kolmapäev, 29. juuli 2009

Suurepärane artikkel Martin Helmelt, lugege kindlasti!

Väljavõte Õhtulehe veebist.

Tahaks soojalt soovitada Martin Helme arvamusartiklit tänasest Õhtulehest pealkirjaga "Lõpetame enda õigustamise, asume end kehtestama".

Lõpuks ometi ütleb keegi välja, et Eesti Leegioni leegionärid võitlesid Sinimägedes, Keilas ja mujal täpselt sama võitust, mida võideldi Vabadussõjas ehk, nagu Helme kirjutab, "sama rahva ja riigi eest, sama rahva ja riigi vastu, sama vabadusetahe sama värdjaliku ideoloogia vastu".

Helme kirjutab õieti, et on äärmiselt häbiväärne, et Sinimägede mälestusüritusel, "kohas, mis on eestlaste jaoks vapruse, kangelaslikkuse, vabadusiha ja ennastsalgavuse sümbol", viibis erinevalt Vabadussamba avamisest, kus oli kohal terve perssetäis kõiksugu funktsionäre, vaid ÜKS MAAVANEM JA ÜKS RIIGIKOGU LIIGE.

Kus te ülejäänud olite, ma küsin? Vahet pole, et need mehed sõdisid saksa mundris. NAD SÕDISID EESTI VABADUSE EEST. Eriti peaks mitteilmumise pärast häbi tundma president Toomas Hendrik Ilves, kel just nende meeste vaprus aitas vabasse läände põgeneda. Helme arvab, et presidendil ei sobinud tulla kaotajaid tänama, aga mina arvan, et Toomas Hendrik Ilves on lihtsalt arg. Ja kogu austuse juures jne - ka kogu Riigikogu on arg.

Miks te häbenete oma ajalugu? Neid mehi, kes veel elus ja kes lootsid 1944ndal aastal teha sama, mis nende isad Vabadussõjas, aga jäid president Pätsi 1940ndal aastal tehtud saatuslikult vale otsuse tõttu alla? Ja mis siis, kui jäidki alla. Nad vähemasti üritasid, riskides eluga, ja tänu sellele saame igavesti selja sirgu lüüa ja öelda, et Eesti ei alistunud vastupanuta.

Seega - järgmisel aastal marss Sinimägedele. Kogu Riigikogu täiskoosseisus! Ja kes julgeb kobiseda, et muu maailm ei mõista meid, kuulaku, mida on öelda Martin Helmel: "Selleks, et maailm meid mõistaks, peaks keegi olema teinud vähemalt mingigi katse meie arusaamist asjadest selgitada. Seda pole tehtud kunagi. Vähemalt mitte ametlikul tasandil".

MIS PASSITE? Selgitage muule maailmale meie ajalugu, Eesti mehed ja naised. Hoidke kõrgel nende meeste au, kes jätsid Sinimägedesse ja teistesse kaitselahingutesse oma elu või maksid nende eest oma vabadusega. Hoidke kõrgel nende au, sest meil ei ole just palju vabadusvõitlejaid, ja neid, kes on, jääb iga aastaga vähemaks.

Ja tõesti, olen 100 protsenti nõus Martin Helme ettepanekuga, et Riigikogul tuleb võtta vastu seadus, mis ütleb, et Eesti kaitselahingutes ja hilisemas metsavendluses osalenud mehed olid vabadusvõitlejad. On häbiväärne, et sellist seadust pole juba vastu võetud, on ülim aeg seda teha ning tõepoolest, nagu ka Martin Helme, nii tahan ka mina näha, kes julgeb sellise ettepaneku vastu hääletada.

Kui me ei aja lõpuks ometi selga sirgu ega tunnusta oma vabadusvõitlejaid, ei hakka muu maailm meid mitte kunagi austama.

Järgmisel aastal marss Sinimägedesse!

6 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Mis täna kohvikus söögiks oli?

Anonüümne ütles ...

Esimesena hääletavad selle ettepaneku vastu keskerakondlased, teie leivaisad. Siin ei ole mingit kahtlust;)

Anonüümne ütles ...

aga mis sõbrad dozoorist sellest arvavad ja bäkkmunn?

ja mix kuradi pärast teid kohal polnud?irja ju enne käis koos isaga aga nüüd ei ole enam käind,keilast kirjutas veel,see aasta keilasse ikka lähete?

jevlampi ütles ...

Viisentali siimon ütleb mõmm, ja ongi uhkus selleks korraks jälle otsas. Kahjuks. Võib-olla nüüd, kus uus president on suhteid iisraeliga veidi jahedamaks lasknud, oleks mingi tõe seletamine võimalik, ilma,et kohe nõutaks selgitust ka Kentmanni tänavalt?

Irja ütles ...

Ikka läheme Keilasse. Oleksime tahtnud ka Sinimägedesse minna, aga olime sel päeval haiglased ja mõtlesime, et puhkame. Hästi kahju oli, et ei saanud minna, aga sügisel üritame Keilasse. Ja järgmisel aastal Sinimägedesse.

Plaan on veel hakata leegionäridega intervjuusid tegema.

Meid pole kunagi huvitanud, mis teised meie tegevusest arvavad, olgu siis tegemist või heade tuttavatega.

Ja mina küll ei usu, et keskerakondlased vastu hääletavad. Ootame ja vaatame. Kui Riigikogusse saan, siis võtan selle teema ise esimesena üles ja hakkan selle eest võitlema, et leegionäre tunnustataks kui vabadusvõitlejaid. Ja teen asja ise Bäckmanile ja dozornikutele selgeks ka!

Anonüümne ütles ...

nohh, üle pika aja saan teiega jälle ühel meelel olla.
tõesti ausse inimesed kes on meie pugejakmbas julgenud olla eesti meelt ja võidelda eestlaste vabaduse nimel!