teisipäev, 13. aprill 2021

MEELE AVALDAMISEST NÕUKAAJAL JA PRAEGU EHK KUIDAS KÄITUS MIILITS JA KUIDAS KÄITUB POLITSEI

Küsisin Innolt, et kas öölaulupeolised ka oma üritusi registreerisid, ta oli nimelt üks lauljatest.

Inno rääkis, et parajasti toimusid Vanalinna päevad ja Tallinna 7. keskkooli koor, mille liige oli ka Inno, esines seal. „Mingil ajal lõppes asi Raekoja platsil ära ja mõtlesime, mida edasi teha,” ütles Inno. „Siis jalutasime Lauluväljakule. Tee peal liitus meiega veel inimesi. Läksime laulukaare alla laulma, põhiliselt keelatud laule.” 

Küsimuse peale, kas nad oma ürituse ka registreerisid, ütles Inno: „Selle peale ausalt öeldes isegi ei tulnud. Aga meelde jäi see, et kongiga džiibid sõitsid närviliselt Lauluväljaku kõrval mäest üles ja alla. Meil oli kogu aeg tunne, et meid viiakse kohe ära. Aga nad ei reageerinud millegipärast.” Erinevalt Eesti politseist!

Veel meenutas Inno, et enne öölaulupidusid võttis miilits ta isegi korra nö rajalt maha. See oli 1988. aasta maipühade ajal, 1. mai paraad. 

Nad tegid koolivendadega alternatiivsed loosungid nagu „Elagu peremehetunne!” , „Kaitske Eestimaa loodust” jne. Rullisid need enne tribüüni telekaamerate ees lahti ja marssisid nendega läbi.
Seepeale tulid erariietes miilitsad nende juurde ja võtsid neilt need loosungid ära. Ja küsitlesid neid. Trumm ja kitarr võeti ka ära. Aga jaoskonda ei viidud!

92. aastal oli aga - siis juba - politsei - palju jõhkram. Inno seisis koos kursakaaslastega Tartu ülikooli juures Jakobi tänaval stipi maja kõrval, käes plakatid, et makske stipendiumid välja. Samal ajal oli Tartus Rootsi kunni visiit. Politsei tuli nende juurde ja võttis plakatid ära. Inno võeti kinni ja pandi politseiautosse. Politseiautos oli Jaan Toots, kellest Inno siis veel midagi ei teadnud. „Ta oli siis mingi tähtis kärbes,” seletas Inno. 

Järgnes küsitlemine, et miks nad seal seisid ja miks nad meelt avaldavad. Aga jaokonda - jälle! - ei viidud. Kuigi Inno pidi Tootsile ligemale tund aega aru andma :D 

Tuleb välja, et Eesti politsei on praegu kõige jõhkram, sest tarib inimesed jaoskonda. Siseruumi, kuigi praegu peaks just siseruumides toimuvaid koosolekuid vähendama!

Peaasi, et keegi kuskil meelt ei avaldaks! :D 

Kommentaare ei ole: