reede, 4. mai 2018

Puudega lapsega reisimas (juba teist korda)



Paljud pelgavad puudega lapsega reisida, sest pelgavad ebamugavusi. Ma saan täiesti aru vanematest, kelle laps on väga raskes seisus ja vajab näiteks sondiga toitmist, aga kui vähegi võimalik, siis mina soovitan kindlasti reisida. Tuleb lihtsalt natuke leidlik olla.

Juulil on meil, nagu te teate, angelmani sündroom, mis tähendab sügavat vaimset ja kehalist mahajäämust, kuid loomult on meie laps rõõmus, leplik ja vähenõudlik. Reisides on temaga lihtne, sest ta võib tunde ühe krõbiseva asjakesega mängida ning sealjuures rõõmsalt naeru kihistada. Temal ei ole kunagi igav, kui mõni krõbisev asi käes on. Aknast välja, maastikku vaadata meeldib talle ka.

Kuid kuna tal ei ole tasakaalu, siis ei saa ta magada tavalises voodis. Sealt kukuks ta lihtsalt potsti maha, kui end öösel keerab ja seda teeb ta päris tihti. Vahel magab ta selili, aga vahel hoopis istuli, sest talle meeldib asendit vahetada. Külalistemajadel ei ole aga loomulikult talle sellist suurt võrevoodit pakkuda ning seetõttu on meil reisides alati Juuli jaoks suur täispuhutav kummimadrats kaasas. Nii ka nüüd. Seal on tal väga mõnus ja näiteks täna öösel magas ta lausa norinal ja oli hommikul taas reibas ja rõõmus.

Mõnda asja oskab Juuli ka ise süüa, aga osa toitu pudeneb tal näppude vahelt ning seetõttu tuleb neid asju talle põske pista. Kui sellega ette arvestada ja sõidu ajal peatusi teha, siis saab väga kenasti hakkama.

Siis on muidugi veel hädavajalik kaasa võtta käru, sest ise Juuli ei liigu. Meie ostsime endale aasta tagasi riigi abiga Maclareni Elite käru koos istmepehmendusega ning oleme sellega väga rahul. Mahub ilusti auto pagasnikusse, jätab muu kraami jaoks ruumi ka.

Ahjaa, siis tasub veel kindlasti investeerida mugavasse auto turvatooli, sest puudega laps saab end siis mõnusasti liigutada. Juulile meeldib end vahepeal edasi-tagasi liigutada ning meie Graco tool võimaldab seda lahedasti.

Lõpetuseks seda, et nii toreda reisiselliga nagu meie Juuli (ülal pildil issi ja õega Leedus Panevezyses piknikul) oleks patt mitte reisida :) Siin Juuli aga kaks aastat tagasi Portugalis Expo rannas, kus toimub ka Eurovisioon.



P.S. Kuidas meil Leedus läks, loe minu Lõunaeestlase reisipäevikust :)