esmaspäev, 16. jaanuar 2012

Kartuliga suitsetamise vastu

Kas tea teadsite, et kartul kuulub samasse maavitsaliste (solanaceae) põlvkonda, kuhu kuuluvad ka näiteks tomat, pipar, paprika, füüsal, aga ka tubakas ja must belladonna ehk karumustikas (inglise keeles deadly nightshade)?

Kõiki maavitsalisi ühendab üks omadus: nad on toksilised, ehk teisisõnu mürgised, tekitavad nn kaifi. Kartul ja tomat vähem, aga tubakas rohkem ja karumustikas on suisa mürgine. Kõik need taimed sisaldavad ühesuguseid toimeaineid, millest tuntum on nikotiin.

Nagu enda peal järgi proovitud katse-eksituse meetod näitab, kaob kartuli ja tomati söömise lõpetamisel justkui nõiaväel ka igasugune isu suitsu järele. Kartuli tarvitamine aga omakorda suurendab sõltuvust. Kartul valmistab inimest ette hilisemaks tomati, aga ka tubaka tarvitamiseks, kuna toimeainest tekib sõltuvus. Sõltuvust saab kaotada kartuli ja tomati söömisest loobumisega. See on ka vastus küsimusele, miks suitsetamist on raske maha jätta: seda on pea võimatu teha, kui jätkata kartuli söömist.

Kartuli asemel saab suppides, aga ka praadides Eesti oludes edukalt tarvitada näiteks kaalikat.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Ei noh, lihtsalt uudishimu tekib vägisi, kui neid tervist ja inimihu toimimist puudutavaid asju siin jälgida. Teil on kindlasti mõni röövitud ja arstiteaduskonnast välja kukkunud õnnetuke kodus keldri kinni pandud, kellele annate mingit seent ja siis kukub vaeseke kribama nii et pole otsa ega äärt.

Anonüümne ütles ...

Miks te blogi nii alla käind on? Millega üldse tegelete? viimasel ajal nii harva uusi lugusid ja jutt suht mööda, mäletan et perioodil 2008-2010 oli ikka aktiivne värk, teie blogi suisa mõjutas peavoolumeediat ja seda tsiteeriti kõikjal.Te tegelesite uuriva ajakirjandusega ja kogusite vihjeid ning paljastasite korruptante, mis juhtus, miks te olete loobunud olemast ühiskonna sanitarid?

Inno ütles ...

Ühiskonna sanitar olemine on pikaajalises plaanis esiteks emotsionaalselt kurnav, tervist kahjustav, teiseks majanduslikult kulukas. Annaks teatepulga heal meelel mõneks ajaks üle. Ei usu, et Eestis pole kedagi, kes seda rolli ei suudaks täita.

Anonüümne ütles ...

Söön kartulit, tomatit, paprikat. Samas, tubakasuitsu lõhnaga ruumides (kui tohtis veel suitsetada) ei harjunud iial, ikka oli see ebameeldiv. Rääkimata sellest, et ise tahaks suitsetma hakata.

Anonüümne ütles ...

Innole.kuulen su hääles allandmisnooti -but dont surrender! äkki kirjutad järgmise postituse teemal ja seletad lahti lähemalt mida mõtled selle all:
pikaajalises plaanis esiteks emotsionaalselt kurnav-need teie rekordaegade postitused olid ju tujutõstjad igas mõttes teil endal polnud fun neid teha?
tervist kahjustav- mis mõttes saite kitli peale vä?
majanduslikult kulukas-? kas kohus mõistis teilt midagi välja vä, ja üldse, kas saite sotti, kes see tõhk oli, kes kunagi teie blogi ära häkkis ja maha võttis, ja kui teil läbiotsimine oli kas need asjad saite tagasi ja mis sest andmekaitse inspektsiooniloost sai?
vastasel korral jääb arusaamatuks kuidas päeviku pidamine saab kulusid tekitada, te kirjutasite ju ometi oma vabst ajast.

Anonüümne ütles ...

Jätsin suitsetamise vana aasta sees katki ja olen pidanud siiamaani vastu. Vahel tuleb panna nicorette plaaster peale, kuid üldiselt saab ilma hakkama. Söön tihti kartulit ka, :). Enne tossutasin ligi 2 pakki päevas- nii, et olin ahelsuitsetaja. Suitsu järgi haisev naine pärast seda ei meeldi, kuid suitsulõhn ise on meeldiv.

Anonüümne ütles ...

Isegi elektrikalkun on loobunud siia tulemast. No kirjutage midagi ma ei tea, Galonjannist ja Haavlist kasv6i. Otsige vanad Irja alastipildid yles, vaat see t6staks reitingut, ma ei tea ... no miks siis ikkagi nii nukralt? Jah, teie publik on karm, ja piitsutab teid julmalt, aga see on ju ainult armastus. Tulge tagasi!!!!! Meie piitsad on soolaveest ligunend. Meie armastus plahvatamas igatsusest!

Inno ütles ...

Loomulikult, Eestis põnevaid blogisid küll, mis siin ikka taga nutta.

elektritsaabtasuta.blogspot.com ütles ...

Kõikse etem on süüa õuna.Õun võtab suitsu ja viina isu.

dickens ütles ...

Selge allakäimise märk on kindlasti artiklite mittekasutamine inglise keeles. Kas nüüd protesti pärast ("need reeglid tunduvad suvalised, nad ei sobi mulle!" või siis teadmatuse tõttu, aga lõpptulemus on ikka, et Ürginimene Kõneleb. Artikleid *peab* aga kasutama inglise keeles, isegi siis kui lugejaks on soomlane! Ei ole pääsu!

"Kirjuta kohvikule, kliki siia!
Write to cafe, click here!

EI tuumajaamale Eestis!/ NO to nuclear plant in Estonia!"