reede, 20. juuli 2018

Kuidas on Eestis lood küberkaitsega?

Väljavõte eestinen.fi veebist.

Soome eurovolinik Jyrki Katainen ja Europarlamendi liige Liisa Jaakonsaari rääkisid täna Poris arvamusfestivalil Suomi Areena küberkaitse tähtsusest. Jaakonsaari märkis, et palju raisatakse raha kasarmute ja vananenud sõjatehnoloogia peale, samas kui küberkaitse osas, see on tehismõistuse ja masinõppimise vallas ei tehta eriti midagi.

Katainen ütles, et tänapäeval on võimalik kaotada iseseisvus ilma ühegi püssipauguta, ja seda just küberohtude tõttu. Näiteks kui Soomes kaovad elekter ja vesi, meediakanalid vaikivad ja rahaturu süsteemid lülituvad välja.

Kas Eestis on selle peale mõeldud? Eesti on eriti haavatav, sest kogu elu ja asjaajamine on internetis (e-Eesti) ja kui see kaob, siis tekib kaos. Kas inimesi on ette valmistatud selleks, mis saab siis, kui kaovad elekter ja vesi, internet ja mobiilid lülituvad välja, teleekraanid jäävad pimedaks. Et kuidas siis inimestele elementaarset infot edastatakse? Kuidas siis toime tullakse? Kuidas välditakse paanikat ja kaost linnades.

Praegu tundub küll nii, et inimesed tapavad üksteist ära, kui midagi peaks juhtuma, eriti kui lugeda kirjaniku Sass Henno tänast kirjutist, kus ta lubab võimlause avanedes teatud inimestega arveid õiendama hakata. Hoiatav on ka see, et ainuüksi selline lihtne asi nagu ID-kaardi turvaviga tekitas paraja kaose ja paanika, kuna riigipoolne kommunikatsioon oli puudulik.

Kommentaare ei ole: