neljapäev, 29. november 2018

Mis pensionisambad? Eesti tegelik probleem on kinnisvara-skämm



Ühesuguse korteri maksumus Valgas ja Tallinnas, Domus Kinnisvara ja KV.ee veebist.

Eestis räägitakse viimasel ajal palju pensionisammastest, eriti teisest sambast ja loetakse-arvutatakse sente. Et mitu eurot keegi rohkem või vähem saab. Laias laastus on teise sambaga seis selline, et sinna koguneb keskmise palgaga kusagil 1000 eurot aastas ehk siis 30-aastase tööstaaži puhul kusagil 30 000 eurot. Kui sinna veel midagi peale koguneb (positiivse stsenaariumi korral), siis tuleb 50 000 kokku. Ja sealt hakatakse siis raha jupikaupa pärast välja jagama, nii 100 euro kaupa kuus. Või midagi säärast.

Aga üldse ei räägita sellest, et kõigi silme all käib kinnisvaras ühelt poolt tohutu teenimine ja teiselt poolt kiire vaesumine, mille kõrval kahvatuvad igasugused fondid. Aga otsustage ise: veel 20-25 aastat tagasi sai ühesuguse koguse EVP-de eest erastada omale nõuka ajast tasuta kätte tulnud korteri nii Valgas kui Tallinnas. Täna on seis selline, et Valga korteri hind on suurusjärgus 10 000 eurot, Tallinnas 100 000 eurot. Vahe on kümnekordne! Mis tähendab, et Valgas pole selle korteri hind praktiliselt üldse tõusnud, aga Tallinnas kerkinud nii, et selle kõrval kahvatuvad igasugused pensionifondid. Nii et mis pensionifondidest me siin räägime, eksole?! Tallinnas niisama kätte tulnud korteri saab pensionile minnes maha müüa ja soetada samaväärse Vahemere ääres ning elada mugavalt seal elu lõpuni, kuna toit ja muu elamine on Vahemere ääres poole odavam.

Valga inimesel aga pole mõtet millestki säärasest unistadagi, tema korteri tagatisel ei saa isegi pangast laenu. Mitte midagi ei saa Valga inimene, tema tulevik on Eestis näljapajukil hakkama saada.

Ja mis pensionifondidest me sellises olukorras räägime eksole?! Ja siis meelitatakse noori maale elama ning seal lapsi tegema. Täielik ajuvabadus ju!

Kommentaare ei ole: