pühapäev, 9. detsember 2007

Mis mees on Vladimir Jakunin?


Vladimir Jakunin, kujutis Delfist.

Kes on Vene suuruselt teise firma, riigiraudtee juht, üks Venemaa mõjuvõimsamaid isikuid, endine tšekist, Putini lähim sõber ja võitluskaaslane, keda on peetud Putini järeltulijaks presidendi kohal. Ja kes käis äsja Eestis ja keda tormasid ummisjalu vastu võtma lisaks Keskerakonna aparatšikutele ka endine riigikontrolli juht ja peaminister, praegune majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan "Muvvame läbi!" Parts. Kelle nägemus Vene-Eesti suhetest ja üldse elust näib olevat 180 kraadi erinev Isamaa ja RP liidu juhi Mart Laari omast. Ilmselt tunneb Parts teatud sümpaatiat Putini suhtes, kelle stiil on samuti kumminuiade ja pisargaasiga oma rahva vastu minna. Aga see selleks.

Vaatame natuke selle Jakunini tausta. Wikipedia ütleb, et Jakunin elas poisikesena Eestis, tema isa teenis KGB piirivalve vägedes lendurina, ilmselt siis samuti Eestis. Hiljem lõpetas Leningardi mehaanikainstituudi, kus õppis lennukiehitust. Aga lennukikonstruktorit temast ei saanud. Läks tööle hoopis Leningradi tarbekeemia instituuti, võimalik, et juba kagebiidina, sest selliseid asutusi valvas nõuka ajal KGB. Ja pärast sõjaväge maandus juba Rahvusvahelise kaubanduse komitees, mis kubises tšekistidest. Töötas hiljem nõuka saatkonnas ÜROs, New Yorgis. Oli siis ilmselt kõrgema kaliibriga luuraja, välisluurega tegelevas KGB 1. peadirektoraadis.

Pärast NLiidu kokkuvarisemist kadus "ärisse" nagu enamik endisi kagebiite. Ja pärst Putini võimuletulekut tõusis pinnale poliitilises ladvikus. Ta on Putini suvilanaaber Peterburi lähedal Komsomolskaja järve ääres koos mitmete teiste endiste Leningradi tšekistidega. Putini lähemaid võitluskaaslasi ja usaldusisikuid. Seisab vastuvõttudel Putini paremal käel.

Raadio Vaba Euroopa, ehk siis USA luure andmetel on Jakunin alates 2001. aastast juhtinud püha apostel Andrease (Andrei) fondi, mis loodi 1992. aastal eesmärgiga arendada rahvusliku revanši ideoloogiat. Püha Andreas on õigeusu pühak, kelle Jeesus nimetas esimesena oma jüngriks. Nn esimesena nimetatu. Venemaa kaitsepühak. On sümboolne, et Jakunin on just selle organisatsiooni juht, on ta omamoodi esimene mees Putini järel.

Andrei Pervozvannõi fond on teostanud mitmeid kultuurilis-religioosseid projekte, aidanud matta kommunismivastaste isikute jäänuseid, korraldanud koostööd vene õigeusu kiriku Moskva ja välismaiste harude vahel. Fondi tegevust on toetanud otse Kreml, nagu ka Vene Rahvusliku Hiilguse Keskust, mida samuti juhib Jakunin. Meedia on selle keskuse tituleerinud "Vene Õigeusu Tšekistide Orduks", kuna selle esindajad on Leningradi-KGB endised liikmed.

Lisaks muule juhib Jakunin Ust-Luuga sadama ehitust Peterburi külje all ning Murmanski sadama ümberkorraldust nafta- ja gaasitoodete ekspordiks. Ta juhib Musta mere Novorossiiski sadama ja Kaug-Ida Nahhodka sadama direktorite nõukogusid.

Kommentaare ei ole: