pühapäev, 29. märts 2009

Lennart Meri oligi ikkagi nõukogude luureagent


Väljavõte Delfi veebist.

Nagu kirjutab Delfi, viidates Tarmo Vahteri viimasele raamatule Lennart Meri kohta, on Stasi arhiivides hulgaliselt ka Merit puudutavaid materjale. Vahemärkusena olgu öeldud, et erinevalt Eesti arhiividest on sotsialismiaegsed Saksa arhiivid uurijatele avatud, niipalju siis vabast ühiskonnast Eestis. Ja põhjust pole vaja kaugelt otsida: endised juhtivad kommarid nagu Andrus Ansip on ka praegu võimul ja nemad ei taha, et rahvas saaks lugeda nende kohta valgustkartvaid materjale. Sisuliselt on Andrus Ansip lasknud oma mineviku salastada. Eesti ühiskond liigub üha suurema salastatuse suunas, samas kui Ida-Saksa arhiivid avati juba 1990ndate algul ja on avatud tänaseni.

Ja kuigi Lennart Meri vanem poeg Mart nimetab Vahteri tööd bulvarikirjanduseks, tuleb välja, et Meri oli sage külaline Saksamaal (nii ida kui lääne pool), kus tal siis oli raha, et broneerida omale hotelle ja sõita autoga ringi (kes nõuka ajal elanud, need teavad, et selline asi oli võimalik ainult VÄGA usaldusväärsetele tegelastele, ja pealegi iga täie mõistusega inimene oleks tollal hoobilt Läände putkanud). Ja kus teda kutsuti agendinimega 'Kern'. Nõukogude luure tundis Merit nimekuju 'Nikolajev' järgi.

Nii et mida aeg edasi, seda enam saab selgeks, kui vähe me tegelikult Merist teame. Teada on vaid see, et ta reisis nõuka ajal (mil juba üks välisreis elu jooksul oli suur õnnestumine) uskumatult palju välismaal ringi, eriti lääneriikides: Saksamaal, USAs, Rootsis. Ta oli 'rahvusvaheline mees' juba nõuka ajal, kui enamik siinseid inimesi sitsis raudse eesriide taga. See oli aeg, kus inimesi lasti heal juhul ainult sugulasi külastama, ja sedagi üksi, ilma pereliikmeteta. Meri reisis, nagu nüüd selgub, koos pojaga, ja mingitest sugulastest pole juttu olnud. Teada on, et ta oli tähtis VEKSA (Välis-eestlastega Kultuurisidemete Arendamise) ühingu tegelane. VEKSA eesmärk oli hankida välis-eestlaste käest infot, panna välis-eestlasi propageerima Nõukogude Liitu. Enamik VEKSA tegelasi olid KGBga tihedalt seotud, täitsid KGB tellimusi. Kas Meri oli ainult Nõukogude luure agent? Või topeltagent? Miks Stasi tema tegevust jälgis? Eks see kunagi selgub.

7 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Kõige lollim lause selles kirjutises on see ..."iga täie mõistusega inimene oleks Läände putkanud". Ida-Saksamaalt!!!! 70ndatel!!!! Kui mul käisid u samal ajal Ida-Saksamaalt külalised, siis nemad väitsid, et neil oleks kergem soovi korral Läände putkata N. Liidu ehk täpsemalt Karjala kaudu kui oma kodumaalt. Nii et kui kodanik Tähismaadel oma suht napi eluaea tõttu puudub ajalooline mälu, (millest võib arugi saada), siis võiksid nad mõne koha pealt lihtsalt suukese kinni hoida. Soovitan külastada Berliinis nn müürimuuseumi, sealt saate teada, kuidas asjad käisid.

Inno ütles ...

Mina hoopis näen, et nüüd paistavad palju huvitavamas valguses Meri kunagised sõnad Herman Simmile: "Herman Simm, kas te Berliini mäletate?"

Anonüümne ütles ...

Sina esimene anonüümne võibolla tänu oma sugulastele tead midagi, mida Tähismaad ei tea. No väga tore siis, eks hari meid sinagi selle nurga alt, kuid midagi asjalikku , peale mölina IrjaInno aadresssil ma jälegi välja ei osanud lugeda.
Väga tubli , et oled Berliini müürimuuseumi sattunud.....nüüd siis teame!

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Jüri Toomepuu sõnul jäeti Eestisse
2000 KGB-last...
Rootsi Eestlased väidavad,et
Tiit Made oli KGB agent...tema kasutada oli ametiauto,rootsis ajal mil NSVL-st keegi ei saanud luba väljamaale sõiduks,auto väljamaale toimetamisest ei maksnud unistadagi...aga näe Tiit Madel oli auto rootsis...ta nuhkis rootsi eestlaste taga...
Tiit Made mustast minevikust ei räägita...Kui palju on veel selliseid endisi KGB agente kes on potentsiaalsed reeturid,kelledest ei räägita?
Miks Savisaar peitis ära KGB-laste nimekirjad?
Miks Meri andis need nimekirjad venemaale?
Mis õigusega Meri ainuisikuliselt kirjutas alla Moskvas leppele millega jäeti KGB-lased ehk terroristid ehk spioonid ehk reeturid ehk kurjategijad Eestisse?
2000 võõrriigi agenti ehk terroristi elab meie riigis ja sellest vaikitakse...kaetakse lugu betooniga...
Mikspärast muudetakse lennujaam reetur presidendi nimeliseks?
Miks EV karistusseadustik on varaste keskne ja kannatanute vaenulik?
Vargad ahju!

Anonüümne ütles ...

Mu vanaisa tundis Merit isiklikult, käis temaga mitmelgi reisil.

Nende reiside lugusid võib raamatutest lugeda. Nt. "Kobrade ja karakurtide jälgedes".

Agent ta kindlasti ei olnud, sest mäletan, et mu vana kirus ja naeris, kui meenutas, milliste šnittidega nad tihti oma "sabast" üritasid lahti saada.

Teie muidugi teenite oma mölaga linnaraha välja, mõistetav muidugi.... rasked ajad ikkagi.

Anonüümne ütles ...

1) tingnimed anti luure poolt ka sihtmärkidele. Kern oli sihtmärk L. Meri ja Stein oli sihtmärk M. Meri. Või on I+I arvates Mart kah agent?

2) selleks peab olema loll ja puu taga kasvanud, et mitte teada, et praktiliselt KÕIK Eesti (NSV) Kirjanike Liidu liikmed käisid kapitalistlikul välismaal keskmiselt kord aasta-kahe jooksul. Muidugi VEKSA (VälisEestlastega KultuuriSidemete Arendamine) egiidi all, sest mida muud neil oleks olnud asja kui kultuurisidemeid edendada. Äri edendada või?
Ja loomulikul topiti neil suud head-paremat täis, et nad ei möliseks liiga kriitiliselt.
Ja loomulikult pidid nad komanderinguaruande kirjutama, et kellega kohtusid ja mis see ütles.
Kõik siis nuhid või? Magage välja! Saage mingist isiklikust kibestumisest üle...

Anonüümne ütles ...

em... delfi kirjutas sellest kuidas merit jälitati, mitte vastu pidi... kui te saite aru nagu meri kirjutaks detailselt kuidas ta midagi teeb siis em... fak... ma ei saa kuidas te aru ei saa?! :D