laupäev, 29. november 2008

Tee ise martsipani!

Poes müüdav martsipan on väga sitt, eriti Eestis. Palju parem on see martsipani sünnilinnas Lüübekis, aga sinna on raske sõita. Eestisse seda head asja ei tooda ka. Lihtsam on teha seda kodus.

Ja kui arvestada, et kunagi Lüübekis hakati seda umbes 600 aastat tagasi tegema mingi näljahäda ajal laojääkidest, siis võib arvata, et need komponendid olid algselt pähklid, mandlid siis, ja mesi. Sest mett veeti Eestist Saksamaale ja Lüübek oli tähtis Hansaliidu logistikakeskus. Ma ei tea, kas suhkrut üldse toona kasutati. Nüüd on hakatud martsipani küll suhkruga tegema.

Igal juhul proovisin ma ära. Jahvatasin kohviveskis (kõige parem on see tavaline, nagu vanasti vene ajal) mandlid peeneks, või kel on kinnise purgiga saumikser, need võivad ka seal pähklid peeneks hekseldada. Lahtises purgis lendavad tükid laiali. Ja siis segada meega. Ja tulemus on NÄMM! Nii nämm, et hulluks ajab. Ma pole juba ammu midagi nii head saanud. Ma kujutan ette, kuidas see lastele meeldib. Ma ise küll ei saanud seda massi nii paksuks, et sellest saaks kujukesi voolida, aga kui see mass seisma jätta, siis läheb ta kõvemaks, nagu mesi kivistub seistes ise ära. Ja hästi tervislik ka, tundub.

Ma kujutan ette, et kõlbavad ka muud pähklid, näiteks maapähkel, mis on mitu korda odavam. Või tavaline sarapuupähkel, mis on poes küll kah kallis. Pole proovinud. Mandli kilo on poes 195 krooni, lahtiselt. Aga juba poolest kilost jätkub terveks suureks hulgaks martsipaniks. Ma panin mee ja pähklijahu enam-vähem pooleks.

11 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Meega?
Ise tean sellist baasretsepti:
1. Koori ja kuivata mandlid, peenesta nad võimalikult peeneks.
2. Pressi mandlimass uhmris koos munavalgega ühetaoliseks pudruks. Lisa vähehaaval tuhksuhkur.
3. Klopi segu ühetasaseks ja vetruvaks.
4. Vormi segust midagi

..sinna juurde siis oma maitse järgi aineid

Mesi ja pähklid on aga teadagi vaese mehe viagra.

Anonüümne ütles ...

Maapähekel on vist ikka selline hädavariant, sellest see Eesti poemartsipangi tehtud, seepärast ka maitse selline, nagu ta on. Ôige martsipan käib ikka mandlitest. Täitsa naljakas, aga ma just lôpetasin ise praegu lapsega martsipanist kujukeste voolimise :)

Anonüümne ütles ...

Aga kus on pildid Kadiga?

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Eestis vähemasti tehti või tehakse martsipani kujukesi aga iirimaal müüdakse martsipani võipakkides...

Anonüümne ütles ...

Talna kaubamajas Maa-nimelises ökotoodete poes on Lüübeki martsipan täitsa olemas.

Anonüümne ütles ...

sellised siis: http://www.tervisekontor.ee/ecofood/maiustused/maiustused/martsipan

Anonüümne ütles ...

Kuidas siis Inksu eile Teletaibus meeldis?

Inno ütles ...

Polnud mahti vaadata.

Arvamusliider ütles ...

Mis täpsemalt sellisest martsipanist tervisliku toidu teeb?:)

Anonüümne ütles ...

Tee või ise!
Mulle ka meeldib martsipan aga pole vaevunud siiani selle kohta rohkem uurima kui millised poed seda müüvad ja siis oma sammud tihedamini sinnapoole seadnud. Igatahes proovin mõlemad antud retseptid kunagi ka ise ära.

Edmund ütles ...

Meemartsipani müüakse Via Naturale poes Tartus.