esmaspäev, 25. november 2019

Paistab, et Helmel on siiski tõsi taga...

Väljavõte Päevalehe veebist.

Ega keegi juhtkonnast ametlikult plaani B ei tunnista, aga kes rahvusvahelisi (ja ka selliseid kohalikke) uudiseid jälgivad, eks ikka üht-teist märkavad.

Trump möllab praegu USA-s nagu kunagi Gorbatšov möllas NLiidus. Põhjus on sama: vaja on muutuseid, et stagnatsioonist väljuda. Nii nagu Gorbatšov lammutas Berliini müüri (ja sellega terve nn Idabloki), tahab Trump minna ajalukku sellega, et lammutab teise tolleaegse jäänuki - Läänebloki ehk NATO. USA-le tuleb see kindlasti kasuks, ülejäänud maailmale nii ja naa.

Eesti on väga NATO-s kinni, aga tegelikkuses oleksid palju kasulikumad otsekontaktid ja tihedam koostöö Soome, Rootsi, Läti, Leedu ja Poolaga. Rootsi luurelennukid nagunii katavad juba Läänemere piirkonda partemini kui NATO omad. Ja asi see siis Balti riikidel kamba peale mõni Saab Gripen osta, või mis? Rootslased teeks kindlasti soodushinna.

NATO kadumine ei tähenda, loomulikult, et Eestis ei võiks olla julgestuseks mõni USA või Inglise väeosa. Samas hoiab see eemal Lõuna-Euroopa vähemotiveeritud seiklejad, kes kogemata ühe tiibraketi Eestis kuhugi sohu kukutasid (hea, et mitte näiteks Tallinna kesklinna). Nagunii sealt reaalse sõjaohu korral kedagi Eestile appi ei tuleks. Nad lihtsalt ei jõuaks kohale :)

Kommentaare ei ole: