teisipäev, 24. juuli 2018

Mis vastasseisust me räägime, kui Venemaa lennutab taevasse kõik maailma satelliidid, ka USA omad?

Pildil Euroopa Kosmoseagentuuri Galileo navigatsioonisüsteem, mille satelliidid lennutatakse taevasse Vene rakettidega Sojuz.

Viimasel ajal on avaldatud meedias pilte, mis on tehtud Euroopa Liidu kosmoseagentuuri projekti Galileo satelliitidelt. Galileod reklaamitakse kui ELi suurt saavutust.

Teiselt poolt on huvitav on jälgida seda tsirkust, mis käib Venemaa, Euroopa ja USA vahel, kus mängitakse ühelt poolt suuri vaenlasi (ilmselt baltlaste jms rahustamiseks), aga teiselt poolt käib tihe koostöö (Lääne-Euroopa elab Vene gaasi peal, Venemaa impordib Saksa ja Prantsuse autosid).

Nii USA ja Euroopa Liit teevad Venemaaga tihedat koostööd kosmose vallas. Nimelt lennutab Venemaa taevasse nii USA kui Euroopa satelliidid, kaasa arvatud Eesti omad. Terve Euroopa Liidu satelliidisüsteem Galileo tugineb Venemaa rakettidele. GPSi satelliidid lennutavad taevasse Vene raketid. Mistõttu on eriti naljakas poliitikute ja diplomaatide omavaheline „sõda”, kui äris ja teaduses ollakse kaelakuti koos.

Trump rääkis gaasi „miljarditest”, aga jäetakse märkimata kosmose „miljardid”, mis Venemaale makstakse. USA pole siiani suutnud valmis teha töövõimelist raketti, kuigi meedias räägitakse bravuurikalt kommertslendudest ja reisist Marsile. Ainsad, kellel on töövõimeline rakett, on venelased.

Aga milleks on vaja seda lihtsate lollitamist, mis tiheda omavahelise koostöö taustal käib, sellest on raske aru saada.

Kommentaare ei ole: