pühapäev, 13. jaanuar 2008

Kas Savisaare isa oli Egon Rannet?


Egon Rannet ja Edgar Savisaar, kujutised Eesti kirjanduse biograafilisest leksikonist (Tallinn, 1975) ja Vikipeediast.

Tuli selline vihje. Kas tõesti isa ja poeg?

Rannet oli Vikipeedia andmetel nooruses miilits ja töötas prokuratuuris aastatel 1944-1947. Oli samuti end ise üles töötanud. Elas aastatel 1911-1983. 1950. aastal, kui Edgar sündis, oli niisiis 39. aastane. Loomingulist tegevust alustas Rannet 1950ndatel aastatel.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ranneti kohta leiab inffi ilmselt ainult vanematest paberväljaannetest, vaevalt keegi mäletab peast ta elulugu.

On aga täiesti võimalik, et peale 47. aastat oli ta kui kommunist suunatud sinnakanti tööle nt masina-traktorijaama direktoriks (nagu Kustas Lokk Kivides ja leivas), mingiks kolhoosiesimeheks (49.) või külvivolinikuks.

Anonüümne ütles ...

Vaatasin "Eesti kirjarahva leksikonist" järele. Rannet oli vabakutseline kirjanik alates 1947-st aastast. 1940ndate lõpul-1950ndate algul kirjutas ta rohkem olukirjeldisi kui näidendeid. Küllalt tõenäoliselt võis olukirjelduste kirjutamisega seoses ka Põlvamaal viibida.

Anonüümne ütles ...

Enno Tammer on seda teemat uurinud ja kirjutanud sellest muuhulgas ka raamatus "Mälu võim" (2003). Elmar Savisaar arreteeriti 8. augustil 1949. Maria Savisaar võeti vahi alla aga alles 13. septembril 1949. Nii et ...

Inno ütles ...

Rannet võis ka vanglas ainest koguda. Tal ju kõik varasemast tuttavad miilitsad ja prokurörid. Öeldi, et tuli üks huvitav naine, hobusevaras. Ja siis ...

Vabalt võis olla, et Rannet tahtis naist aidata. Koos leiti selleks võimalus. Käivitus operatsioon "Laps".

Edgar pidi eostatama kuskil augusti lõpus-septembri algul 1949. Aga ta võis ka paar nädalat enne tähtaega sündida, ikkagi vanglas, stressiolukorras, lapsed kipuvad siis enneaegsena sündima. Ja haiged kopsud viitavad ka sellele, et ta oli väetike. Ehk ta võidi eostada ka kuskil septembri keskel.

Inno ütles ...

Edgari traagika võibki olla see, et ta ei saanud koos oma päris isaga üles kasvada. Ta oli nagu võõrkeha kogu aeg. Ja siiamaani peab end selleks.

Anonüümne ütles ...

See on hea! Kuidas seal üllitises "Kivid ja hleb" oligi - Tee naisele laps taha, siis elu aeg oma! Pildi järgi võiks arvata, et Rannet taat on asjal kallal käinu! Vaja võtta DNA proov - igatahes!

Anonüümne ütles ...

Mitte ainult Tammer, Tartu Ülikoolis on seda uurinud teisedki ajalootudengid. Aga uurida palju ei ole, kuna ei ole teada täpselt milline vangivalvur Edgari isa on. Samas üks on raudkindel - sel ajal kui toimus võimalik eostamine ükski Eesti nimega meesterahvas vangla territooriumil ei viibinud.