reede, 24. august 2018

Soome püüab vältida Külma sõda, sama teeb Valgevene

Venemaa president Vladimir Putin kohtus järjest kahe oma suure liitlase ja sõbraga - Soome ja Valgevene presidendiga.

Venemaa läänepoolses osas ongi kaks naabrit, kes Venemaaga hästi läbi saavad - Soome ja Valgevene. Siis on kolm naabrit, kellega ollakse Külmas sõjas - Eesti, Läti ja Leedu. Ning on üks naaber, kellega ollakse päris sõjas - Ukraina.

Ma ei hakka soola haava peale raputama ja arutama, kes sellisest olukorrast võidavad ja kes kaotavad.  Eks see ole näha ka. Samas tasub jälgida Soomet, kes suutis vältida Külma sõda nii nõuka ajal ja kes teeb seda ka nüüd. Maine osas võibolla veidi kaotatakse (ikkagi venelaste sõber), aga kokkuvõttes on Soome iseseisvus sellega olnud vähemalt seni garanteeritud.

Eestis ollakse seisukohal, et sõbralikku läbisaamist Venemaaga olla ei saa. Mis rahva seisukohalt on veider, sest eestlaste-venelaste vahel põhimõttelist konflikti pole. Tagatipuks kannatasid mõlemad rahvad ühe hullunud grusiini tõttu. Ning kaks korda on venelased kinkinud eestlastele iseseisvuse, rääkimata partnerlusest muistse vabadusvõitluse ajal. Suurem osa Venemaa Euroopa-osast on soomeugrilased, ehk eestlaste sugulased nii keele poolest kui ka geneetiliselt. Nii nagu ka soomlased. Kuidas on nii läinud, et soomlased saavad venelastega paremini läbi kui eestlased, on raske öelda. See on suur mõistatus, ausalt öeldes, eriti arvestades, et paljud eestlased räägivad vene keelt, soomlased mitte. Soomlased on venelasi ja Venemaad enda huvides aastakümneid ära kasutanud, eestlased mitte. Miks see nii on, sellest on raske aru saada.



 

1 kommentaar:

Anonüümne ütles ...

Tõesti nii on ja kahju Eestist.