KP on sisuliselt Bütsants. Türklastele kui islamiusulistele aga kreeklaste veetav võõrkeha Istanbulis kohe üldse ei meeldi. Nad on kreeklased - aga ka samuti väga vanad kristlased armeenlased peaaegu täielikult hävitanud. Patriarhaat praegu on vaid väike kontor tillukesel maalapil Istanbuli vanalinnas. "Vaimne dimensioon" aga on vägev - ja see Janek Mäggi sarnaseid ebakindlaid natuure tõmbabki.
KP materiaalne positsioon pole kiita. Aga! Kiidetud olgu Jeesus Kristus, Eestis on vaba maad! Ja eestlane maksab veel peale!

Polli ettepanek ka:
"Kas Inno jagab maailma geopoliitikas matsu?"
Jah/Ei

Anonüümne ütles ...

Inno, millal võiksime taas teie kirjutisi blogist lugeda? Blogi lugejad ootavad!

Kui tagasi möelda - aga inimest eristab loomast see, et inimene - erinevalt loomast - mõtleb tagasi - siis selles, et Irja teid Joaole eelistas - mis eesti naise puhul ju ebatüüpiline - pidi mingi hea, veenev põhjus olema. Usun, et selleks oli just teie kirjutamisoskus, talent. Hemingway võib-olla mitte, kuid üle keskmise Portugali taseme kõvasti, Eestist rääkimata.

Anonüümne ütles ...

Või Justin Petrone. Imposantne tüüp. Imposantne tüüp. Sihvakas, üle pea kammitud paksud mustad juuksed. Peened näojooned. Mitte nagu mõni eesti mats. Itaalia mehed on kirglikud. Kas Epp on rahul? Nii ja naa. Justin on avaldanud paar raamatut. Üks oli vist isegi "Minu Eesti". Aga pole neist erilist jõudu. Vahemeremaalikku loidust võib-olla küll. Millal see oli? Kümme aastat tagasi? Kolmteist aastat? Inno, teie olete ikka tublisti kõvem kirjamees. Eestis üks väljapaistvamaid.

Eduard, pesionär, kah lõunaeestlane ütles ...

Austatud Inno, mida Teie arvate totaalkaitsest? "Siili" - mida ka Lõunaeestlane ulatuslikult kajastas - võtsite teie ette hoopis Euroopa ringreisi. Paluks ausalt vastata.

Jüri, 63, põliseestlane, Eestimaa elanik suguvõsa poolest 1213. aastast ütles ...

Inno, kas juhtkiri Lõunaeestlases Marina Rajevskaja (Kaljuranna) kohta on teie kirjutatud? Te ei pea vastama. Väga hästi kirjutatud. Tasuks uuesti välja tuua teie varasem kirjutatu Marina Kaljuranna kohta.

Maidu, eestlane, põlistalu pärija (XV sajandist) ütles ...

Inno, kui vaadata teie pulmapilti, Euroopa reisi pilte ja sirvida blogikirjutisi, siis tuleb tunnistada, et väga vähesed mehed suudavad lastele olla nii hea isa kui teie. Eesti mees tänapäeval kahjuks - ta võib teenida teist rohkem - kahjuks seda ei suuda.

Maidu, Uku-Tooma põlistalu peremees, eestlane 10. põlve ütles ...

"Mees sihtis püstoliga koera". Kas nii kirjutatakse? Inno, te olete ikkagi ajakirjanik. Eesti üks parimaid. Lõunaeestlane vajab peatoimetajat. Samuti lisarahastust. Head väljavaated Kaljurannaga prohmaka teinud sotsidele järgmistel valimistel ära teha. Ärge laske võimalust käest, Inno!