pühapäev, 9. detsember 2018

Starship pole sugugi ainus



Eestis tegeletakse juba-ei-tea-mitmendat-aastat pakirobotite arendamisega, mis ei taha ega taha valmis saada, samas kui maailm liigub kiiresti edasi ja näiteks Barcelonas on juba toimiv lahendus Eliport, mille on ka konkreetne ärimudel ja otstarve.

Eestlaste probleem näib olevat see, et mõeldakse välja huvitav asi, aga ei suudeta sellele rakendust leida. Mis ilmselt tuleneb Eesti eripärast, et raha jagatakse lihtsalt huvitavatele projektidele, millel aga tegelik otstarve puudub. Seda „haigust” põeb ka näiteks TransferWise, mis on jäänud pidama ülekannete juurde, kuigi oleks võinud mõelda laiemalt ja arendada välja veebipõhise panga.

Nutikad lillepotid Klick & Grow jäid toppama maitsetaimede juurde, samas kui elu on edasi läinud ja tänapäeval saaks seda edukalt siduda (ravi)kanepi kasvatamisega.

Rääkimata koristustalgute tarkvarast, mis jäi suitsupakkide ja tühjade pudelite juurde, samas kui sellesama süsteemiga saaks lahendada praeguse aja põletavaima häda, maailmamerede reostamise probleemi.

Kõik need asjad meenutavad kasside ja koerte facebooki, mis sai samuti Eesti riigi (loe: maksumaksja) käest hulga raha, aga mis lõpuks mitte kuhugi ei jõudnud.

Mis viga? Kas eestlased ei taha või ei oska näha ja mõelda laiemalt? Meenutab natuke nõuka aega, kus kolhooside juures ja tehastes mõeldi samuti välja mingeid mõttetusi, kulutati palju aega ja raha, aga mis kuhugi ei jõudnud ega kõlvanud.

Kas Eestis on üldse mõni enda tehnoloogiline uuendus, peale riiklike e-allkirja ja e-maksuameti, millel oleks otstarve ja mis tegelikult ka töötaks?

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kardan, et algpõhjus on, nagu sellest juba palju räägitud, haridussüsteemis. Oluline on õppida pähe suur hulk teoreetilist materjali ja fakte, mitte ise midagi luua. Vennatütar näiteks kurdab, et ei julge kirjanduse tunnis enam midagi rääkida, sest õpetaja ütleb, et vennatütar saab raamatutest valesti aru. Ta on olnud väga suure lugemusega juba 4-5 vanusest alates ja teksti mõistmisega raskusi pole, aga õpetaja sõnul mõtleb teistest liiga erinevalt. Vajalik õppida selgeks mingi kindel viis, kuidas raamatust aru saada ja selle viisi ütleb ette õpetaja. Mina ei mõista, kuidas on võimalik raamatutest valesti aru saada, igaüks tõlgendabki lugu erinevalt, vastavalt oma elukogemustele ja fantaasiale. Kunstiõpetuses peavad kõik joonistama hea hinde saamiseks ühesuguse pildi jne. Ega leiutisi ei tule, kui loomingulisus juba varases nooruses maha surutakse.

Anonüümne ütles ...

Kasside ja koerte facebookist sai ju Pipedrive, Ehitasid ju Telia torni kõrvale just oma torni. Ehk tegelikult oli riigi poolt antud raha sellele koera ja kassi projektile 100% asja ette läinud papp. Olgugi, et see projekt ei õnnestunud siis pea terve tiim läks sealt edasi Pipedrive arendama ja see tõi edu. Ehk riik investeeris kogemata hoopis inimestesse ja tänaseks on see investeering kuhjaga tagasi (maksude näol) toonud. Muidugi võib ka teistpidi võtta...