reede, 16. november 2007

Tähelepanu: sõjaline doktriin asendub majanduslikuga


Väljavõte Gazpromi kodukalt.

Mis on tänapäeva maailma uus Austin Power? Ehee, te ei arva ära.

Loomulikult on see Venemaa! Olin Venemaal sõjaväes 1988-1990, küll stroibatis, nn karalevskije vaiska, aga ikkagi, olin Moskvas, ja käisin nädalalõppudel patrullis koos tähtsate ohvitseridega. Kes olid üllatavalt intelligentsed, lugenud Dostojesvkit ja Tšehhovit. Ning kellega ma vaidlesin siis Eesti tuleviku teemadel.

"A u vas tam nihuja net!" ütles ohvitser.
"V kakom smõsle?" küsisin.
"No, zemlennõh bogatsv!"
"Est u nas! Plavjovõi ugol!"
"Eta huinja! Unas est vsjoo! Neft. Gas. Zolota. Smaragdõ."
"Nui što!"
"Etot vas narodnõi front umrjot skora!"
"Pasmotrim!"

Kui tagasi tulin, sõjaväest, siis tuli peale coup det'a. Ja Eesti sai vabaks. Venemaad tabas kaos, joodikust president, vaesus, nälg. Aga see asendus peagi korraga, mille tõi vapper tinasõdur Valodja Putin. Kes jätkas perestroika kurssi, Venemaa arendamist majandusliku doktriini tingimustes. Mis asendas Brežnevi sõjalise doktriini. Pange see kõrva taha, endised, praegused ja tulevased Eesti poliitikud! Venemaal kehtib majanduslik doktriin. See tähendab oma mõjuvõimu suurendamist majanduslike hoobade kaudu. Ehhee! Ja mis te arvate, kellele kuulub kõige rohkem kinnisvara juba Helsingis? Jäägu see suure ringi küsimuseks. Ma arvan, et peagi võib samale küsimusele sama vastuse saada Tallinnas. Ja Pärnus. Ja Tartus.

Miks ma sellest kirjutan? Lugesin huvitavat artiklit International Herald Tribune'is. Kus on öeldud otse välja: vene võim on jälle kohal, tõsi, mitte tankide ja relvade näol, vaid nafta ja rahaga.

Leedulane Jonas Kronkaitis, kes lahkus kodumaalt 1944. aastal, räägib, et Leedu liitumine NATOga 2004. aastal ei tähendanud julgeoleku tagamist. Vene võim laieneb Leedus kõikjal. Samuti Lätis ja Eestis. Kreml finantseerib meediat, kohalikke poliitikuid ja majandust. Kolmandik elanikkonnast on vene päritolu, seda osa kasutab Kreml oma manipulatsioonides. Kronkaitis räägib Venemaalt saabuvatest hiiglaslikest summadest, mis korrumpeerivad kohalikke poliitikuid. Näiteks 2004. aastal pidi Leedu president tagasi astuma, seotuses Vene eriteenistustega.

Venemaa survestab Balti riike seoses nafta-gaasijuhtmega. Gazprom kontrollib juba praegu enam kui 35% Balti gaasifirmadest.

IHT juhib muu hulgas tähelepanu, et Vene võim saatis sadu tuhandeid baltlasi koonduslaagritesse, kui samal ajal Saksa võim tõi juute Balti riikidesse hukkamisele. Mida nüüd Lääs ja Venemaa Balti riikidele ette heidavad, kuna baltlased vaatasid sakslasi kui vabastajaid.

Pärast sõda toodi Balti riikidesse hulgaliselt vene tööjõudu, et kindlustada vene võimu. Praegu toetub Putini režiim just nendele kohalikele venelastele.

"Balti riikide ajalugu on vaim, mis ikka liigub tänavatel väga aktiivselt," kirjeldab olukorda Daina Eglitis USA George Washingtoni Ülikoolist. "See pole mitte ainult minevik, vaid tänapäev. Kuigi paljud inimesed võtavad seda erinevalt."

Kolmandik Leedu telejaamadest on Vene omanduses. "Venelased ostavad meie poliitikuid, meie meediat, meie mõtteid," ütleb Leedu sõltumatu ajalehe Revival toimetaja Indre Makaraitye. "Meist said ELi ja NATO liikmed, kuna uskusime, et meid kaitstakse kohe," ütleb ta ja lisab, et on oht, et Leedu on taas üksi, Lääne poolt hüljatud ja Venemaa võtab võimu. Et Lääneriigid on liiga naiivsed mõistmaks Venemaad.

Mis ma ette panen?! Palgata lähemaks 10 aastaks Eestisse administraatorid Soomest, maailma ühest väiksema korruptsiooniga riigist. Usun, et inimeste heaolu paraneb märgatavalt. Soome ryssä-viha on süsteemne. Sellest pole võimalik üle sõita. See antakse emapiimaga kaasa, kuna soomlased sõdisid venelaste vastu, erinevalt eestlastest.

3 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

maavarad on vene keeli "poleznõje iskopaemye" ja põlevkivi on "slanets".
niipalju siis sinu paljukiidetud vene keele oskusest...

Inno ütles ...

Tänan. Ma siis veel nii hästi ei osanud vene keelt kui praegu.

Anonüümne ütles ...

coup d'État