pühapäev, 2. märts 2008

Andsin kah allkirja Vabadussamba toetuseks

Veelkord, ma ei nõustu samba vastu allkirja andnud inimeste deklaratsiooniga, et tuleb korraldada uus konkurss pelgalt seepärast, et see ei meeldi NEILE. Ärge ikka nina nii püsti ajage, vihm sajab sisse.

Vabadussammas püstitatakse nende meeste auks, kes ei peljanud anda meie vabaduse eest oma ELU. Kui paljud meie seast võivad hoobelda sellise julgusega? Pigem on ikka nii, et kui kuskil miskit toimub, lõhutakse, pekstakse, tapetakse, siis on kultuuriinimesed, kirjanikud ja kunstnikud esimestena kodus, kardinate taga ja teki all.

Ja mis tost. Nii peabki. Meie asi on luua. Sõdurite asi on meid kaitsta.

Andkem siis neile sõduritele, kes meile surma põlates vabaduse välja võitlesid, selline sammas, mille üle NEMAD võiksid uhked olla. Ja kohe.

10 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

Need kõik on emotsionaalsed väited.

Esiteks: kui me tahame tulevikus üht pärja panemise monumenti, mille ääres välisriikide presidendid tahavad meid austada, siis seda funktsiooni monument täitma ei saa. Diplomaatiline korpus väidab: siit hakkavad tipptasemel poliitikud eemale hoidma, samba totalitaristliku imagoloogia tõttu. Keegi ei taha end seostada taolisega.

Teiseks: kuna klaas tõmbab tolmu ligi, tuleb sammast tulevikus IGA KUU kord liivapritsiga puhastada, vastasel juhul saab sellest üsna ruttu üks must käkk. Arvutage ise, mis raha ja vaeva see hakkab maksma minema. Ja kui puhastamata jääb, mis mõnitusi ta koguma hakkab esindusväljakul.

Amatööride omadus on see, et nad ei mõtle kaugemale ette, vaid apelleerivad pms emotsioonidele - ja selle samba autorid ON amatöörid, nii nagu oli zhürii, kes nimetatud kavandi võidutööks valis.

Anonüümne ütles ...

kas sa ise pesed oma aknaid iga kuu liivapritsigA, tarkpea?

Anonüümne ütles ...

Muide, jälgige meie meedia kajastusi. Sambavastaste iga peeretus muudetakse uudiseks, iga natukese aja tagant tulevad uudised, et sambavastased on kogunud juba ligi 5000, juba 5400 häält jne. Seda, et samba pooldajad on umbes ühe päevaga saanud kah juba 3100 häält kokku, ei reklaamita niimoodi. Kui võrrelda kahte allkirjade kogumit, siis sambavastaste oma on heas mõttes tagasihoidlikum - ei rõhuta allakirjutanute kõrgeid tiitleid.

Anonüümne ütles ...

Nende meeste auks on Eestis sambaid pea kõigis meie sajas kihelkonnas. Palju ei saa juba või?

Seda enam, et väljavalitu on kohe eriliselt mannetu.

Sellest ei saa iial monumenti, mille juurde IGA eestlane läheks härdalt vaikides ja minevikku meenutades, nagu minnakse lätlaste ausamba juurde.

Ja välisriikide kodanikud ei hakka ka iial -- ilma selgitava tekstita -- aru saama, mis pagana hauamonument see keset linna püsti on pandud.

Anonüümne ütles ...

Soans: totaalselt räme sümbol:
www.epl.ee/artikkel/420477

Õnnepalu: vildakas sammas valmistati vägisi:
www.epl.ee/artikkel/420473

ANDRUS KIVIRÄHK: Valitsus matab Eestit:
www.epl.ee/arvamus/397338

Anonüümne ütles ...

mina andsin vastuhääle sest esiteks on see raiskamine need miljonid võiks mujale panna, ja tõesti eestlased ei vaja järgmist puuslikku
peale selle klaasist rist...no ei tunneks kohe kuidagi et see on vabaduse sammas
klaas on ju nii habras..tahaks kindlamat...näiteks eesti rahvuskivist sammast:)

Irja ütles ...

Nojah, kõne alla võiks ju tulla ka näiteks rauast mõõk, selline suur ja uhke. Leegionäri märgil on näiteks käsi mõõgaga, mis oleks kah minu arust väga ilus sümbol. Nii et vaielda võib.
Aga ma ei saa aru, miks seda tehakse praegu. Oleks ju võinud mässata, kui selle ideega välja tuldi. Praegune protest on lahja ja hambutu.
Leian, et oluline on see sammas juba ära püstitada. Isade ja vanaisade auks. Ärgem tehkem neile oma viivitamise ja vingumisega häbi. Näitame, et oleme seda nende välja võideldud vabadust väärt!

Anonüümne ütles ...

Olen nõus, et vabadussõja ausammast on tarvis. Aga antud kavand on amatöörlik, selles puudub absoluutselt igasugune vaimne mõõde. Selline sammas ei sobi ka mitte 20-nda sajandi alguse eestisse. Ja seda üldse mitte vabadusristi kujundi kasutamise pärast, vaid selle pärast kui vaimuvaeselt seda on tõlgendatud. Minu arvates on see isegi vabadusristi labastamine.

/volts/

Anonüümne ütles ...

_Kui paljud meie seast võivad hoobelda sellise julgusega? Pigem on ikka nii, et kui kuskil miskit toimub, lõhutakse, pekstakse, tapetakse, siis on kultuuriinimesed, kirjanikud ja kunstnikud esimestena kodus, kardinate taga ja teki all.
Ja mis tost. Nii peabki. Meie asi on luua. Sõdurite asi on meid kaitsta._

Irja räägi enda eest, kui sa vähegi tunned Vabadussõja ajalugu, siis peaksid teadma, et esimesed, kes Vabadussõtta läksid, olid kooliõpilased ja intelligents. N.ö. lihtrahvas enne ei läinud, kui neile hakati selle eest maad andma. Ja kui sa ütled, et meie asi on luua ja sõdurite asi kaitsta, siis poliitikute asi peaks olema valitseda, aga siin konks ongi - selle samba puhul otsustasid poliitikud hoopis looma hakata. Skandaalne pole asja juures mitte see, et samba autoriks on asjaarmastajast noorpoliitik, vaid see, kuidas konkursizhüriis poliitikutest liikmed rämedalt loojatest liikmete arvamusest teerulliga üle sõitsid ja absoluutselt ühtegi nõuannet kuulda ei võtnud, vaid oma profaanlikku vaadet peale surusid ja jõuga asja ära otsustasid. Kui arvate, et nii peaks asjad käima, siis palun. Aga siis arvestage, et tegemist pole terve rahva, vaid ühe väikese poliitikuteseltskonna sambaga.


/volts/

Anonüümne ütles ...

andsin vastuhääle. lahendusele kui sellisele, mitte sambale. arhailine jurakas. aga see selleks. mälestamise vastu pole midagi. aga selleks võiks näiteks ühe korraliku tammiku püsti lüüa. rahu!