reede, 5. oktoober 2007

Headus ei võida kurjust

Müüt, et headus võidab kurjuse, on ilus uskuda, aga reaalses elus seda ei eksisteeri. Vähemasti mitte selliselt nagu seda presenteeritakse: et kui kurja suhtes järjekindlalt hea olla, siis muutub ka kuri heaks. Seda ei juhtu. Ja ma arvan, et see on kurjuse poolt välja mõeldud müüt, et headust ära kasutada. Sest kurjus saab oma jõu headuselt.

Olen ise omal nahal korduvalt ära proovinud, mis tähendab olla hea, kõigi, ka kurjade vastu. Hea vastu hea olemine loob juurde head, annab nö kamaluga tagasi. Kurja vastu hea olemine, piltlikult öeldes lööjale teise põse ettekeeramine, annab kurjale kindluse, et ta võib veel kurja teha. Peksta sisse kõik põsed ja muud kohad, ning siis veel teiste põsed. Kurja vastu hea olemine pole millegagi õigustatud.

Mikrotasandil oli kurja vastu hea olemise klassikaline näide minu ema, kes oli lõpuni isa vastu hea, lootes, et ka isa nõnda paremaks muutub. Aga reaalsus oli see, mida ema ise tähelegi ei pannud, et isa muutus üha kurjemaks. Kuni selleni välja, et oleks ema ära tapnud, kui lapsed poleks vahele läinud. Ema uskus lõpuni, et isa muutub. Samamoodi uskusin mina, et minu eksabikaasa Ingrid muutub. Ja jälle jätkus tuntud stsenaarium: mida kurjemaks Ingrid muutus, seda parem hea ma püüdsin olla. Kuni Ingrid muutus mulle eluohtlikuks ja ma olin sunnitud temast lahutama. Ja isegi lahutuse ajal olin hea, kinkisin talle miljoni krooni eest vara. Ja selle asemel, et tänulik olla, algatas Ingrid selle raha eest minu vastu kohtumenetluse, et mind täiesti ära lömastada. Hea olemine võttis mult kõik energia, nii et mul polnud jaksu kurjale enam vastugi astuda. Nüüd, kus ma olen lõpetanud kurja vastu hea olemise, hakanud enda eest seisma, ning elan koos teise hea inimesega, tunnen, et minus on tohutult energiat. Sellist positiivset eluenergiat, millest ma varem unistadagi ei osanud.

Kurja vastu hea olemise hea näide makrotasandil on naabrusest Venemaa, kus rahvas on üdini hea ja valitsus nii kuri, et ohustab kogu maailma. Vene valitsuse kurjus toitub peaasjalikult vene rahva headusest.

Selleks, et maailmas oleks rohkem headust, peavad head kokku hoidma. Ja kurjale otsustavalt vastu astuma, kui vaja. Abi on ka sellest, kui kurjaga mitte tegemist teha. Pikapeale kaotab kuri oma jõu. Kurjust pole vaja võita, ta kustub ise ära. Nii nagu kukkus kurjuse impeerium NSV Liit ise kokku. USAl ega teistel riikidel polnud vaja hakata sellega sõdima.

Üksikisikul on raske mõjutada olukorda terves riigis. Aga alati saab valida oma kaaslasi ja sõpru. Kurja inimesega ei tohi üldse tegemist teha.

4 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Olen ise ka neid asju terve oma teadliku elu (30a, n)nii kõrvalt jälginud kui ka läbi elanud ja palju pead murdnud ja nüüd teksti lugedes - appi, kui selgelt ja lihtsalt sa oled kõik ära öelnud - nii just ongi!

Anonüümne ütles ...

Olen ka 100% nous ja vaga vaga hasti on kirjutatud!
Terv. Kristina.

Morgie ütles ...

see ei ole nii lihtne. mõnikord on raske aru saada, mis hea, mis halb. ja headuse sildi all on ennegi palju halba tehtud

Tiiu ütles ...

"Headus" ei võida kurjust, headus aga võidab, sest hea ei asu kunagi võitlusse, sest igasugune võitlus on viha. Ainuke hea asi maailams on tasakaalukus. Igas inimeses on head ja halba, kõik me pürime tasakaalukuse suunas. Selle nn headusega tehakse endale ja teistele hoopis halba. Headuses on halba ja mida varjatum see on, seda suurem.