laupäev, 12. jaanuar 2019

Kuum! ERR allus Soome ärika survele ja eemaldas Keskerakonnale varju heitvad tekstid



Soome ettevõtja, Keskerakonnaga seotud ärimees Arto Autio on ERRi ja ERRi saate Pealtnägija ajakirjanikud Mihkel Kärmase ja Anna Pihli kohtusse kaevanud, vahendab Eestinen Soome Yle uudist. Autio, investeerimisfirma Brave Capital ja sellega seotud isikud süüdistavad ERRi ja selle ajakirjanikke valeinfo levitamises ning kahju tekitamises. Kohtuasi puudutab Eesti Televisioonis novembris eetris olnud saateid, milles on juttu Autio äritegevusest, teda puudutavast kuriteokahtlusest ja tema seotusest Soome Keskerakonnaga seotud Noorsoofondiga. Soome politsei nimelt kahtlustab, et Autio aitas kaasa Noorsoofondi endiste juhtide altkäemaksuasjale ja sellega seotud majanduskuritegudele. Soome ajakirjanik Jarno Liski sai teema uurimise eest uuriva ajakirjanduse preemia.

Eesti kohus lasi aga nüüd oma määrusega vaidlusalused lood eemaldada, mida rahvusringhääling on juba ka kuulekalt teinud. Ühtlasi keelas kohus keelas rahvusringhäälingul igasuguse Autio kriminaaluurimist puudutava info avaldamise.

Huvitav, et Eesti ajakirjanduses ei ole seda teemat üldse kajastatud. Küll on Pealtnägija ajakirjanik Mihkel Kärmas kommenteerinud teemat Soome Ylele. 

Noh, igatahes on tekst, mille kohus ERRil eemaldada käskis, ilusti üleval siinsamas Kohvikus ning meil pole mingit kavatsust seda eemaldada :) Leiate selle meie lugude top'ist, pealkirjaga: „Kuum! Kohvik avaldab teksti, mille Keskerakond salastada käskis!” Klikake aga peale ja lugege.

Mihkel Kärmas avaldas veel Ylele hämmastust selle üle, et Eesti kohus keelas ERRil ära ka Autio kriminaaluurimise kajastamise. Minu meelest on see samuti uskumatu, sest Soome ajakirjandus kajastab teemat kogu aeg. Ma saan aru, et kohus on nüüd Keskerakonna talla all, aga mingit piiri võiks talla lakkumises ikkagi pidada. Õigusriiki ja selle põhimõtteid ei maksa nüüd täielikult ka jalge alla tallata.

Pildil Ekspressi artikkel ERRi kohtusse andnud Soome ärimehest Arto Autiost. 

Kommentaare ei ole: