esmaspäev, 18. jaanuar 2010

Üks küsimus toitumise kohta ja Inno kommentaar

Saabus selline küsimus/tagasiside toitumise kohta:

Kuulge, mind huvitaks teie nädalane menüü, Inno ja Irja! Toitumise kohapealt olid teil mu meelest väga asjalikud seisukohad ja põhjendused. Lugesin neid alati huviga. Erinevalt praegustest teemadest, mis absull ei huvita ja ajavad lausa une peale. Õaaah, keda fuking kotib kas olete stalinistid, antifashistid, kesikud või kusikud. Need kes selle pärast siin sõimlemas käivad on ise ühed igavased kusikud. Saage üle!
Niisiis - kas praegusel ajal, kus rahakott juba õhem, olete midagi oma toidusedelis ka muutnud? Piimatooted vist endiselt 0? Aga teravili? Mis te sel nädalal näiteks sõite?



Inno kommentaar:
tõesti-tõesti, pean vabandama, et toitumise teema on muude seas unarusse jäänud. Ent püüan korvata selle puuduse.
Kõigepealt, oleme nüüd loomulikult, vastavalt nö masu-võimalustele veidi korrigeerinud oma toidusedelit, kui nii võib öelda. Kõigepealt on oluline muutus see, et soetame oma toidu valdavalt Säästumarketist. Ning sealt ostame (ja loomulikult ka sööme) kartulit (2.50 kr/kr), punapeeti (4 kr/kg), sibulat (4-8 kr/kg), siis kurki (26 kr/kg), tomatit (18 kr/kg), banaani (16 kr/kg), apelsine (18 kr/kg), mandariine (17 kr/kg), oliiviõli (66-100 kr/l), päevalilleõli (38 kr/l), tatart (16 kr/kg), kaalikat (4 kr/kg), ananassi (30 kr/kg). Ka kodumaiseid Tellissaare õunu (20 kr/kg). Sööme iga päev kas kartulit või tatart, juurde sibulat, peeti, kurki. Maitsestame vastavalt vajadusele soola ja pipraga, kastmeks kasutame tavalist oliiviõli. Ning siis ka mõned apelsinid, mandariinid ja banaanid. Tatart olen teinud päevalilleõliga.

Säästumarketi puudus on see, et seal pole müügil värsket kala. Kala juures oleme jäänud truuks Rimile, kus paistab olevat kõige värskem kala, mida pole ka mingite sälitusainetega töödeldud. Rimis maksab näiteks forell mingi 60 kr/kg, ja lõhe 100 krooni ringis. Viimati tegin ahjus fooliumi sees Norra lõhe ja maitses väga hea, kasutan maitsestamiseks (seestpoolt) soola ja Santa Maria kalamaitseainet (sellist, mida müüakse läbipaistva veski sees), ning pigistan sisse sidruni mahla. Siis ahju, 200 kraadi juures ca 1 tund, selline paarikilone kala.

Võimalusel külastame loomulikult Tartu turgu, kus on Eesti värskeim kala, ja kodumaine, aga praegu on seal valik piirdunud vaid ahvena ja karpkalaga. Viimati ostsime ahvenat, mida sai ahjus grillida. Rimis oli müügil ükspäev ka kodumaine haug ja koha, ent see haug oli hiigelsuur, mingi 5-kilone, hinnaga 100 krooni/kilo, ja oleks isegi ostnud, oleks järkunud vast nädalaks, aga ta oli mingi meeter pikk, nii et poleks ahju ära mahtunud. Ja Irja tahtis rohkem punast kala, nii et otsustasime lõhe kasuks.

Siis oleme soetanud vahel harva külmutatud jõhvikaid ja mustikaid, mis on olnud väga head, nii et otsustasime, et järgmiseks talveks külmutame ise marju.

Toidu peale kulub meil keskmiselt 100 krooni päevas, kahe peale.

NB! Ma avastasin, et mesi mõjub hammastele halvasti, sööb hambaid (eriti kombinatsioonis koos hapude õuntega), mistõttu loobusin mee söömisest, ja magusavajaduse korvavad banaan, apelsinid ja mandariinid praegusel ajal. Samuti on väga hea hautatud või keedetud kaalikas. Maitseb nagu ananass. Irja on endale ostnud vahetevahel tumedat Fazeri šokolaadi.

Välismaistest puuviljadest soovitan valida neid, millel on paksem koor nagu ananass, apelsinid ja mandariinid, banaanid. Sest vilju töödeldakse säilitusainetega ja õhemast koorest tulevad need läbi, nagu ploomid või viinamarjad.

Siis veel niipalju, et kõiksugu lisa- ja säilitusaineid on VÄGA palju eri maitseainesegudes, nii et olge ettevaatlikud nende kasutamisel: enne vaadake hoolikalt silti!!! Lisa-aine vabad on üldiselt Santa Maria segud, mida müüakse veskites ja mida saab ise jahvatada. Mingi 50 krooni topsik ja jätkub päris pikaks ajaks.

Siis avastasin enda jaoks ohtlikke lisa-aineid ka, üllatus-üllatus, Pan-soolast, mis seedimise ikka päris korralikult rivist välja lõi. Tavaline sool, jämesool, veskist jahvatatuna, näiteks on kõige parem. Kõige lolli-kindlam, nagu näitab minu kogemus.

Irja leiutas vahepeal taimse või retsepti, purustatud avokaadodest, mis maitses päris hea koos värskelt keedetud kartulitega, aga kui seda palju süüa, siis hakkas kõhus keerama, nii et loobusime sellest igaks juhuks. Irja luges, et avokaado on näiteks loomadele lausa mürgine.

Piima- ja lihatoodetest oleme tõesti loobunud ja praeguseni on tervis väga hea olnud. Head ja puhast liha on pealegi Eestis pea võimatu saada, kui just ise loomi ei kasvata. Teravilja samuti ei söö, aeg-ajalt teeme võileibu Itaalia firma Schär leivast, sest Eesti Glutago tooted on maru kõvad. See on küll kallis, aga aeg-ajalt oleme seda endale lubanud. Schäri jahust oleme ka ise leiba küpsetanud, aga seda jahu pole Rakveres saada. Isegi Schäri leiba pole Rakvere Selveris alati müüa, nii et hangime seda Tallinnast Prismast, kus on gluteenivabade toodete valik kõige suurem. Seal oli Schäri leib ka poole odavam kui Rakveres.

Mis veel. Nõudepesumasinas oleme hakanud kasutama allergiavabasid LV tablette, mida saab Stockmannist. Sest tavalised, näiteks Calgonite'i omad on ikka päris valus keemia, mille lõhn juba jalust niidab. Üldse oleme hakanud kasutama allergiavaba kodukeemiat, mis on samuti enesetunnet parandanud. Näiteks tavaline roheline seep on väga hea, aga müügil on suures valikus allergiavabasid nõudepesuvahendeid jms, näiteks Stockmannis.

Joogiks tarvitan mina pärnaõie ja kummeli teed, Poola toodang, mingi 6-10 kr/20 pakikest. Irja joob kas karamellimaitselist musta teed, tavalist Liptoni musta teed või siis Sati kohvi (68 kr/250g). Seda kohvi olen isegi mistnud, ja väga hea on. Tavaline Pauligi vms kohv on küll poole odavam, aga täielik solk, vabandan väljenduse eest. Maitse erinevus on tohutu. Ma soovitan osta kallimat kohvi ja juua seda harvem kui lürpida odavat solki. Ja kõik kallid kohvid pole ka head. Ma ise soovitan Itaalia marke, itaallased, samuti ka hispaanlased ja portugallased sitta kohvi ei tee.

Niipalju veel, et söögi koguse osas me mingeid piiranguid ei tee, sööme alati kõhu täis, aga juurde pole ka võtnud. Piima- ja lihatoodetega pead nälgima, et mitte kaalus juurde võtta. Või siis hullu moodi sportima. Irjal on ka tselluliit täisti ära kadunud, mis on omamoodi ime.

23 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Päris huvitav.

Anonüümne ütles ...

..tnx, üle hulga aja jälle asjalik lugemine..:)

Anonüümne ütles ...

Samuti on ekslik kirjasaatja seisukoht, et Inno ja Irja rahakott on õhemaks muutunud. Vaevalt et see Jussi finantsabi ärajäämine midagi oluliselt muutis.

Anonüümne ütles ...

Sissetulek on neil nüüd küll kokku kuivanud. Peavad komekesi Irja ema pensjonist hakkama saama.

Anonüümne ütles ...

Huvitav, Irja pidi ju oma jutu järgi 40 000 kr kuus teenima...?

Anonüümne ütles ...

kas mitte SantaMaria kalamaitseaines polnud E ained sees?
naturaale mesi minuteada ei saa hammastele halvasti mõjuda, isegi mõjub vastupidi hästi (olen kusagilt kuulnud, et mett on kunagi ammustel aegadel isegi balsameerimiseks kasutatud), enda kogemus on küll, mesi ikka pigem isegi ravib.

Anonüümne ütles ...

Vaadake parem oma rahakotti, mis teil endil seal on! Leidsin näiteks ükspäe rahakoti tänavalt, kus sees polnud suurt midagi peale püstolikuuli! Ei tea kas mingi märk vä?
Aga söögi osas olete küll väga mõistlikud, I-kesed. Peaks teist lausa eeskuju võtma. Ps, kas muna on ka teie jaoks out? Mulle muna tohutult maitseb, teen seda kõikvõimalikes kombinatsioonides köögiviljade ja kanalihaga. Häid talumune peaks kah igas Eesti linnas leiduma.

Anonüümne ütles ...

Ettepanek!

Kuna raskel ajal kõigil rahakotid kleenukesed, siis kuidas oleks bartertehinguga? Ma saadan teile paki, erinevate gluteenivabade toodetega, Rootsist (allergikute mekas Rootsis on valik lai ning rahakoti sõbralik).

Ning teie omaltpoolt saadate mulle Tüdrukute klubi raamatu autogrammiga (antud juhul ei teki teil müügitulu tehingust ning ükski kopikas ei laeku Ingridile läbi selle).

Deal or no deal?

Anonüümne ütles ...

Inno. Kala, isegi 2kg kaaluvat lõhet või forelli ei ole vaja 1h ahjus kuumutada. Parem, kiirem ja tervislikum on seda küpsetada ca 30-40 min 240-250 C juures.

Edmund ütles ...

Ma küsisin kunagi ka Innolt munade kohta ja munad on tõesti out.

Anonüümne ütles ...

Noh Innno ja Irja ei ole nüüd küll autoriteedid kelle käest toitumise ja söögi kohta midagi küsida tasuks.
Banaan- Egiptuse tsiruselised- kurgid-tomatid ja ka rohelised salatid talve ajal ei kuulu kindlasti rubriiki tervislik toitumine.
Kurgid-tomatid-rohelised salatid on suvetoit, nad aitavad organismil kuuma vastu võidelda. Talvel meil kuuma vastu võidelda vaja pole ja kuntsliku valguse ja väetisete toel kasvatatud taimi süües pigem kogub inimene jääkaineid kehasse.
Magusaisu jaoks on talvel kuivatatud ploomid, pähklid jms., mis annavad kehale kuumust juurde. Kasvanduse lõhe ja forell, mida söödetakse ka kurat teab millega- ei ole tervisliku toitumisega tegeleva inimese menüüs.Isegi metslooma liha on palju kasulikum kui kasvanduse forell!

Anonüümne ütles ...

Kunagi sa, Inno, ju kiitsid, et Irja tselluliit on seksikas ja viljakuse märk, mis siis nüüd sellega on?

Anonüümne ütles ...

13.52 ei oska jälle lugeda, Inno aruandes on selgelt kirjas ka kartul, sibul, punaoeet ja kaalikas, mis kõik on väga tervislikud köögi- ja juurviljad. Nende alusel on võimalik hästi toituda küll. Tomat-kurk on lihtsalt maitseks juures, ma pakun (kuigi neil talvel tõesti eriti maitset pole). Ise lisaksin veel loetelusse porgandi, kapsa (erinevad), ingveri, mädarõika ja küüslaugu - vat need toidavad talvel ära küll. Küüslauk ilmselt kõigile muidugi ei sobi.
Kala on raudselt parem kui liha, olgu ta või kasvanduse oma (ei tea kui tihti sa ise ulukiliha sööd? Ja kasvanduse siga ja kana pole kindlasti need kõige tervislikumad pudulojused). Inno ju kirjutas pikalt, kuidas tegelikult hoopis eestimaist valget kala taga ajab, alati lihtsalt ei õnnestu.
Minu hinnangul toituvad Irjod hästi küll. Teraviljatalumatus on muidugi üsna ränk ja tüütu, selles osas on mul neist küll kahju. Muus osas olen üsna nõus.

Anonüümne ütles ...

klge, kas te ikka teate, milline see õige avokaado on, mida osta üldse tasub :D? Kui ei tea, siis ostke ainult neid, mis vajutades natuke pehmed on. Need kõlbavad süüa, head guacamole tegu siis :D. Niisama sobib küps avokaado ka määrdejuustu/või/mõne muu katte asemel, nämm:)

Anonüümne ütles ...

ärge unustage ka seemneid, pähkleid ja kaunvilju. just valgu ja vajalike rasvhapete pärast.
näiteks hernestest, seesamiseemnetest ja maitseainetest saab leivale määrimiseks mõnusa pasta mikserdada. lina- ja kõrvitsaseemnetest mikserdatud puru võib puistada iga toidu peale.

ken taur

Inno ütles ...

13:06:
tavalises kalamaitseaines on E sees, see mis Eesti turule tehakse, selle pudelikese sees, aga veskipudelis, mis toodetud Soome-Rootsi turule, seal pole.
Meest kasulikum ja ravivam on taruvaik. Seda võib niisama mäluda nagu nätsu, ei peagi mett sööma.

13:07le:
muna tõesti pole söönud. Vahel harva.

13:11le:
sobib küll barter, eks meil on mõned nö autorieksemplarid ka võimalik hankida, mida saab kinkida.

13:52le:
muide, need kuivatatud ploomid jms, mida poes müükase, kubisevad säilitusainetest. Värske banaan on igal juhul parem. Minu enda kogemuse põhjal.

15:26le:
Irja on väga seksikas ka ilma tselluliidita ;)

18:55le:
tomat ja kurk on tõesti maitseks juures, kuna on suht kallis, ent mina poleks selle Hispaania või Egiptuse tomati ja kurgi suhtes nii skeptiline, need kasvavad Eestist viidud turba peal ja kasutavad tavalist päikest. Osa tooteid on küll maitsetud, aga on juba saada ka maitsvaid asju. Vahemere rahvad söövad ise ka neidsamu asju ja ega nad ära ei sure.

19:04le:
olemegi ostnud natuke pehmeid avokaadosid, kuigi tihti on poes müügil kas kivikõvad või täiesti lödid avokaadod.

20:20le:
jah, oleme ostnud ka külmutatud herneid, mis on täitsa head teha koos maisi ja riisiga. Aga liiga tihti seda ei taha, vastu hakkab.

Anonüümne ütles ...

Erkki 13.26 braavo, lahe sarkasm!
Raul küsis ka eile munade kohta ju!

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Millal Jussiga latikaga jamama hakkate? Ootan kokasaateid IITV-st!

iluspoiss

Anonüümne ütles ...

Soovitan teil, seadusehuvilised nagu olete, googeldada sellist rahvusvahelist seadust nagu CODEX ALIMENTARIUS. See on ÜRO ja WHO dokument.
Mis sätestab sisuliselt kogu planeedi toidustandardid.

Mis tähendab seda et kogu saadaolev toit on kas geneetiliselt muundatud, või säilitusaineid täis. Ja inimese tervise jaoks vajalikud vitamiinid, mineraalid, jne on saada ainult apteegis, reptsepti alusel.

Muide, säästuka kartulid pole suuremad asjad, neid soovitaks ikka turult osta. Ja pestitsiidid tungivad ja läbi mandariinikoore, nii et ärge imestage kui te vinniliseks muutute (ma muutusin).

Anonüümne ütles ...

No ega kehaehitajad asjata vadakupulbrit ei tarbi, mis on sisuliselt väljakurnatud piimavalk, Raskuse tõstmisega järgneval lihaste taastusprotsessil on suurenenud valguvajadus loomulik nähe, mida on puhttaimse toiduga suhteliselt raske korvata.

Aga peamiselt istuva tööga inimestel pole küll nii palju rafineeritud jahu, piima-ja lihasaadusi vaja tarbida.

Sellest on arstid sada aastat rääkinud, aga neid tuleks ikka üle korrata, et meelest ei läheks.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

"Irjal on ka tselluliit täisti ära kadunud, mis on omamoodi ime."
Kas sa siis põrutad luukeret vää?
Anna ikka naisele süüa ka,ära ole nii kitsi:)))

Anonüümne ütles ...

Inno, oskad Sa põhjendada, miks Sa nõudepesuvahendit kasutad? Toit, millega taldrikud ja muud nõud kokku puutuvad, ei ole ju nii räpane, et sööginõusid lihtsalt kuuma veega puhtaks ei saaks...
Ausõna, ei taha norida, aga kuna Sa oled üsna säästlik ja praktiline majandaja, siis tekkis see küsimus.

Anonüümne ütles ...

kasutan juba aaastaid Meira meresoola. seda, mis pakis juba jahvatatud.
pan-sool, mida mu tervisehädades vaevlev ämm üles kiitis, ei äratanud lihtsalt usaldust.
meresoola kulub muidugi reipamalt, kui n kivisoola, sest meresool pole na soolane. ent kala tegemiseks on meresool i-de-aalne.