laupäev, 9. veebruar 2019

Ajakirjandus on surnud

USA presidendi Twitteri konto avakülg.

Seda pole tahtnud keegi välja öelda, aga ma ütlen: ajakirjandus on surnud. Jah, surnud. See, mida praegu ajakirjandusena esitletakse on hale vari, parimal juhul surnud kassi põrge.

Miks? Selgitan.

Kõigepealt on ajakirjandus kaasaja tähenduses olnud alati seotud poliitikaga. Ajakirjandus, või ajakirjanikud on paika pannud presidente ja muid juhte, ning neid maha võtnud. Sellest tulevad terminid neljas võim, ühiskonna valvekoer jne.

Tänaseks on see kõik kadunud. Maailma kõige edumeelsemas riigis USA-s, kust kõik trendid alguse saavad, ei tähenda ajakirjandus enam midagi. Viimane ajakirjanduse poolt paika pandud president oli Barack Obama. Tänane president Donald Trump oli ajakirjanduse poolt kõige vihatum kandidaat, seda üle terve maailma, ometi sai temast maailma kõige mõjuvõimsama riigi juht. Juba see fakt näitab, et ajakirjandus on surnud, temast ei sõltu enam midagi. Trumpist tegi presidendi sotsiaalmeedia, mitte ajakirjandus. Nagu öeldud, ajakirjandus oli Trumpi vastu, üle terve maailma, sellele vaatamata valisid ameeriklased presidendiks Trumpi.

Sama on kordumas kõikjal üle maailma, kaasa arvatud Eestis. Määrab see, kuidas sa oled esil sotsiaalmeedias, mitte ajakirjanduses. Hea näide on EKRE, mis on tõusnud praktiliselt nullist 20-protsendilise toetuseni, kuigi meedia on EKRE-t kogu aeg peksnud. Aga EKRE trump on sotsiaalmeedia. Mida rohkem ajakirjandus EKRE-t peksab, seda populaarsem see erakond on. Uskumatu, aga tõsi!

Isegi sotsid, SDE on läinud üle sotsiaalmeediale. Reklaamikampaania on üle kandunud sotsiaalmeediasse, seda teevad kõik erakonnad, kõige rohkem sotsid.

Eesti suurim, mõjukaim ja sõltumatum väljaanne pole enam tükk aega Postimees ega Ekspress, vaid Facebook. Samuti on Facebookil Eestis kõige rohkem lugejaid, ligi 600 000 ja seal liigub kõige rohkem infot, enamus otse allikast, ilma vahendajata. Ajakirjandust kui sellist pole enam vaja ja inimesed on sellest aru saanud. Ajakirjandusele on jäänud vaid surmakuulutuste avaldamise roll, kui aus olla. Inimesed on harjunud surmakuulutisi lehest lugema. Muud rolli ajakirjandusel pole. Isegi kõik muud kuulutused peale surmakuulutuste on ammu veebis, põhiliselt Facebookis. Sisuliselt on ajakirjandus kui selline surnud.

Alguse juurde tagasi tulles, siis on ajakirjandus olnud kogu aeg see, kes paneb paika presidente ja võtab neid maha. USA kui ajakirjanduse lipulaeva tähtsaim sündmus oli see, kui võeti maha president Richard Nixon, Washington Postis avaldatud kirjutistega seoses, nn Watergate'i afäär. Täna avaldab Washington Post ühe paljastuse teise järel, sadu Watergate'i afääre Trumpi kohta, aga see ei lähe kellelegi korda. Sest Trump suhtleb inimestega otse sotsiaalmeedia kaudu. Ta ütleb ajakiranduse kohta „fake news” - valeuudised - ja inimesed usuvad seda. Trumpil on ainuüksi Twitteris ligi 60 miljonit jälgijat. Tal pole enam mingit ajakirjandust vaja, seetõttu ta saadab ajakirjanikke järjest pikalt, irvitab nende üle. Mida rohkem irvitab, seda suurem on tema toetus. Ajakirjandusest on saanud USA-s täielik naljanumber, üleüldine naerualune.

Ja see, mu sõbrad, on alles algus, pange tähele!

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Inno, missugune on Sinu arvamus ja sisetunne 2020.a. USA valimiste kohta? Mina isiklikult ei näe võimalust, et Trump võib võita. Sest rahvastikuprotsessid on tema kahjuks - kasvab latiinode osakaal, kes valdavalt hääletavad just demokraatide poolt. Floridas, kus Trump viimati napilt võitis, on ju üldine trend latiinode osakaalu suurenemiseks. Olen Trumpi poolt, aga kahjuks realistlikult hinnates polet a väljavaated head.

Inno ütles ...

Aga kes on see demokraatide kandidaat? Enamus latiinosid toetab Trumpi, kuna nad ei taha, et latiinosid juurde tuleb.

Anonüümne ütles ...

Ajakirjanduse teine tulemine on THI ja Siimu-onu.
Vaja vaid õigel sjal ümber lõigatud saada ...

Anonüümne ütles ...

Tore. Naljatledes võime nöökida, et Inno & Irja või Objektiivi toimetuste elu-olu oleks kordades mugavam ja "edukam" kui nad vorbiksid peavoolumeedias neid lugusid
mida globaalne liberaalne trend ette näeb. Aga näe, teiesugustes on see miski, iseotsiv kirg mis ei lepi silmaklappide kandmist ja liberalismiideede korrutamast.
Kui te arvate, et Eestis internet ja blogimine on jäetud lubatuks siis eksite kõik.
Juba ammu on Facebook,Google ,Twitter ja teised gigandid võtnud suuna peavoolu kursi väärtuste kaitsele ja kõik teised seisukohad satuvad rünnaku alla.Olge valmis.
Vaadake kasvõi FacktChecki tulek meie peavoolumeediasse, kus üleilmsed globalistlikud MTÜ-d võtavad internetis kontrolli üle. Need üleilmsete MTÜ-de toetuste saajateks ka meie tagasihoidlik Eesti Väitlusselts oma 4 liikmelise töötajaga kontoriga Telliskivi loomelinnakus. Nende toetajateks on valitsusasutused, Avatud Eesti Fond, Hasartmängu nõukogu, Kodanikuühiskonna sihtkapital jne. Ma usun, et ma olen juba piisavalt teie tuju ära rikkunud. Neil on taga selline raha, mille dollaripakiga pihta saades võiks vigaseks jääda. Ja ega see MTÜ pole ainuke Eestis, ning helge rahastus Brüsselist on tagatud, kui sa väidad et sinu missiooniks on ausus, koostöömeel, solidaarsus, mitmekesisus. Kas on keegi, kes neid väärtusi ei jagaks? Ning kõik te kehvikud võite minna vaadata, millised ilusad autod on pargitud ümber Telliskivi, ning mõelda milliseid liisinguid veel need inimesed maksma peavad. Tsiteerin: sellised MTÜ-d tunnevad muret sotsiaalmeedias ja kommentaariumites leviva kuulujuttude ja valeväidete üle.
Mis võivad saada ohuks meie demokraatiale ! Kas ei ole hirmus! Nad ju otsivad tikutulega taga vene mõjutus tegevust ja kindlasti ka seda leiavad. Globalistlik
faktikontroll tahab ju meid kõige kurja eest kaitsta. Rohkem kui 2 aastat on meedia tagunud USA valimiste mõjutamist venepoolse mõjutamise ja Trumpi meeskonna seotust vene mõjuga, aga ühtegi fakti pole esitatud. Ka eriprokurör Müller hoiab seda kisa tootmist üleval, fakte aga pole. Ja me peame seda kisa uskuma. Uskuma globaliste, sest nemad väitsid et Iraagis oli massihävitus relvad, et Liibüa juht oli paha, et 9/11 hooned võttis maha põlevad lennukid jne. Ühesõnaga naeruväärne.
Globalistide tõed püsivad ju ainult hommikust õhtuni meile korrutamises - ja meedia inimesed, kes sellistes TV ja raadiotes töötavad on ju tegelt pimedad puudlid. Edu :)

Anonüümne ütles ...

Sõites Iirimaa rongis siis peale igat peatust jalutas rongis ringi pileti müüja ,karjudes :"Tickets .tickets ...!"Täna jääb mulje ,et riigikogu saalis jalutab samasugune, kõhule venitatud kastiga mehike kes karjub:" Reitingud ,reitingud!". Ja vastavalt sellele saab ajakirjandus tabelisse seada uued erakondade reitingud millel ei ole reaalsusega mingit pistmist küll aga häälte võltsimisega.