pühapäev, 30. detsember 2018

Eestis peaks Jõulutunnel kestma vähemalt pool aastat


Sarnaselt muu ingliskeelse ja -meelse maailmaga kestab Eestis jõulutunnel 3 päeva. Ehk siis kolm päeva on inimesed lahked ja annetavad abivajajatele.

Ent tegelikkuses peaks Eestis kestma see aeg vähemalt pool aastat. Nimelt, ingliskeelses kultuuriruumis on jõulude ajal annetamine seotud asjaoluga, et jõulude aeg on Londonis kõige külmem aeg, kus inimesed vajavad reaalselt abi. Lumi tuleb seal maha jõulude ajal. Eeskujuks on Dickensi ainetel Christmas Carol.

Ent Eesti asub märksa põhja pool ja Eestis on lumi maas ligi pool aastat, oktoobri keskpaigast aprilli keskpaigani. Ehk siis: Jõulutunnel peaks Eestis kestma vähemalt poolt aastat.

Mujal Põhja-Euroopas, näiteks Soomes see nii ongi, kus Jõulutunnel kestab aasta läbi, ehk siis abivajajad saavad toetust aasta läbi. Soome aastaringne Jõulutunnel algas peale sõda 1940ndate aastate lõpus ja kestab seniajani. Nii on see ka Rootsis, Norras, Taanis ja mujal. Ainus erand on Eesti, mis asub samal laiuskraadil, aga kus abi antakse hädalistele ainult näpuotsaga kolmel päeval aastal. Nagu Londonis. Sellestki on abi, aga on selge, et see pole piisav.

Siit ettepanek ja soovitus: Eestis peaks Jõulutunnel, kas siis televisiooni kaudu või muul moel kestma vähemalt pool aastat. Sest periood, mil inimesed hädasti abi vajavad kestab pool aastat. Parem oleks muidugi aastaringne Jõulutunnel, nagu see on korraldatud Soomes, Rootsis, Norras, Taanis ja Islandil. Ilma abita ei ela paljud inimesed lihtsalt külma aega üle. Põhjamaades on aastaringset abi laiendatud ka erivajadustega inimestele, mida Eestis samuti pole.

Kommentaare ei ole: