esmaspäev, 11. juuni 2018

Mis on Euroopa (ja ka maailma) rikkaimad riigid?

Riikide valuutareservide hulk, Maailma majandusfoorumi veebist.

Kunagi 11-12 aastat tagasi lubas toonane valitsuserakond Reformierakond, et Eesti jõuab Reformi kindlal juhtimisel 15 aastaga Euroopas 5 rikkama hulka. Täna on peaaegu 15 aastat täis, aga sellest enam ei räägita, sest Eestil on tegemist, et mitte sattuda Euroopas 5 vaesema hulka. Kuigi Eesti on väga vaene, on sellegipoolest huvitav võrrelda riikide rikkust.

Üks rikkuse näitajaid on välisvaluutareservide hulk. Selle põhjal on Euroopa rikkaim riik Šveits, mis edestab pika puuga endast märksa suuremaid riike. Teisel kohal on rikkuselt Ühendkuninriik, siis tulevad (ilmselt eestlaste jaoks üllatuslikult!!!) Tšehhi ja Poola, alles siis Taani, Norra ja Rootsi. Saksa-, Prantsusmaa ja Hispaania on päris vaesed.

Kogu maailmas on aga kõige rikkam riik Hiina, edestades teisi pika puuga, järgnevad Jaapan, Šveits, Saudi-Araabia, Hong Kong, India, Lõuna-Korea, Brasiilia, Venemaa ja Singapur.

Üllatava on eestlaste jaoks vahest ka see, et Eesti suur sõber USA on üks vaesemaid riike maailmas. USA on kõrvuni võlgades ja suurim võlausaldaja on Hiina. Pikemas perspektiivis kontrollib Hiina seda, mis USA-s toimub.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Väga huvitav pilt igatahes. Aga seni kuni Ameerika relvajõud on Hiina omadest üle, ei dikteeri Hiina Ameerikale suurt mitte midagi. Aga pilt on huvitav ja tänud jagamise eest.

Coin ütles ...

Välisvaluuta hulk iseloomustab riigi rahakoti paksust aga huvitavam oleks elatustase, kus see hunnik oleks jagatud kodanike arvuga. Siis mõned mannetu rahvaarvuga maad nagu Island või Luksemburg oleksid kohe eesotsas? Balti riikidel peaks tõepoolest kah olema võimalus edukusega silma paista.