neljapäev, 10. jaanuar 2019

Edgar ja igav? Irja analüüs



Eilse Edgari saate järelkajasid on naljakas ja mõneti kurb lugeda. Endine ajakirjanik Kalle Muuli ütleb, et Edgar on „igav ja paranoiline, tema aeg on läbi.”

Seda, et Edgari aeg on läbi, on kuulutatud nii pikka aega, et see lause on muutunud juba omamoodi refrääniks. Seda öeldi juba siis, kui Edgar oli veel pukis ning võrdlemisi hea tervise juures, sest olgem ausad - Edgari tervis on jukerdanud enam-vähem kogu aeg. Peaasjalikult selle pärast, et talle ei meeldi tervislikult süüa. Aga selliseid poliitikuid, kel tervis vahel jukerdab, on ju maailmas palju. Kel süda haige, kel vererõhk kõrge, kel suhkruhaigus, kel joomatõbi. Võtame või Junckeri. Või Tarandi. Minu meelest näeb Tarand viimasel ajal näost kõvasti plassim välja kui Savisaar. Ja tal on samuti juuksed halliks läinud. Kas tema aeg on selle pärast läbi? Isegi Laar on veel rivis nagu vahva sõdur Švejk, kirjutab raamatuid ja avaldab arvamusi, mis sest, et on insuldi läbi põdenud. Poliitiku puhul ongi kõige tähtsam see, et ta suudaks mõelda ja selgelt oma arvamusi avaldada. Savisaare viimaseid Facebooki sähvatusi lugedes ses kahtlust pole, et ta seda veel väga hästi suudab.

Nii et ma ei saa aru kihust teda maha kanda. Kui inimene tuli nii raskest seisust välja ja suudab ikka veel vaimukas olla, siis on see supersaavutus ning me võiks teda hoida ja hinnata.

Igav ja paranoiline? No igav on viimane asi, mida saab Edgari kohta öelda. Ühest igavast inimesest ei viitsiks ajakirjandus iial nii palju artikleid kirjutada. Ühe igava inimese sõnad ja tegemised ei huvita mitte kedagi. Kui Savisaar oleks igav, oleks me ta juba ammu unustanud.

Paranoiline? Vahel võib Edgar tõesti kahtlustav olla, aga nii palju kui ma olen tähele pannud, on praktiliselt kõik poliitikud kahtlustavad. Ehk siis paranoilised. Paranoia on poliitika osa, sest kui sa tukkuma jääd, siis tõmmatakse sul kohe tool istumise alt ära. Kes seda vältida soovib, peab olema valvel. Ja paratamatult natuke paranoiline. Parem karta kui kaheteda. Edgaril näiteks oli põhjust valvel olla, sest talle tegid kambaka ta enda õpilased.

Igati vahva oleks, kui Edgar poliitikasse tagasi tuleks. Ta on veel noor mees, vara veel kodus jalga kõlgutada ;) Nüüd on kriminaalmenetlus ka kaelast ära ja kõik võimalused poliitikas ilma teha olemas. Jään põnevusega ootama.

Pildil entusiastlik Edgar oma vanas kabinetis Toom-Rüütli tänaval.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Savisaar on persses omadega.

Irja ütles ...

Jätke nüüd :D Ta on veel noor mees, parimas eas!

Anonüümne ütles ...

kas te seda lugesite https://mallukas.com/2019/01/06/kohe-kui-laste-korvalt-valja-saab-siis-torman-svingerdama/ kes eesti kuulsustest ja vippidest võiks swingerdajad olla?

Isevaatleja ütles ...

Pole sel Savisaarel vaimses mõttes häda midagi.
Edgar on peale eliiti paljastavate kirjutisi maha tambitud, mitte ise ära vajunud.
Tema vastu esitatud süüdistused on ülespuhutud, samal ajal kui suured korruptandid ja riigi ressursside mahamüüjad on puutumatud.

Eestis nõrgematest ja vanematest ei hoolita. Mujal see nii ei ole.
Näiteks GB-s või Jaapanis on ladvik meie mõistes vanurid. Ka valitsusliikmed on elukogenud.

Irja ütles ...

Lugesin, kergelt kreisi tundus :D

Anonüümne ütles ...

Irja, mismoodi Sa kujutaksid ette, kuidas saaks Edgar üldse tipp-poliitikasse tagasi tulla? Okei, see, et ta löödi oma erakonna eesotsast minema, pole veer määrava tähtsusega. Suurimaks takistuseks minu arvates ikka see, et Edgar põrus viimastel valimistel totalselt. Kukkuda 40000 häälelt ca 3700-le on niivõrd tugev prohmakas. Pean Sinust, Irja, lugu, oled kogu aeg jätnud lahtise mõistusega inimese mulje. Seega oleks huvitav Sinu arvamust teada, et mis šansid oleks Edgaril poliitikasse comebacki teha. Sa oled temaga kokku puutunud ju ka. Palun anna teada, huvitav oleks lugeda sinu seisukohta:)

Anonüümne ütles ...

Nii haige ja ilma mäluta, et ei suuda kohtus olla, aga poliitikasse sobiks väga hästi? Ja see ka ei loe, et suure korruptsioonikahtlusega kohtu all?