esmaspäev, 22. oktoober 2018

Eesti riigipea võib samahästi olla tädi Maali

Kaja Kallase ilusad unistused, väljavõte Delfi veebist.

Kunagi, kui Valdo Kalm oli turgu valitseva mobiilsideoperaatori EMT juht, siis naljatati, et samahästi võib seda ettevõtet juhtida tädi Maali, sest seal polnud vaja midagi juhtida. Ettevõtte numbrid pani igal aastal paika exceli tabel ning ettevõtte ainus tegevus oli tariifi tõsta ja klientidele arveid välja kirjutada.

Umbes sama on olukord praegu terve Eesti riigiga, kus poliitikad on kõik paika pandud Brüsseli koridorides ja Eesti juhtide ainus ülesanne on lihtsalt korraldustele alluda. Kui Kallas ütles, et praegune valitsus läheb väga vales suunas, siis peaks ta enne mitu korda peeglisse vaatama, sest praegune valitsus viib ellu seda poliitikat, mille valmistas ette Kaja Kallase koduerakonna Reformierakonna valitsus. Praegune valitsus on lihtsalt seda vana asja jätkanud, ainsa erinevusega, et toonaseid hoogsaid plaane on veidi kärbitud, mistõttu on seis parem kui Reformi poolt plaanitu. Kui keegi vales suunas liikus, siis oli see Reformierakond, mis läks lõpuks nii ennast täis ja ülbeks ning omadega nii rappa, et tuli lihtsalt maha võtta. Ja tegelikult õieti tehti, sest erakond on kriisis ja vajaks korralikku puhastust. Kriis on parim puhastaja.

Kui aga uuesti tädi Maali juurde tagasi tulla, siis võib peaminister olla Eestis vabalt ka tädi Maali. Või siis peaminister ja president ühes isikus. Sest Eesti on praegu oma otsustes sama vaba ja sõltumatu nagu kunagi öeldi Mongoolia Vabariigi kohta: nii sõltumatu, et temast ei sõltu midagi. Umbes säärane on ka praegu Eesti. Kus kõik otsused tehakse kusagil kaugel, isegi majanduslikud, otsused pankade tasemel tehakse mujal. Milline on intress või rahapakkumine - need on majanduse alustalad - seda ei otsusta Eestis mitte keegi.

Eesti või eestlaste roll on otsustada, milline mobiilimark või pesupulber poest osta. Kas Samsung või Huawei. Või kas süüa liha või kala. Rohkem Eestil ja eestlastel otsustusõigust pole, olgem ausad. Ja on küsimus, kas seda vaja ongi. Näiteks 1934. ja 1939. aastal oli kohalikel juhtidel Eestis õigus otsustada ja otsused olid sellised, et hoia ja keela. Siiamaani süüakse seda sitta, mis tookord kokku keerati. Võibolla ongi parem, kui otsustatakse mujal, nii nagu kunagi toodi Venemaad juhtima rootslased ja hiljem sakslased ning Briti kuningakoda koosneb tänaseni valdavalt sakslastest. Kuninganna ja tema järglaste ajalooline perenimi on Saxe-Coburg - see vahetati Windsori vastu alles I ilmasõja ajal, kuna kardeti, et rahvas saab asjast aru ja hakkab mässama. See üle-euroopaline kuninglik sakslus tuleb omakorda paljuski asjaolust, et Saksa Habsburgid valitsesid kunagi terve Euroopa üle. See jätkub paljuski tänaseni ja kas seegi väga halb variant on?! Saksa mõisnike aeg 18-19. sajandil oli Eestis kõige viljakam aeg - eestlaste arv mitmekordistus iga 100 aastaga. Viimased 100 aastat, mil sakslased on Eestis eemal olnud, rahvaarv muudkui langeb. Sakslased oskavad majandada ja korraldada, olgu nad natsid, sotsid või merkelid.

Eestlased on olnud ja on jätkuvalt orjad (kes elavad selleks, et töötada) ning pole ju suurt vahet, milline ori parasjagu seda kolooniakest kamandab. Või on?!

4 kommentaari:

http://www.nommeraadio.ee ütles ...

Sobiv on samal teemal kuulata 19. oktoobri Lõunatundi "Harry Raudverega ajaloost kui ebateadusest"


EuroMiki ütles ...

Ainus tingimus, et see Maali peab olema sügavalt euro usku muidu ei ole võimalik läbi viia EUROSTAMIST. :)

Anonüümne ütles ...

Kaja Kallase kohta võiks öelda inglise keeles: creepy. On ta üldse inimene, on tal tundeid? Püsi Rysselis, palun.

Anonüümne ütles ...

vastus pealkirjale: aga nii ongi.
Maali, keda keegi ei ole valinud.