reede, 27. aprill 2018

Trump ikkagi tõmbas Balti riikidele vee peale?

Väljavõte VOA veebist.

Eestis pole sellest eriti räägitud, aga kohtumisel Balti presidentidega ütles Trump, et kõik tahavad Venemaaga hästi läbi saada ja kõik nõustuvad sellega, välja arvatud väga rumalad inimesed.

Nende „rumalate” all on siis peetud silmas Balti presidente, sest on üldteada Balti riikide negatiivne suhtumine Venemaasse.

Balti riikide juhid käisid USA-s, et saada omale NATO lisavägesid, aga pärast visiiti tuli lakooniline teade, et lisavägesid ei tule. Nüüd käivad Balti kaitseministrid NATO riike ükshaaval läbi ja küsivad toetust. Aga see on ju nali. Ainus arvestatav garantii pakkuja on NATO juures USA.

USA president Trump saatis sisuliselt Balti riigid pikalt.

Niipalju siis juttudest, et USA tuleb Eestile appi pärast seda, kui Eesti saatis oma sõdureid surema USA sõdadesse üle maailma. Elu näitab, et USA läheb appi siis, kui see on talle kasulik, olenemata mingist NATO-st. On ühtlasi selge, et USA ei alusta Balti riikide pärast sõda Venemaaga, isegi kui Balti riigid on NATO-s. Vahepeal, kui Venemaa oli väga nõrk, siis selliseid jutte räägiti, nüüd enam mitte.

Eesti jaoks oli NATO-ga liitumine tegelikult suur viga, sest see andis näilise kaitse, mis tegelikult ei toimi. Eestis lasi end NATO-s olles liiga lõdvaks. See on ka põhjus, miks Eestis on hakatud relvastust kiiruga kokku ostma - on oht, et kui asjaks läheb, siis pole abi kusagilt loota. EList pole ka midagi loota. Soome on seda olukorda omal nahal kogenud ja seetõttu omab arvestatavat relvastust enda kaitseks. See on ka põhjus, miks Soome NATO-ga ei liitu - Venemaa vastu NATO hammas nagunii ei hakka ja muud ohtu peale Venemaa Soomel pole. NATO loogika on hoopis teine - NATO on nahahoidjate klubi, aga Venemaa vastu minnes on vaja oma nahk turule tuua. Inglased on juba mõista andnud, et nemad Balti riikide pärast oma nahka turule ei too. USA ei alusta samuti Balti riikide pärast üleilmset tuumasõda.

Balti riikide elanikud on kõige kurvemas olukorras, sest neile on aetud pikka aega udujuttu. Inimesi on lihtlabaselt petetud, lihtsalt selleks, et Balti juhid saaks välismaa onudega aeg-ajalt ühe laua taga istuda ja tähtsat nägu teha. Muud sellest kasu pole. Nagu öeldud: Venemaa vastu minnes on vaja valmisolekut kollektiivselt surma minna. Soomel on see valmisolek olemas, selleks säilitatakse Soome ühiskonnas ühtsust ja võrdsust. Kogu rahvas on üks ühtne rusikas. Eesti aga on taganud hea elu ainult kitsale eliidile, kes kriisi puhkedes jalga laseb. Eesti kaitseväe peamine ülesanne ongi sõjaolukorras tagada eliidile võimalus lahkuda.

5 kommentaari:

Ants ütles ...

Tõlked inglise keelest eesti keelde võiks ikkagi täpsed olla mitte mingi omaloominguline ümberjutustus asjast. "Getting along with Russia would be a good thing, not a bad thing," he said. "And just about everybody agrees to that, except very stupid people."- Läbisaamine Venemaaga võib olla hea asi mitte halb asi. Ja pea kõik on sellega nõus väljaarvatud väga lollid inimesed. Kus küll on kirjas, et Balti riigid ei taha heanaaberlikke suhteid Venemaaga?

Anonüümne ütles ...

Baltlaste arvamust ei arvestata, sest kõike otsustab EL.
Minumeelest oli idapoole sülitamine üks kiire liitumise tingimus? Nüüd vindutakse, kuna meie toodetele ei ole turgu.

Täispuhutud Trump aga suhtleb meelsamini suurte ja mõjukatega. Ülejäänud on tüütud kärbsed.

Anonüümne ütles ...

EC on ise igasugu sanktsioonidest väsinud.
Esimese Nord Streami pidurdamisega tegi Eesti USA-le minetti.
Nüüd ehitatakse teist ja USA on unustanud mineviku ning koinib Eestit tagaant.
Seeneline on aktiivne ja õnnelik.

Anonüümne ütles ...

Olge rahulikud. Nato-l on sellised relvad, millest piiri taga loetakse ulmeraamatutest. Selle hind on paraku magneetiline tolm jne.

Ülle Raave ütles ...

Jah, loomulikult on Eesti rahval viimane aeg otsida lepitust Jumalaga.